Η «εμβάθυνση» της διμερούς συνεργασίας και η «θεσμική της θωράκιση», όπως αποφασίστηκε και κατά την τηλεφωνική επικοινωνία των Πρωθυπουργών Γιώργου Παπανδρέου και Μπ. Νετανιάχου, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων που έχει στην Αθήνα με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών και αναπληρωτής Πρωθυπουργός του Ισραήλ Άβιγκορ Λίμπερμαν.
Όπως τόνισε σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Δημ. Δρούτσας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των πρωθυπουργών των δύο χωρών που έγινε το βράδυ της Τρίτης, αποφασίσθηκε η συγκρότηση του Κοινού Υπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας, επιβεβαιώνοντας έτσι το καλό επίπεδο της συνεργασίας «που θα έχει πολλαπλά οφέλη – για τους δύο λαούς αλλά και την ευρύτερη περιοχή».
Υπενθυμίζοντας, εξάλλου, την ανταπόκριση της χώρας μας στην πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά της Χάιφας, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη δημιουργία μιας περιφερειακής μονάδας άμεσης ανάπτυξης που θα παρεμβαίνει σε εκδηλώσεις φυσικών καταστροφών.
Προβάλλοντας επίσης την προσωπική του εμπειρία από την πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή, ο κ. Δρούτσας σημείωσε ότι για να ενισχυθεί ο (πανταχού παρών) ρόλος της Ελλάδας, με απόφασή του ορίστηκε ειδικός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή ο πρέσβης εκ προσωπικοτήτων Αντ.Νικολαϊδης.
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος επισημαίνοντας ότι είναι η έκτη φορά που συναντάται με τον έλληνα ομόλογό του, ευχαρίστησε θερμά την Ελλάδα για την άμεση ανταπόκρισή της τον περασμένο μήνα και τη συνδρομή της στην πυρκαγιά της Χάιφας.
Στη συνέχεια ο κ. Λίμπερμαν αναφέρθηκε στη μεγάλη εξέλιξη της τουριστικής συνεργασίας, ενώ σε συγκεκριμένη ερώτηση για τις προοπτικές που ενδέχεται να υπάρξουν στο πεδίο του φυσικού αερίου, απάντησε προσεκτικά πως απαιτείται «εμπεριστατωμένη έρευνα» και υπογράμμισε την αξία της οικονομικής συνεργασίας που θα αποτελέσει «την πρόκληση των ερχόμενων ετών» και η οποία «θα πρέπει να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό».
Αναφερόμενος εξάλλου θετικά στη συμβολή της Ελλάδας «στην ειρήνη και την οικοδόμηση καλών γειτονικών σχέσεων στην περιοχή», ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ τόνισε με έμφαση πως «θα είναι ευτυχής, αν μπορέσει η Ελλάδα να συμβάλει στη σύσφιγξη των σχέσεων του Ισραήλ με τις γειτνιάζουσες χώρες».
Σε ό, τι αφορά το Κοινό Υπουργικό Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Λίμπερμαν απαντώντας σε σχετική ερώτηση εκτίμησε πως θα συναντηθεί για πρώτη φορά σε τρεις μήνες, ενώ ο κ. Δρούτσας συμπλήρωσε πως η πρώτη σύνοδος θα γίνει στο Ισραήλ και πιθανόν να ασχοληθεί με θέματα πολιτισμού, τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης, ενέργειας ή υψηλής τεχνολογίας (όπου το Ισραήλ παίζει έναν πρωτοποριακό ρόλο).
Σε ερώτηση, εξάλλου, σχετική με τη συγκυρία κατά την οποία εκδηλώνεται η ενίσχυση των διμερών σχέσεων και η οποία διακρίνεται από τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας προς την κυβέρνηση του Ισραήλ για την κατεδάφιση του πρώην ξενοδοχείου Σέφερντ και τα σχέδια εποικισμού της ανατολικής Ιερουσαλήμ, ο κ. Δρούτσας απάντησε πως «οι απόψεις της Ελλάδας δεν συμπίπτουν σε όλα τα θέματα με αυτές του Ισραήλ. Πρέπει όμως να μιλάμε ανοιχτά και εκεί, όπου αποκλίνουν οι απόψεις μας».
Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών στη συνέχεια υπογράμμισε πως η Αθήνα «με κάθε ευκαιρία εκφράζει την επιθυμία της για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Παλαιστινιακό» και επίσης την «ανησυχία» της για το «τέλμα της ειρηνευτικής διαδικασίας».
Για να υπάρξει ώθηση στον διάλογο, όμως, είπε ο κ. Δρούτσας, «πρέπει όλα τα μέρη να απέχουν από μονομερείς ενέργειες, οι οποίες δεν πρέπει να συμβαίνουν, δεν είναι καν προς το συμφέρον του Ισραήλ». Υπογραμμίζοντας τέλος, ότι «επειδή η Ελλάδα έχει ακολουθήσει με συνέπεια μια πολιτική αρχών, που αποτελεί και την προστιθέμενη αξία της χώρας μας στην περιοχή, για τον λόγο αυτό η Ελλάδα έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη του αραβικού κόσμου αλλά και του Ισραήλ. Λίγες χώρες μπορούν να ισχυριστούν ότι διαθέτουν αυτό το πλεονέκτημα» τόνισε καταληκτικά.
Διαβάστε επίσης: Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδος – Ισραήλ στο «τραπέζι»