Χωρίς αποφάσεις ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη με τον πρωθυπουργό, καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ αρνούνται να συνυπογράψουν μειώσεις σε μισθούς συντάξεις και κοινωνικές παροχές, αντιπροτείνοντας έναν συνολικά νέο στρατηγικό σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει σε πρώτη φάση, αντί για περικοπές, αποκρατικοποιήσεις και διαρθρωτικές αλλαγές.
Την ίδια στιγμή η τρόικα δίνει χρονικό περιθώριο το πολύ δέκα ημερών και η κυβερνητική πλειοψηφία χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικές τις προτάσεις των κυβερνητικών εταίρων και κατηγορεί ειδικά τον Ευ. Βενιζέλο για επικοινωνιακά παιχνίδια εκτός πραγματικότητας.
Χαρακτηριστικές ήταν οι ταυτόσημες δηλώσεις των κ. Βενιζελου και Κουβέλη: «Κακώς μιλάτε για μέτρα. Διαμορφώνουμε ένα συνολικό στρατηγικό πλαίσιο που έχει ως βασικό στόχο να βγάλει τη χώρα οριστικά από την κρίση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ανασχέσουμε την ύφεση και να προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές να προχωρήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και να πετύχουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή. Αλλά η μείωση του ελλείμματος πρέπει να λάβει υπόψιν της ότι έχουμε δυστυχώς πολύ βαθύτερη ύφεση από αυτή που είχαν προβλέψει οι εταίροι μας» είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
« Δεν ζητήσαμε καμία παράταση. Η συζήτηση συνεχίζεται. Και θα συνεχιστεί εντός των προσεχών ημερών. Δεν συζητήσαμε για περικοπές, για την λήψη μέτρων συζητήσαμε αλλά για τα υπαρκτά προβλήματα σε σχέση με την κοινωνία» σημείωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Πάντως χαρακτηριστική του αδιεξόδου στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών ο οποίος αν και προσπάθησε να τηρήσει χαμηλούς τόνους εντούτοις ουσιαστικά προχώρησε σε δήλωση προειδοποίηση. «Οι επιλογές μας» είπε «να μην ακυρώσουν την επαναδιαπραγμάτευση και την παραμονή στο ευρώ».
Όταν δε ρωτήθηκε για το εάν και πότε θα ολοκληρωθεί το πακέτο για τα 11,5 δισ. απάντησε χαρακτηριστικά: «Αναζητείται το σωστό μείγμα. Όλες οι πληροφορίες βεβαιώνουν ότι οι κ. Κουβέλης και Βενιζέλος αρνούνται να συνυπογράψουν περικοπές που όπως τονίζεται από τα επιτελεία τους «θα βαθύνουν την ύφεση θα καταρρακώσουν τον κοινωνικό ιστό και θα οδηγήσουν μαθηματικά σε κοινωνική έκρηξη».
Το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει η τρόικα απέναντι σ αυτές τις εξελίξεις.
Προς το παρόν και αυτή τηρεί στάση αναμονής, παρατείνοντας μάλιστα τον χρόνο παραμονής της στην Αθήνα. Κι αυτό ίσως γιατί πλέον και οι δανειστές αντιλαμβάνονται ότι αυτές τις ημέρες διακυβεύεται όχι μόνο η κυβερνητική συνοχή αλλά και η λύση της συνοχής της ελληνικής κοινωνίας με ό,τι σημαίνει αυτό για μια χώρα που είτε το θέλουν είτε όχι ανήκει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.