Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης απέστειλε επιστολή προς τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ ΣΕΒ ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ) για τη συνέχιση και την οργάνωση του κοινωνικού διαλόγου που ξεκίνησε πριν από τρεις εβδομάδες.
Μεταξύ της θεματολογίας του διαλόγου είναι και ο κατώτατος μισθός, για τον οποίον ο κ. Βρούτσης αναφέρει πως «πρέπει να επανέλθει σε υψηλότερα επίπεδα μόλις υπάρξουν ευνοϊκότερες οικονομικές συνθήκες». Επισημαίνει όμως πως «προτεραιότητά μας σήμερα πρέπει να είναι η ανάσχεση της ανεργίας και η δημιουργία, με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ευκαιριών απασχόλησης».
Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένη την τοποθέτηση εκπροσώπων των εργοδοτών υπέρ της αύξησης των κατώτατων αμοιβών, ο υπουργός Εργασίας καταθέτει μία αντιπρόταση: Όπως αναφέρει «αν δεχθούμε υποθετικά ότι όλοι οι εργοδοτικοί φορείς συμφωνούν σε μια αύξηση του κατώτατου μισθού από τα επίπεδα των 586 στα 701 ευρώ – δηλαδή κατά 19,62% – τότε θα μπορούσε εναλλακτικά αντί αυτής της αύξησης να προσλαμβάνεται ένας ακόμα εργαζόμενος για κάθε 5 που απασχολούνται σήμερα. Στην παρούσα συγκυρία, αυτό θα ήταν σαφώς πολύ πιο αποτελεσματικό».
Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – Κατώτατος μισθός
Γενικότερα, το υπουργείο θέτει στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου «τη δυνατότητα εμπλουτισμού και αναμόρφωσης του μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας), υπό το φως τόσο των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων όσο και της πλούσιας θεσμικής εμπειρίας άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ιδιαίτερα δε αυτών που συνδυάζουν υψηλής ποιότητας συλλογικές εργασιακές σχέσεις με αποφασιστικότερη εμπλοκή του κράτους στο μηχανισμό διαμόρφωσης κατώτατων αμοιβών».
Ενδεικτικά, ο κ. Βρούτσης παραθέτει υποδείγματα ευρωπαϊκών χωρών για τη διαμόρφωση των κατώτατων μισθών:
– Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται αποκλειστικά με συμφωνίες των κοινωνικών εταίρων, χωρίς καμία παρέμβαση του κράτους (όπως ισχύει σήμερα στην Ελλάδα).
– Ο κατώτατος μισθός (και μόνο) καθορίζεται κατόπιν τριμερούς διαπραγμάτευσης, εργαζομένων, εργοδοτών και κυβέρνησης
– Ο κατώτατος μισθός καθορίζεται από την κυβέρνηση, ύστερα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.
– Διμερείς διαπραγματεύσεις κοινωνικών εταίρων καθορίζουν προτεινόμενο ύψος κατώτατου μισθού. Η κυβέρνηση θεσμοθετεί τον κατώτατο μισθό εντός δεσμευτικού και προκαθορισμένου εύρους
– Ο κατώτατος μισθός προσδιορίζεται από μια Ανεξάρτητη Αρχή, στην οποία μετέχουν κοινωνικοί εταίροι και εμπειρογνώμονες κύρους και κοινής αποδοχής. Εν συνεχεία, συζητείται και οριστικοποιείται από τον κοινωνικό διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και νομοθετείται από την κυβέρνηση.
Μη μισθολογικό κόστος
Μεταξύ των θεμάτων που θα τεθούν επί τάπητος είναι και το μη μισθολογικό κόστος, δηλαδή οι εισφορές. «Είμαστε θετικοί στη σταδιακή μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, το επίπεδο των οποίων στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλό σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» αναφέρει ο κ. Βρούτσης. Προσθέτει πως «η μείωση των εισφορών θα γίνει σταδιακά, παράλληλα και σε συνάρτηση με τον σχεδιασμό αναμόρφωσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Η μείωση της εισφοροδιαφυγής και, κυρίως, ο έλεγχος της μαύρης εργασίας θα επιτρέψουν τον εξορθολογισμό των εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης χωρίς επιπτώσεις στο ύψος των συντάξεων».
Οι άξονες του διαλόγου
Γενικά, ο κ. Βρούτσης συνοψίζει τη θεματολογία του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους στους παρακάτω άξονες:
1. ‘Αμεσες, στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας
2. Καταπολέμηση της αδήλωτης-μαύρης εργασίας και της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής
3. Μη μισθολογικό κόστος εργασίας
4. Μείωση διοικητικών βαρών και γραφειοκρατίας στην αγορά εργασίας
5. Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας Κατώτατος μισθός
6. Διατήρηση του σημαντικού μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας & Κατοικίας.
Το χρονοδιάγραμμα
Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα του κοινωνικού διαλόγου, προτείνει η πρώτη συνάντηση να γίνει εντός του Αυγούστου και η συνολική συζήτηση να έχει διάρκεια τριών μηνών, δηλαδή μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.