Μπροστάρηδες, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας
Το εναρκτήριο «λάκτισμα» για τις αποκρατικοποιήσεις θα αποτελέσουν η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι θυγατρικές της Αγροτικής Τράπεζας καθώς μπαίνουν πρώτη στη μακριά λίστα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Ρουμανία, ράβουν τα καλά τους «κοστούμια» για να διεκδικήσουν τον ΟΣΕ καθώς, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, έχει αποφασισθεί και θα προχωρήσει, εντός του καλοκαιριού, η εκχώρηση σε ιδιώτες του λειτουργικού έργου του ΟΣΕ.
Για την Αγροτική Τράπεζα το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου προβλέπει ότι σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης μέσω πώλησης ή κλεισίματος θυγατρικών εταιρειών που έχει η Αγροτική.
Θετική είναι τα μηνύματα, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να πωληθούν οι εταιρείες ΣΕΚΑΠ, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και Δωδώνη ενδεχομένως και μέσα στον Ιούλιο.
Στόχος είναι, μέσα από την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στις Βρυξέλλες, αφού όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών εάν αυτό επιτευχθεί, τότε οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για επικαιροποίηση του Μνημονίου θα είναι πιο εύκολη.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτός από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τις θυγατρικές εταιρείες της Αγροτικής Τράπεζας, αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διεθνείς διαγωνισμοί για την αξιοποίηση έξι περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου προωθεί την πώληση της ΔΕΠΑ και των Κρατικών Λαχείων και την αξιοποίηση ακινήτων (Ελληνικό, Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης, Αφάντου Ρόδου και Κασσιόπη Κέρκυρας).