Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο Ιταλός πρωθυπουργός
«Δεν ετοιμάζουμε νέα δέσμη οικονομικών μέτρων», ενώ «ζητάμε σύνεση από τις κοινωνικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι.
«Θεωρώ μη ικανοποιητική για την χώρα μας την μείωση του σπρεντ και μπορώ να πω ότι είμαι απογοητευμένος. Πρέπει να υπενθυμίσω, όμως, ότι τον περασμένο Δεκέμβριο το σπρεντ της Ιταλίας ήταν κατά 62 μονάδες βάσης υψηλότερο από εκείνο της Ισπανίας, ενώ τώρα είναι κατά 102 μονάδες χαμηλότερο», είπε ο Μόντι, αναφερόμενος στην διαφορά του επιτοκίου των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας από τα αντίστοιχα μπουντ της Γερμανίας.
Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέδωσε, πάντως, την περιορισμένη μείωση του σπρεντ στα προβλήματα που αφορούν στην διακυβέρνηση της Ευρωζώνης και ειδικότερα, για την περίπτωση της Ιταλίας στο ότι πλησιάζει η ημερομηνία των βουλευτικών εκλογών με την ολοκλήρωση της σημερινής κυβερνητικής εμπειρίας.
«Η ελλιπής διακυβέρνηση της Ευρωζώνης ξεπεράσθηκε, εν μέρει, με την τελευταία Ευρωπαϊκή σύνοδο και με τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Αποφάσεις που θα πρέπει να βρουν, τώρα, ουσιαστική εφαρμογή», εξήγησε ο Μάριο Μόντι.
Ο Ιταλός οικονομολόγος και πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι σε ένα θέμα που έχει θίξει επανειλημμένα και στο παρελθόν, σχετικά με το πώς η κάθε χώρα ξεπερνά την κρίση: «υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε όσους καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με τις δυνάμεις τους –έστω και με την αναγκαία ευρωπαϊκή συνεργασία– και σε εκείνους που αναγκάζονται να προσφύγουν σε σχέδια διάσωσης. Πιστεύουμε ότι είναι καλό να επιδιώκεις την συνεργασία, αλλά όχι να βρίσκεσαι αναγκασμένος να ανοίξεις την παλάμη».
Σε σχέση με την αντίδραση της χώρας στην οικονομική κρίση ο Μάριο Μόντι υπογράμμισε ότι « το οικονομικό και κοινωνικό σύστημα της Ιταλίας αντέχει, παρά την στιγμή μεγάλης πίεσης και δυσκολίας».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης απάντησε: «η μετάδοση βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και καιρό. Είναι δύσκολο να πούμε κατά πόσο οφείλεται στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία ή στις ισπανικές τράπεζες και στα όσα συμβαίνουν στους δρόμους και στις πλατείες της Μαδρίτης. Η Ιταλία κατάφερε να μην μεταδώσει την κρίση και εργάζεται για να μπορέσει να αποκτήσει , η Ευρώπη, πιο ισχυρά μέσα για την καταπολέμηση της μετάδοσης αυτής».
Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να μην προχωρήσει στην μείωση των αργιών που είχε συζητηθεί τις περασμένες ημέρες, πάντως επικύρωσε την συρρίκνωση των περιφερειών: στο εξής δεν θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τις σαράντα και προαπαιτούμενες προϋποθέσεις θα είναι να ξεπερνούν τις 250.000 κατοίκους και να εκτείνονται σε τουλάχιστο 2.500 τετραγωνικά μέτρα».
Σε σχέση, τέλος, με την χθεσινή επικύρωση του Δημοσιονομικού Συμφώνου από την βουλή της Ρώμης, ο Μάριο Μόντι θέλησε να υπογραμμίσει ότι «η σχετική δέσμευση είχε ληφθεί πριν ο ίδιος αναλάβει την πρωθυπουργία». Κατέκρινε, δε, συγκεκριμένο τίτλο ιταλικής εφημερίδας που αναφέρει σήμερα ότι « μας περιμένει μια εικοσαετία Μόντι», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για έμμεσο παραλληλισμό με τις δυο δεκαετίες κατά τις οποίες παρέμεινε στην εξουσία το φασιστικό καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι.