Μία αποτελεσματική πολιτική ασύλου, πέρα από το σχεδιαζόμενο φράχτη ή τα μέσα σύγχρονης τεχνολογίας που διαθέτουν και εφαρμόζουν όλες οι χώρες για τη διαφύλαξη των συνόρων τους, είναι ό,τι το πιο αποτρεπτικό για τη σωρεία εισόδων παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, υπογράμμισε μιλώντας επί των άρθρων του συζητούμενου νομοσχεδίου για το νέο καθεστώς ασύλου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής.
Κατά τον ίδιο, είναι ένα ζήτημα εθνικής σημασίας που σχετίζεται πάνω από όλα με το παρόν και το μέλλον της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας και της πατρίδας μας. Παράλληλα, εξέφρασε τη σαφή πολιτική και ιδεολογική του διαφωνία με τα πολυπολιτισμικά μοντέλα σε βάρος της εθνικής ταυτότητας και κυριαρχίας, που ήδη καταρρέουν και σε χώρες που τα υπερασπίζονταν, όπως είπε.
Αναφορικά με τις μομφές που εξαπολύθηκαν προσωπικώς εναντίον του σε σχέση μάλιστα με το δικό του αγωνιστικό παρελθόν, ο κ. Παπουτσής, είπε ότι δεν δέχεται καμίας μορφής ιδεολογική τρομοκρατία.
Πρόσθεσε ότι αν και η πλέον ανεκτική χώρα, η Ελλάδα έχει φθάσει στα όριά της και υπάρχει αντίδραση παντού, δεδομένου ότι σε καιρούς ύφεσης και ανυπαρξίας δομών, οι μετανάστες εξωθούνται σε παρανομίες και πορνεία, «μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε και η οποία μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε τραγωδία».
Ο υπουργός τόνισε ότι η υπό ψήφιση νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί μέρος του συνολικού προγράμματος δράσης που έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ταυτόχρονα, όμως, επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζητεί αναθεώρηση της σύμβασης «Δουβλίνο ΙΙ» και χρηματοδοτικά μέσα για τις ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται τον κύριο όγκο των πιέσεων.
Ζητείται, επίσης, ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για το ζήτημα των επαναπροωθήσεων και ολοκλήρωση των διμερών συμφωνιών, προκειμένου να καταστεί κατανοητό ότι το πρόβλημα δεν είναι απλώς τοπικό και εθνικό, αλλά καθαρά ευρωπαϊκό.
Η ακολουθούμενη πολιτική ήταν υποχρέωση των τελευταίων δύο δεκαετιών και για την υλοποίησή της χρειάζεται χρόνος, ενώ η αποτελεσματικότητα ή ο χαρακτήρας της θα κριθούν εκ του αποτελέσματος από τους ίδιους τους πολίτες, κατέληξε ο υπουργός.
Μιλώντας νωρίτερα η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι η ίδια ψηφίζει το νομοσχέδιο, γιατί «αν και είναι ένα ατελές βήμα, εντούτοις είναι μια αρχή για να υπάρξει πολιτική ασύλου σε αυτή τη χώρα».
Δεν υπάρχει, κατά την κ. Μπακογιάννη, δυνατότητα να κρατηθούν εδώ παράνομοι μετανάστες σε στρατόπεδα, άρα χρειάζεται επειγόντως πολιτική επαναπατρισμού, μια δύσκολη προσπάθεια, αφού υπάρχει απροθυμία από τις χώρες προς τις οποίες πρέπει να γίνει η επαναπροώθηση, ενώ θα πρέπει να εφαρμοστούν οι σχετικές διακρατικές συμφωνίες.
«Χρειάζεται να ασκηθεί πίεση. Αλλά, αν δεν γίνει πρώτιστο θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής, το πρόβλημα δεν θα μειωθεί», είπε.
Η ανεξάρτητη βουλευτής τάχθηκε υπέρ του φράχτη στον Έβρο, έκρινε όμως ότι θα ενταθούν οι είσοδοι εναλλακτικά από τη θάλασσα και ζήτησε να λυθεί το θέμα του Λιμενικού Σώματος, για το σε ποιο υπουργείο ανήκει.
H NΔ ψήφισε το νομοσχέδιο για το άσυλο επί της αρχής του, αλλά και στο μεγαλύτερο μέρος των άρθρων του, όπως είπε η εισηγήτρια του κόμματος, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, πλην όμως έκρινε ότι θα είναι αναποτελεσματικό, αφού από την άλλη πλευρά είτε προωθούνται νομοσχέδια περί ιθαγενείας που καθιστούν την Ελλάδα «μαγνήτη για τους παράνομους μετανάστες», είτε χαλαρώνουν οι έλεγχοι.
Η ίδια σημείωσε, πάντως, ότι οι υψηλοί τόνοι και η σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης λειτουργούν ως επικοινωνιακό αντίβαρο στην οικονομική κατάσταση και την αγωνία των πολιτών.
Τόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, όσο και ο εισηγητής Νίκος Παπακωνσταντίνου τόνισαν ότι αυτό που επιδιώκεται είναι η δημιουργία ενός κατασταλτικού κλοιού, ενώ ο κ. Παφίλης συμπλήρωσε ότι αν δεν εξαλειφθούν οι λόγοι που προκαλούν τη μετανάστευση δεν πρόκειται να υπάρξει λύση.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης υποστήριξε ότι δεν εξεπλάγη από τη θετική ψήφο της ΝΔ, θεωρώντας ότι πρόκειται για «αλληλεγγύη των συνενόχων», ενώ προέβλεψε «βιομηχανία περαιτέρω πολιτογραφήσεων».
Την πλήρη πολιτική και ιδεολογική διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε ο αγορητής του Βασίλης Μουλόπουλος, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Θεόδωρος Δρίτσας υπογράμμισε ότι «ο μεν φράχτης είναι βαρβαρότητα, το δε νομοσχέδιο υποκρισία».
Κλείνοντας τη συζήτηση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας επανέλαβε ότι θα ήταν επιπολαιότητα η άποψη που εκφράστηκε να σταλούν οι μετανάστες στις χώρες της ΕΕ που επιθυμούν, γιατί αυτό θα μας έθετε ήδη στοχοποιημένους εκτός συστήματος Σένγκεν.
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επίγνωση των δυσκολιών και υπάρχει ήδη επιχειρησιακό σχέδιο εφαρμογής του ψηφιζόμενου νομοσχεδίου, ενώ κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις «σε αυτή την ώρα ευθύνης να συμπτύξουν ευρύτερες συναινέσεις».
Διαβάστηκε επίσης: “Στην Ελλάδα θα μείνουν μόνο οι νόμιμοι μετανάστες”