Ο Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ Τέρνα), οι στόχοι του και οι απώλειες
Έργα στη Λιβύη; Ναι, γιατί όχι; Αν και ο δρόμος για την Τρίπολη δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα για τον Γιώργο Περιστέρη, είδε να «χάνονται» 87 εκατ. ευρώ από τα έργα που είχε συμφωνήσει στην αφρικανική χώρα, την εποχή του Καντάφι, η προσπάθεια δεν εγκαταλείπεται.
Οι εκλογές της 7ης Ιουλίου στη Λιβύη δίνουν στον Έλληνα επιχειρηματία ένα ορατό πεδίο, έστω κι αν οι μέχρι τώρα προσπάθειες επανασύσφιξης των σχέσεων με τους επαναστάτες της Λιβύης, προσκρούουν στο αναμενόμενο. Στην άκαμπτη στάση της σημερινής «κατάστασης» για εκείνους που είχαν συνεργαστεί με το προηγούμενο δικτατορικό καθεστώς.
Η επαναστατικότητα «ανάβει κόκκινο» για τα έργα που θέλει στη Λιβύη και οδικά και στην ενέργεια αλλά ο Έλληνας επιχειρηματίας ευελπιστεί. Σε τι; Ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλειστούν όλοι όσοι είχαν δουλειές στο παρελθόν στη Λιβύη.
Τα έργα
«Η εξωστρέφεια ούτως ή άλλως αποτελεί ένα στοίχημα για την επόμενη μέρα. Ο μεγαλοκατασκευαστής, αν και «βλέπει» πως θα εισρεύσουν στα ταμεία του 130 εκατ. ευρώ από τα έργα παραχώρησης όντας ανάδοχος σε έργα 1,5 δισ. και έχοντας ανεκτέλεστο 1,7 δισ. βλέπει ως μεγάλο «σκαλοπάτι» και λύση των όποιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, την ενέργεια.
Η επανακίννηση των τριών οδικών έργων (Ιονία οδός, Ε65, Κόρινθος – Τσάκωνα) πήρε παράταση και ο επιχειρηματίας, έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την Τέρνα Ενεργειακή συνολικού ύψους 337 εκατ. ευρώ, δεν θέλει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη. 133 εκατ. για έργα εντός Ελλάδας, 148 εκατ. ευρώ για το έργο των ΗΠΑ, 56 εκατ. ευρώ για τα έργα της Πολωνίας.
Aυτή τη στιγμή η Tέρνα Eνεργειακή λειτουργεί εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνολικής ισχύος 350 MW, εκ των οποίων 240 MW στην Eλλάδα και 110 MW στο εξωτερικό (80 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Bουλγαρία), ενώ επιπλέον 383 MW είναι σε φάση κατασκευής ή έτοιμα προς κατασκευή στην Eυρώπη και στις HΠA.
Tο 2011 η εταιρία εμφάνισε ενοποιημένες πωλήσεις 76,1 εκατ. ευρώ (+28,9%) και καθαρά κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας 14,6 εκατ. ευρώ (+53,4%).
H κεφαλαιοποίηση της εταιρίας ανέρχεται σε 109 εκατ. ευρώ, όταν στο ταμείο της εταιρίας βρίσκονται 167 εκατ. ευρώ.Tα έσοδα από κατασκευές ενισχύθηκαν 27,7%, στα 641 εκατ. ευρώ από 502 εκατ. ευρώ το 2010, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο να ανέρχεται στα 1,742 δισ. ευρώ. Tο κατασκευαστικό αντικείμενο της εισηγμένης ενισχύεται σημαντικά λόγω και των μεγάλων projects που έχει αναλάβει για λογαριασμό της ΔEH και αφορούν:
– Στον σταθμό ηλεκτρικής ενέργειας 115,4 MW στη Pόδο, με συνολικό κόστος 183 εκατ. ευρώ (κατασκευαστικό έργο και μηχανολογικός εξοπλισμός)
– Στον σταθμό συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της Mεγαλόπολης ισχύος 600 MW και προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, τον οποίο η ΓEK Tέρνα απέκτησε από τη METKA.
Αιτήσεις
Η θυγατρική Τέρνα Ενεργειακή έχει αιτηθεί για υπεράκτια πάρκα στο Θρακικό Πέλαγος με ισχύ 585 MW, στον Ευβοϊκό (Πεταλιοί), με ισχύ 450 MW, στα ανοιχτά της Λήμνου με ισχύ 320 MW και ανοιχτά του Άη Στράτη με ισχύ 98 MW. Στην ενέργεια συνολικά ο όμιλο έχει σε λειτουργία ή υπό κατασκευή μονάδες συνολικής ισχύος 733 MW (θερμικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά), καθώς και άδειες 1.500 MW στην Ελλάδα.
Στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής του Ομίλου είναι και η εμπορία φυσικού αερίου, αφού η ΡΑΕ ενέκρινε την εγγραφή της ΤΕΡΝΑ στο μητρώο χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού αερίου. Η εγγραφή στο μητρώο αποτελεί συνέχεια της άδειας προμήθειας φυσικού αερίου που έλαβε η ΤΕΡΝΑ και έτσι η εταιρία θα μπορεί να ασκήσει ολοκληρωμένη δραστηριότητα εμπορίας προς επιλεγέντες πελάτες. Δικαίμα εγγραφή στο μητρώο χρηστών Εθνικού Συστήματος Φυσικού αερίου, σύμφωνα με τη νομοθεσία έχουν οι προμηθευτές, οι επιλέγοντες πελάτες και κάθε πρόσωπο που παρέχει εγγυήσεις οικονομικής φερεγγυότητας και τεχνικής επάρκειας.
«Η αγορά ενέργειας είναι ελλειμματική»
Στο μέτωπο των Aνανεώσιμων, έως το τέλος του 2012 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στην Eλλάδα και τη Nοτιοανατολική Eυρώπη ακόμη 90 MW, ενώ την επόμενη χρονιά, η εκτιμώμενη εν λειτουργία ισχύς θα είναι 140 MW, σύμφωνα με την διοίκηση της εισηγμένης.
Mέχρι το τέλος της χρονιάς, η Tέρνα Eνεργειακή αναμένεται να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή και να θέσει σε λειτουργία το πρώτο αιολικό πάρκο στις HΠA, συνολικής ισχύος 138 MW. Aυτή τη στιγμή, ο όμιλος διαθέτει συνολική ισχύ 733 MW, είτε εγκατεστημένη είτε στο στάδιο κατασκευής, είτε έτοιμη προς κατασκευή. O Γιώργος Περιστέρης δεν παύει να επισημαίνει ότι η αγορά ενέργειας συνεχίζει λειτουργεί με έναν απολύτως στρεβλό τρόπο που οδηγεί διαρκώς σε διεύρυνση των ελλειμμάτων της, ενώ έχει ως αποτέλεσμα και την απαξίωση της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρίας, της ΔEH, η οποία θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι μία πανίσχυρη εταιρία, όχι μόνο σε ελληνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«H αγορά ενέργειας είναι ελλειμματική, διότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος υπολείπονται του πραγματικού κόστους παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας και η υλοποίηση των αποφάσεων για την κάλυψη των ελλειμμάτων έχει καθυστερήσει, οδηγώντας σε ασφυξία την αγορά», έχει αναφέρει αρκετές φορές δημοσίως.