Νέα νομοθετική ρύθμιση προωθεί στο υπουργείο Οικονομικών για την ελάφρυνση των φορολογουμένων.
Η ρύθμιση αυτή δίνει τη δυνατότητα στους φορολογουμένους να εξοφλήσουν τις φορο-επιβαρύνσεις που προκύπτουν με τα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων έως και σε εννέα δόσεις.
Η ρύθμιση αυτή συζητήθηκε με την τρόικα και θα αφορά μόνο τους φορολογουμένους οι οποίοι θα έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση εμπρόθεσμα. Όσοι στείλουν τις δηλώσεις τους μετά τη λήξη των προθεσμιών όχι μόνο δεν θα έχουν την ευκαιρία να εξοφλήσουν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν σε περισσότερες δόσεις αλλά θα επιβαρυνθούν με έξτρα φόρο καθώς θα χάσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
Πίεση για όσους καθυστερούν
Με την κίνηση αυτή το ΥΠΟΙΚ προπαθεί να πιέσει τους φορολογουμένους που έχουν αφήσει για την τελευταία στιγμή την υποβολή της δήλωσής τους να σπεύσουν να την υποβάλουν γιατί, όπως σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες, «όσο καθυστερούν δεν κερδίζουν τίποτα, αντίθετα θα χάσουν».
Το σχέδιο της ρύθμισης που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την εξόφληση των φορο-επιβαρύνσεων σε τρεις διμηνιαίες δόσεις και μετά θα υπάρχουν μέχρι και έξι μηνιαίες δόσεις.
Οι εννέα δόσεις δεν θα ισχύουν για όλους τους φορολογουμένους, δηλαδή το συνολικό ποσό του φόρου που προκύπτει από την εκκαθάριση της δήλωσης δεν θα επιμεριστεί σε εννέα δόσεις.
Ο αριθμός των δόσεων θα καθοριστεί ανάλογα με το ύψος της οφειλής αλλά και το ύψος του εισοδήματος του φορολογουμένου. Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί περίπου 3,8 εκατ. ηλεκτρονικές και χειρόγραφες φορολογικές δηλώσεις επί συνόλου 5,7 εκατ. δηλώσεων ενώ η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή λήγει κανονικά τη Δευτέρα, 16 Ιουλίου. Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση λίγων ημερών αφού φοβούνται ότι αν δεν υπάρξει παράταση το Taxisnet δεν θα αντέξει και θα καταρρεύσει.
Το σύστημα μπορεί να δεχθεί μέχρι 200.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις την ημέρα. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υποβληθεί 1,8 εκατ. δηλώσεις, θα πρέπει από σήμερα μέχρι και τη Δευτέρα που λήγει κανονικά η προθεσμία να υποβάλλονται καθημερινά 300.000 δηλώσεις τις οποίες όμως δεν αντέχει το σύστημα και θα υποστεί «μπλακ άουτ». Για το λόγο αυτό εξετάζεται η «λύση» της ολιγοήμερης παράτασης.
Χάνουν το αφορολόγητο οι εκπρόθεσμες δηλώσεις
Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν εκπρόθεσμα δηλώσεις θα πρέπει να γνωρίσουν ότι:
– Δεν θα υπαχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για την εξόφληση των φόρων έως και εννέα δόσεις.
– Θα χάσουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ.
– Θα πληρώσουν όχι μόνο το φόρο που προκύπτει από τις δηλώσεις τους προσαυξημένο κατά 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης, αλλά και επιπλέον φόρο 2,5% επί του συνολικού τους εισοδήματος.
Τι συμβαίνει με τις αποδείξεις
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν ως αφορολόγητα τα πρώτα 5.000 ευρώ του εισοδήματός τους.
Συνεπώς, θα υποχρεωθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο που θα ισούται με το 10% του 25% του εισοδήματός τους, δηλαδή θα πληρώσουν έξτρα φόρο, ίσο με το 2,5% του συνολικού τους εισοδήματος. Επίσης, για κάθε μήνα που θα έχει παρέλθει μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν, πρόσθετο φόρο 1,5% επί του συνολικού χρεωστικού ποσού που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία θα λάβουν.
Οπως δείχνει η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, επτά στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρους για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 όταν πέρυσι οι παραλήπτες χρεωστικών σημειωμάτων ήταν μόλις δύο στους δέκα. Στοιχείο που δείχνει ότι πολλοί φορολογούμενοι οι οποίοι πέρυσι είχαν επιστροφή φόρου, φέτος καλούνται να πληρώσουν μεγάλα ποσά.