Στο κενό έπεσαν οι χθεσινές διαπραγματεύσεις – με πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση- μεταξύ διοίκησης της Χαλυβουργίας Ελλάδος και της ηγεσίας τους σωματείου των εργαζομένων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ.
Παραμένει η αγωνία για την πορεία και το μέλλον του εργοστασίου της εταιρείας στον Ασπρόπυργο, καθώς άφαντη παραμένει η λύση κοινής αποδοχής, με τους 240 εργαζόμενους να βρίσκονται στον αέρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, διοίκηση και εργαζόμενοι αναμένουν σήμερα τη νέα πρόταση του υπουργού, ωστόσο δεν απέκλεισαν την πιθανότητα να καταθέσουν αίτηση για μαζικές απολύσεις και «κλείσιμο» του εργοστασίου εάν δεν τελεσφορήσουν οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης σε εύλογο χρόνο.
Από την πλευρά της ανυποχώρητη εμφανίζεται η διοίκηση, επιμένοντας στις θέσεις που κατέθεσε στον υπουργό την περασμένη Δευτέρα.
Το σωματείο ζητά την άμεση επαναπρόσληψη των 40 από τους 120 απολυμένους με γραπτή δέσμευση της εταιρείας, ενώ εναλλακτικά προτείνει και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου και προσυνταξιοδοτικού καθεστώτος για όσους βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Η εταιρεία απέρριψε τις προτάσεις τους καθώς όπως δήλωσε στερούνται λογικής βάσης και δεν λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά δεδομένα. Παράλληλα, έθεσε ως προϋπόθεση τη λήξη της απεργίας που διαρκεί εννέα μήνες (παρά το γεγονός πως έχει κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια) και την άμεση επαναλειτουργία του εργοστασίου.
Στον κ. Βρούτση βρίσκονται σήμερα τα βλέμματα όλων και στη νέα πρωτοβουλία.
Το υπουργείο Εργασίας σε ανακοίνωση του πριν από μερικά 24ώρα ανέφερε πως «κατέβαλε και θα συνεχίσει να καταβάλει κάθε δυνατή συμφιλιωτική προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της Χαλυβουργίας».
Το εργοστάσιο πρέπει να επαναλειτουργήσει -είπε ο υπουργός- προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, της απασχόλησης και των ίδιων των εργαζομένων και καλούσε τα εμπλεκόμενα μέρη να συνεισφέρουν θετικά στην εξεύρεση λύσης. Υπενθυμίζεται πως η απεργία στη «Χαλυβουργίας Ελλάδος» ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου του 2011 με αφορμή την απόλυση 34 εργαζομένων. Από τότε υπήρξαν αρκετές συναντήσεις ανάμεσα σε διοίκηση και σωματείο προκειμένου να βρεθεί λύση κοινής αποδοχής, ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό.