Θετικά διακείμενοι απέναντι στη σύσταση του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ), που διαδέχεται το ΤΕΜΠΜΕ, εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κατά την σημερινή ακρόασή τους από την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.
Από τις τοποθετήσεις τους, ωστόσο, φανερή υπήρξε και η ανησυχία μήπως και το νέο ταμείο δεν κατορθώσει να εκπληρώσει τον στόχο της διευκόλυνσης των μμε στην χρηματοδότηση, ακολουθώντας την πορεία του ΤΕΜΠΜΕ, ενώ και η Ένωση Τραπεζών ζήτησε δι’ υπομνήματος, πρόσθετες διασφαλίσεις εκ μέρους του Δημοσίου, για την περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης στις περιπτώσεις συνεπένδυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με τράπεζες.
Εκπροσωπώντας την Εθνική Ομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, ο Β. Κορκίδης διαβεβαίωσε πως το εμπόριο υποδέχεται θετικά και με ενδιαφέρον το νομοσχέδιο, «σε μια περίοδο που ο δανεισμός είναι λιγότερος, δυσκολότερος και ακριβότερος». Από την άλλη, ο κος Κορκίδης δεν έκρυψε την ανησυχία του, λόγω του ότι «η εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου βασίζεται αποκλειστικά στην μεγάλη συμμετοχή του χρηματοπιστωτικού τομέα και την βούληση των Τραπεζών. Εύλογα τίθεται το ερώτημα, εάν οι Τράπεζες σκοπεύουν να διαθέσουν αξιοκρατικά τα κεφάλαια που επιδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ή προσβλέπουν στην παρακράτησή τους για εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων και αναγκών».
Στο παραπάνω πλαίσιο, τόσο ο κος Κορκίδης, όσο και ο Γιώργος Κασιμάτης, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, πρότειναν «αξιοποίηση του μοντέλου των ενδιάμεσων φορέων διαχείρισης, ο οποίος εφαρμόζεται στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα» και αντιστροφή της διαδικασίας που ακολουθήθηκε επί ΤΕΜΠΜΕ: «Το ΕΤΕΑΝ, θα πρέπει να μπορεί να αποφασίζει εκ των προτέρων για την παροχή εγγυοδοσίας, πριν την εμπλοκή της Τράπεζας, και να υπάρχουν αυστηρά αλλά σαφή κριτήρια εγγυοδοσίας και προκαθορισμένη διαδικασία για την τραπεζική συμμετοχή».
Ευκαιρία για μια «πραγματική τομή στη μέχρι σήμερα σχέση ανάμεσα στις παραγωγικές επιχειρήσεις και τον τραπεζικό τομέα», χαρακτήρισε την λειτουργία του Ταμείου ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, θεωρώντας πως η σύσταση του ΕΤΕΑΝ «απαντά στην επιτακτική ανάγκη της ελληνικής οικονομίας, να υπάρξει ένας ενιαίος φορέας χρηματοδοτικής στήριξης των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων».
Από πλευράς της η Ελληνική Ένωση Τραπεζών με υπόμνημα που απέστειλε στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ζητά να προβλεφθεί ότι, σε περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης (και με δεδομένο ότι μεγάλο μέρος του Μετοχικού Κεφαλαίου του ΕΤΕΑΝ θα αποτελείται από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου), το Ταμείο να καταβάλλει στις Τράπεζες ομόλογα τρέχουσας και όχι ονομαστικής αξίας.
«Στις περιπτώσεις υλοποίησης προγραμμάτων «συνεπένδυσης», θα πρέπει να προβλεφθεί ότι το ποσόν συμμετοχής του ΕΤΕΑΝ καταβάλλεται μετρητοίς, σε κοινό με τις Τράπεζες λογαριασμό, πριν την έναρξη κάθε επιμέρους προγράμματος» υποστηρίζει επίσης η Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Διαβάστε επίσης:
Επιδοκιμασία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ΕΤΕΑΝ
Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων για το ΕΤΕΑΝ