Εφικτός είναι ο στόχος άντλησης εσόδων από αποκρατικοποιήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ έως το 2015, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι θετικές οι αγορές τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Κώστας Μητρόπουλος.
«Δεν έχουμε άλλο χρόνο, πρέπει να εκτελέσουμε τα υπεσχημένα προς τους ίδιους τους εαυτούς μας», πρόσθεσε.
Ανέφερε δε ότι σε διαγωνιστικό στάδιο βρίσκονται έξι αποκρατικοποιήσεις (Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου), ενώ σε στάδιο προχωρημένης προετοιμασίας βρίσκονται εννέα (28 Ακίνητα, ΕΥΑΘ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ) οι οποίες θα ξεκινήσουν άμεσα.
Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, η προσπάθεια προώθησης των αποκρατικοποιήσεων σε διεθνείς επενδυτικούς κύκλους οδήγησε ήδη σε 17 ενδιαφερόμενους για τη ΔΕΠΑ, 9 για το Ελληνικό, 3 για τα Κρατικά Λαχεία και 3 για το ΙΒC.
Θα ακολουθήσει προεργασία για 13 ακόμη αποκρατικοποιήσεις (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες).
Ο κ. Μητρόπουλος πρόσθεσε ότι έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή 82.000 δημόσιων ακινήτων από 35 διαφορετικούς δημόσιους φορείς, αναπτύχθηκε υποδομή για την παρακολούθησή τους και συνεχίζεται ο διεξοδικός νομικός και τεχνικός έλεγχος σε δεκάδες ακίνητα.
Στόχος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, είπε, είναι να προσελκύσει σημαντικά διεθνή κεφάλαια που θα επενδυθούν κυρίως στις υποδομές και στην ανάπτυξη γης και όπως εκτιμάται η εφαρμογή του θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο κύμα επενδύσεων περίπου 8 δισ. ευρώ στα προσφερόμενα περιουσιακά στοιχεία.