Με υποβάθμιση της εκτίμησής του για την παγκόσμια ανάπτυξη απειλεί ότι θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είπε η επικεφαλής Κριστίν Λαγκάρντ.
Τον Απρίλιο –όπου εκδόθηκε η τελευταία έκθεση του ταμείου– το ΔΝΤ εκτιμούσε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα φθάσει στο 3,5% για φέτος και θα ενισχυθεί στο 4,1% το 2013. Όμως η Κ. Λαγκάρντ φρόντισε να «μαζέψει» την αισιοδοξία –αν και δεν ανακοίνωσε την ακριβή υποβάθμιση των εκτιμήσεων– υποστηρίζοντας ότι «πολλοί δείκτες της οικονομικής δραστηριότητας – επενδύσεις, βιομηχανική παραγωγή, απασχόληση– έχουν υποχωρήσει σημαντικά τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κίνα. Επίσης ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι κάποιοι οικονομικοί δείκτες έχουν αποδυναμωθεί και σε αναδυόμενες αγορές όπως των Βραζιλίας, Ινδίας και Κίνας».
Σύμφωνα με την κ. Λαγκάρντ οι νέες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία θα δημοσιευθούν το αργότερο εντός του επόμενου 10ημέρου.
Η κα. Λαγκάρντ τόνισε ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες πρέπει να χειριστούν το ζήτημα του χρέους, αλλά προειδοποίησε ότι οι προσπάθειες μείωσής του με περιστολή δαπανών δεν θα πρέπει να είναι τόσο βαθιές που να υποσκάπτουν την οικονομική ανάκαμψη. Μάλιστα πιθανώς να εξέπληξε αρκετούς καθώς εξέφρασε έντονες ανησυχίες για την αμερικανική οικονομία. Υποστήριξε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να «κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποφύγει το συνδυασμό λήξης φοροαπαλλαγών και αυτόματων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έπληττε σημαντικά το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Φυσικά αυτό θα έθετε σε κίνδυνο και το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας».
Υποστήριξε επίσης ότι η υποβάθμιση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ θα «πλήξει περισσότερο κάποιες χώρες σε σύγκριση με άλλες. Πάντως η υποβάθμιση δεν θα είναι και τόσο εντυπωσιακή». Φρόντισε, πάντως, να καλωσορίσει τις «εξαιρετικές προσπάθειες» τις οποίες καταβάλλουν τους τελευταίους μήνες πολλά κράτη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του χρέους, του χρηματοπιστωτικού τομέα κ.ά., ενώ υποστήριξε ότι «την περασμένη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνήψαν μια συμφωνία με την οποία σημειώνεται σημαντική πρόοδος προς τη σωστή κατεύθυνση. Πάντως θα πρέπει να γίνουν ακόμη πιο πολλά». Η Κ. Λαγκάρντ εξήγησε πως η αποτελεσματικότητα των μέτρων που αποφασίσθηκαν κατά τη σύνοδο κορυφής θα εξαρτηθεί «από την ταχεία και αυστηρή εφαρμογή τους».