Για μυστικές συμφωνίες κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι
Δεν πρόλαβε να περάσει μεγάλο διάστημα από το οριστικό λουκέτο, για χρέη 30 εκατ. ευρώ, στην «Χαρτοποιία Θράκης – Diana A.E.» και νέα στοιχεία για περίεργα «παιχνίδια» της διοίκησης έρχονται στο φως της δημοσιότητας μέσω της καταγγελίας των εργαζομένων.
Όπως καταγγέλλουν οι περίπου 180 εργαζόμενοι, οι οποίοι έμειναν στο δρόμο εν μια νυκτί, φέρεται να υπάρχει ιδιωτικό συμφωνητικό της Χαρτοποιία Θράκης με τη θυγατρική του ομίλου Ζερίτη «Belovo Papermill», στη Βουλγαρία, με το οποίο μεταβιβάζεται, αποκλειστικά στην τελευταία, η χρήση του σήματος Diana, για παραγωγή και εμπορία προϊόντων χάρτου εντός όσο και εκτός ελληνικών συνόρων.
Βάσει όσων συνομολογούνται στο συμφωνητικό, η διάρκεια ισχύος της παραχώρησης του σήματος είναι αορίστου χρόνου και ως αντάλλαγμα η Belovo Papermill -κατά 68% θυγατρική του ομίλου- θα επιστρέφει 0,2% των καθαρών ετήσιων εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων (σ.σ. ρολά κουζίνας, υγείας, χαρτομάντηλα, χαρτοπετσέτες κ.ά.) που θα φέρουν το όνομα Diana.
Το έγγραφο
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Imerisia.gr, το εν λόγω έγγραφο φέρει υπογραφή στις 2 Δεκεμβρίου του 2011, μόλις, δηλαδή, 14 ημέρες πριν κατατεθεί το αίτημα πτώχευσης της χαρτοβιομηχανίας, με το οποίο ζητήθηκε από το δικαστήριο να της επιτραπεί -και μάλιστα αναδρομικά από την 9η Δεκεμβρίου του 2011- η παύση πληρωμών.
Το γεγονός, μάλιστα, πως λίγες εβδομάδες πριν και συγκεκριμένα στις 21 Νοεμβρίου η εταιρεία Φωτοβολταϊκά Τοπείρου Θράκης Α.Ε., με αντικείμενο στην παραγωγή και στην εμπορία ηλεκτρικού ρεύματος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ιδιοκτησίας των δύο υιών του κ. Π. Ζερίτη, εξασφάλισε άδεια από τη ΡΑΕ, για επένδυση 20MW στο χώρο των φωτοβολταϊκών σε ακίνητο 330 στρεμμάτων γης, που ανήκει στη Χαρτοποιία Θράκης ΑΕ, θεωρήθηκε «πολύ βολικό, για να είναι απλώς σύμπτωση».
Η αλληλουχία των ανωτέρω περιστατικών είναι άλλωστε που έχει πυροδοτήσει την αμφισβήτηση στις τάξεις των (πρώην, πλέον) εργαζόμενων, οι οποίοι κρίνουν ότι επί σειρά μηνών ο επιχειρηματίας τους ενέπαιζε, συντηρώντας ελπίδες πότε ότι θα βρει τρόπο να ανοίξει και πάλι το εργοστάσιο και πότε ότι συζητά με επενδυτές να το πωλήσει για να διασφαλίσει τη λειτουργία και τις θέσεις εργασίας του προσωπικού.
Συνεδρίαση
Γι’ αυτό και χθες βράδυ εκπρόσωποι των εργαζομένων παρέστησαν στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, η οποία θα εξέταζε αίτημα της «Φωτοβολταϊκά Τοπείρου Θράκης», για έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων επί της άδειας των 20 MW, αφού είχαν πληροφορηθεί ότι ίσως να παρίστατο και ο ίδιος ο κ. Ζερίτης. «Ας κάνει ό,τι επένδυση θέλει, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να λειτουργήσει το εργοστάσιο», τόνισε στην «Η» πρώην εργαζόμενος, διευκρινίζοντας ότι το προσωπικό, περίπου 180 άτομα πανελλαδικά (τα 115 στη Ξάνθη) είναι απλήρωτο 8 μήνες, διεκδικώντας περί τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 5 – 5,5 εκατ. ευρώ, υπολογίζονται οι αποζημιώσεις απολύσεων.
Το εργοστάσιο είναι πλέον σφραγισμένο και η σύνδικος ολοκληρώνει την καταγραφή ώστε να προχωρήσει στην εκποίηση, αρχικά ως όλον και αν δεν βρεθεί επενδυτής, σε επιμέρους κομμάτια. Λέγεται, πάντως, πως υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από Γερμανούς όσο και από έναν Τούρκο επιχειρηματία.