Οξυμένα είναι τα πνεύματα στον «στίβο» των Συνεταιριστικών Τραπεζών, με τους μετόχους να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για τα σκάνδαλα που έχουν προκύψει.
Από τη μία, ομάδα μετόχων της Συνεταιριστικής Λέσβου-Λήμνου να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, και από την άλλη, στην Τράπεζα της Δυτικής Μακεδονίας δίνονται διαβεβαιώσεις πως το σκάνδαλο ύψους 3,4 εκατ. ευρώ δεν θα επιφέρει ανεπανόρθωτη οικονομική ζημία.
Φώς στην υπόθεση της χρεοκοπημένης Συνεταιριστικής της Λέσβου-Λήμνου, αναμένεται να ρίξει η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της τράπεζας όταν καταθέσει τον ισολογισμό του 2011.
Εκεί θα αποτυπωθεί σε μεγάλο βαθμό πώς οδηγήθηκε η τράπεζα στην κατάρρευση.
Εκτός από τις ζημίες και τις επισφάλειες, η υπόθεση στη Λέσβο-Λήμνο έχει και ποινική διάσταση, καθώς θα διερευνηθούν από τη δικαιοσύνη συγκεκριμένες περιπτώσεις «θαλασσοδανείων» και κατά πόσον αυτές έπληξαν την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.
Ήδη, πάνω από 150 μέλη της συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου-Λήμνου δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία αναζήτησης των υπευθύνων της χρεοκοπίας, αναθέτοντας την υπόθεση σε δικηγορικό γραφείο.
Παράλληλα, τα μέλη συντονίζουν τη δράση τους και με το σύλλογο μετόχων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας, η οποία επίσης χρεοκόπησε. Επιπλέον, προχωρούν τις διαδικασίες για να συγκροτηθεί σύλλογος μετόχων της Συνεταιριστικής Λέσβου-Λήμνου.
Την ίδια στιγμή, σε μία προσπάθεια να καταλαγιάσει ο κουρνιαχτός για το σκάνδαλο των 3,4 εκατ. ευρώ, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δυτικής Μακεδονίας, Π. Αποστολίδης, δήλωσε ότι «λάβαμε τα μέτρα μας για να διασφαλίσουμε την οικονομική ζημία, που είχαμε».
Η απάτη
Η κομπίνα, που όσον αφορά στο ποινικό σκέλος βρίσκεται στη Δικαιοσύνη, στήθηκε από γνωστό επιχειρηματία της δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη σύζυγό του, η οποία διαχειριζόταν το διατραπεζικό Σύστημα Συμψηφισμού Επιταγών στο κεντρικό κατάστημα της Κοζάνης.
Ο επιχειρηματίας εκμεταλλευόμενος τη θέση «κλειδί» της συζύγου του, είχε στήσει «πάρτι» καλύπτοντας τις υποχρεώσεις του με επιταγές, τις οποίες δεν πλήρωνε ο ίδιος, αλλά η ίδια η τράπεζα μέσω του συστήματος συμψηφισμού.
Σύμφωνα με το πόρισμα των ελεγκτών της Τραπέζης της Ελλάδος, η σύζυγος του επιχειρηματία φέρεται πως κρατούσε στο συρτάρι τις επίμαχες επιταγές, με αποτέλεσμα να ζημιώσει το λογαριασμό της Συνεταιριστικής Δυτικής Μακεδονίας με 3,4 εκατ. ευρώ.
Το σκάνδαλο άρχισε να αποκαλύπτεται όταν η υπάλληλος πήρε άδεια εγκυμοσύνης, ενώ τελικά παραιτήθηκε το Σεπτέμβριο του 2011.