Να επιλύσει σύντομα το πρόβλημα που ανέκυψε για τις ελληνικές επιχειρήσεις, λόγω της συμπερίληψης της πΓΔΜ και του Χονγκ Κονγκ στη λίστα «μη συνεργάσιμων χωρών» του υπουργείου Οικονομικών, θα προσπαθήσει ο αρμόδιος υφυπουργός, Δημήτρης Κουσελάς.
Την υπόσχεση αυτή έδωσε ο ίδιος, στη διάρκεια συνάντησης με τις διοικήσεις των συνδέσμων Εξαγωγέων και Βιομηχανιών Β. Ελλάδος (ΣΕΒΕ και ΣΒΒΕ), Επιχειρήσεων Πλεκτικής-Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ) και Επιχειρήσεων Διεθνούς Διαμεταφοράς και Επιχειρήσεων Logistics Eλλάδος.
«Επιθυμία της κυβέρνησης είναι να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή -όχι να παρακωλύσει την επιχειρηματικότητα», επεσήμανε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΕΒ.
Από την πλευρά τους, οι φορείς πρότειναν την τροποποίηση της συγκεκριμένης διάταξης στο νέο φορολογικό νόμο, με τρόπο ώστε η αντιμετώπιση των «μη συνεργάσιμων χωρών» να εξομοιωθεί με εκείνη των προνομιακών φορολογικών καθεστώτων: με απλά λόγια, ζήτησαν οι δαπάνες στις συγκεκριμένες χώρες ν’ αναγνωρίζονται με την υποχρέωση απόδειξης της νομιμότητας των συναλλαγών.
Το «αγκάθι» για τις επιχειρήσεις είναι η σημερινή μορφή του άρθρου 78 του νέου νόμου, με βάση το οποίο δεν αναγνωρίζονται οι δαπάνες για συναλλαγές με φυσικό ή νομικό πρόσωπο σε «μη συνεργάσιμη χώρα».
Οι συγκεκριμένες, “μη συνεργάσιμες χώρες” θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι, καθώς δεν έχουν υπογράψει συμφωνίες φορολογικής συνεργασίας και θεωρείται ότι δεν πληρούν τους απαιτούμενους όρους διαφάνειας στις φορολογικές συναλλαγές.
Στη διάρκεια της συνάντησης ετέθη από τους φορείς και το ζήτημα του τρόπου απόδειξης της νομιμότητας μιας συναλλαγής, στην περίπτωση χωρών, που ανήκουν σε προνομιακά φορολογικά καθεστώτα (άρθρο 51.Β.2).
Από πλευράς του υπουργείου διευκρινίστηκε ότι οι χώρες Βουλγαρία και Κύπρος δεν θα συμπεριλαμβάνονται στα μη προνομιακά φορολογικά καθεστώτα, λόγω της επικείμενης μείωσης της φορολογίας των ελληνικών επιχειρήσεων στο 20% (που σημαίνει ότι δεν θα συντρέχει η περίπτωση του άρθρου 51Α.7.του ΚΦΕ).
Με ταχύτερο ρυθμό οι επιστροφές του ΦΠΑ
Στο μεταξύ, με ταχύτερο ρυθμό εκτιμάται ότι θα γίνονται στο επόμενο διάστημα οι επιστροφές του πιστωτικού ΦΠΑ στις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ΣΕΒΕ, για το συγκεκριμένο θέμα τονίσθηκε από πλευράς υπουργείου ότι «οι επιστροφές θα γίνονται με γρηγορότερους ρυθμούς, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο συμψηφισμού με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων».