H ζημιά των 2 δισ. της Morgan Chase, η απάτη 2,3 δισ. στη UBS και η χειραγώγηση του Libor
Μια σειρά από σκάνδαλα απειλούν να πλήξουν το προφίλ του Λονδίνου ως top χρηματοοικονομικού κέντρου στον πλανήτη. Η αποκάλυψη ότι μερικοί traders από το City χειραγωγούσαν το διατραπεζικό επιτόκιο Libor και μαζί του, το κόστος δανεισμού για χρηματοοικονομικά προϊόντα αξίας 360 τρισ. δολαρίων ανά τον πλανήτη, αποτελεί το τελευταίο πλήγμα για την εικόνα της βρετανικής πρωτεύουσας.
Στο Λονδίνο σημειώθηκαν τον τελευταίο χρόνο τρία μεγάλα σκάνδαλα του finance. Οι ζημιές των 2 δισ. δολαρίων που συγκέντρωσε trader της JP Morgan Chase, η απάτη 2,3 δισ. δολαρίων στη UBS και η έρευνα για τη χειραγώγηση του Libor από έως και 20 τράπεζες. Οι επιπτώσεις είναι εμφανείς στην πρωτεύουσα μιας χώρας που βιώνει την πρώτη της διπλή ύφεση από τη δεκαετία του 1970, με αποτέλεσμα να απολύσει περισσότερους εργαζόμενους του finance από οποιαδήποτε άλλη αγορά το 2011, αλλά και ξανά φέτος.
Το Λονδίνο, που κατατάσσεται από την εταιρία ερευνών Z/Yen Group ως το πρώτο χρηματοοικονομικό κέντρο του πλανήτη, είναι η πόλη όπου η AIG και η Lehman Brothers πραγματοποίησαν τις συναλλαγές που οδήγησαν στην κατάρρευσή τους.
Αυτές τις ημέρες, η Τράπεζα της Αγγλίας και η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο του Libor, το οποίο οδήγησε στην παραίτηση του πιο γνωστού τραπεζίτη του Λονδίνου, του Bob Diamond, επικεφαλής της Barclays.
Με την ευρωπαϊκή κρίση να του «χτυπά την πόρτα», το Λονδίνο αντιμετωπίζει τώρα την κριτική για την κουλτούρα του ρίσκου και της απληστίας που καλλιέργησε. Και καλείται να προσαρμοστεί στη νέα εποχή της αυξημένης εποπτείας.
Τα πράγματα περιπλέκονται από το σκάνδαλο της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor, ειδικά έπειτα από τους ισχυρισμούς της Barclays ότι ενθαρρύνθηκε από την Τράπεζα της Αγγλίας να προσπαθήσει να μειώσει το επιτόκιο.
Η Barclays και πολλές ακόμα από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου κατηγορούνται ότι χειραγώγησαν τεχνητά το Libor, το οποίο χρησιμοποιείται ως βάση για τον καθορισμό του επιτοκίου δανεισμού για εκατομμύρια καταναλωτές, επιχειρήσεις και επενδυτές. Οι τράπεζες έδιναν ψευδή στοιχεία ως προς το κόστος που πληρώνουν για να δανειστούν, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν τη διαμόρφωση των τιμών του Libor.
Τις τελευταίες ημέρες, το βρετανικό επιχειρείν ζει μερικές από τις δραματικότερες στιγμές της ιστορίας του, με την αποκαθήλωση ολόκληρου του management team της Barclays. Ο CEO της τράπεζας, Bob Diamond παραιτήθηκε, παρότι πριν από μία ημέρα διαβεβαίωνε το προσωπικό του ότι ήταν ο κατάλληλος άνθρωπος για να κάνει αλλαγές στην Barclays.
O Diamond ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε την Barclays Capital και ευθυνόταν για τη γιγάντωση και την ενίσχυση της τράπεζας τα τελευταία χρόνια. Όμως, πολιτικοί και μέτοχοι ήθελαν να δουν τη διοίκηση της Barclays να τιμωρείται για το τεράστιο σκάνδαλο, λεπτομέρειες του οποίου βγαίνουν μέρα με τη μέρα στην επιφάνεια.
«Νομίζω ότι είναι η σωστή απόφαση για την Barclays, νομίζω είναι η σωστή απόφαση για τη χώρα, γιατί χρειαζόμαστε την Barclays επικεντρωμένη στη χρηματοδότηση της οικονομίας μας, και όχι με την προσοχή της να αποσπάται από τη διαφωνία του ποιος θα πρέπει να είναι επικεφαλής», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών George Osborne, δείχνοντας ότι στο εξής, οι τράπεζες της χώρας δεν θα έχουν στο πλάι τους, αλλά απέναντί τους την κυβέρνηση.