Μπροστά σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας βρίσκεται ο Λίβανος μετά την παραίτηση 11 μελών του υπουργικού συμβουλίου που ανήκουν στη Χεζμπολάχ και την συνακόλουθη κατάρρευση της κυβέρνησης.
Αφορμή για τις εξελίξεις, στάθηκε η στήριξη της κυβέρνησης του σουνίτη μουσουλμάνου Πρωθυπουργού Σαάντ Αλ Χαρίρι στο δικαστήριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που ερευνά τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού, και πατέρα του Σαάντ, Ραφίκ Αλ Χαρίρι, το 2005.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το δικαστήριο αναμένεται να αποδώσει ευθύνες στη Χεζμπολά για τη δολοφονία του Χαρίρι, με τη στήριξη της Συρίας και του Ιράν.
Οι ένδεκα υπουργοί της Χεζμπολάχ παραιτήθηκαν χτες, ύστερα από την αποτυχία της μεσολαβητικής προσπάθειας της Σαουδικής Αραβίας και της Συρίας με στόχο να μειωθούν οι εντάσεις στους κόλπους της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο χώρες είχαν ζητήσει από τη Χεζμπολάχ να μην καταφύγει σε βίαιες αντιδράσεις, στην περίπτωση που απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος μελών της. Από τον Πρωθυπουργό Χαρίρι, ο οποίος έχει τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ζητήθηκε διαβεβαίωση ότι δεν θα εκμεταλλευθεί πολιτικά τις αρνητικές για τη Χεζμπολά εξελίξεις.
Σύμφωνα με το σύνταγμα του Λιβάνου, ο Πρόεδρος Μισέλ Σουλεϊμάν υποχρεούται τώρα να ξεκινήσει διαβουλεύσεις για την ανάδειξη νέου πρωθυπουργού, ο οποίος θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
O Λιβανέζος Πρόεδρος ζήτησε πάντως, από τον κ. Χαρίρι, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ, να παραμείνει υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας. Μετά από αυτές τις εξελίξεις, ο Λιβανέζος Πρωθυπουργός μετέβη στο Παρίσι, προκειμένου να συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και να ζητήσει τη βοήθειά τους.
Λιβανέζος αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον δήλωσε νωρίτερα ότι ο Σαάντ Χαρίρι επιστρέφει στον Λίβανο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν.
Οι εξελίξεις στη Βηρυτό και η νέα πολιτική αστάθεια στο Λίβανο έχουν θορυβήσει, όπως είναι φυσικό, το Ισραήλ, που έχει θέσει σε επιφυλακή τις δυνάμεις του στα βόεια σύνορά του, φοβούμενο επανάληψη των επιθέσεων της Χεζμπολάχ.