«Η προστασία εσωτερικά του χώρου του Κοινοβουλίου πρόκειται να ανατεθεί σε εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης ενώ η Ελληνική Αστυνομία θα συνεχίσει τη φρούρηση στον περιμετρικό χώρο αυτού. Ήδη εκπονείται σχέδιο ασφαλούς εξωτερικής φρούρησης του Κοινοβουλίου από συγκεκριμένη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων».
Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας Χρήστος Μανούρας αναφερόμενος στο σχεδιασμό που έχει γίνει για την απομάκρυνση τουλάχιστον 1.500 αστυνομικών που έχουν διατεθεί για τη φύλαξη στόχων και την χρησιμοποίηση τους στην αστυνόμευση στις γειτονιές.
Λίγο αργότερα το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνονταν ότι: «Σε συνέχεια των σημερινών ανακοινώσεων σχετικά με το θέμα της αποδέσμευσης αστυνομικού προσωπικού από τη φύλαξη ειδικών στόχων, διευκρινίζεται ότι το ζήτημα της ανάθεσης της προστασίας, εσωτερικά του χώρου του Κοινοβουλίου, σε εταιρεία ιδιωτικής φύλαξης, συνιστά ενδεικτική εισήγηση της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ η τελική απόφαση ανήκει αποκλειστικά στον Πρόεδρο της Βουλής».
Ποιοι θα έχουν και πόσους αστυνομικούς
Στις δηλώσεις του ο κ. Μανούρας επεσήμανε ότι περιορίζεται κατά 25 αστυνομικούς η Υπηρεσία Ασφάλειας του Προέδρου της κυβέρνησης. Επίσης, κατά 20 αντίστοιχα, η ασφάλεια του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Επιπλέον, περιορίζεται κατά 5 αστυνομικούς η ασφάλεια των λοιπών Αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή, κατά 3 αστυνομικούς, η ασφάλεια των υπουργών, κατά 2 αστυνομικούς, η ασφάλεια των αναπληρωτών υπουργών και κατά 1 η ασφάλεια των υφυπουργών.
Μείωση κατά 5 άτομα θα υπάρξει στον αριθμό των αστυνομικών που διατίθενται στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος ενώ κατά 4 άτομα, στον αριθμό των αστυνομικών που διατίθενται στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Καταργείται επίσης, η συνοδεία αστυνομικών σε βουλευτές, ευρωβουλευτές, Περιφερειάρχες και Δημάρχους.
Ο εκπρόσωπος Τύπου σημείωσε «τυχόν αιτήματα θα εξετάζονται κατά περίπτωση από ειδική Επιτροπή με κριτήρια αξιολόγησης την όποια υφιστάμενη επικινδυνότητα καθώς και τον υπάρχοντα βαθμό απειλής».
Ακόμη περιορίζονται σε 3, οι αστυνομικοί που διατίθενται σε νόμιμα λειτουργούντες τηλεοπτικούς σταθμούς.
Επιπρόσθετα, περιορίζεται από 6 σε 2 μήνες, η περίοδος διάθεσης αστυνομικών, σε πρώην υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υπουργούς μετά τη λήξη της θητείας τους. «Και σε αυτές τις περιπτώσεις, τυχόν αιτήματα για περαιτέρω διάθεση θα αξιολογούνται από την Ειδική Επιτροπή».
Παράλληλα, δρομολογείται όπως σημείωσε ο κ. Μανούρας αφενός μεν η μη επιβάρυνση πλέον της Ελληνικής Αστυνομίας από τη διάθεση και τη συντήρηση των μέσων που διατίθενται για την κίνηση των ως άνω προσώπων και αφετέρου από τη χρήση, όσον αφορά τα καύσιμα και τη συντήρηση διατιθέμενων μέσων σε φορέα ή πρόσωπο εκτός υπηρεσιών υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.
«Οι δαπάνες που προκαλούνται για την αγορά, συντήρηση και κίνηση των μέσων που διατίθενται για τη συνοδεία προσώπων, πλην των κρατικών λειτουργών, θα βαρύνουν τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου και πρόσθεσε ότι «ο προσδιορισμός του ακριβή αριθμού των διατιθέμενων αστυνομικών και μέσων (αυτοκινήτων & μοτοσικλετών) θα αποτελεί εκτίμηση Ειδικής Επιτροπής του Σώματος με βάση τα κριτήρια επικινδυνότητας».
Φύλαξη για ιδιώτες
Όπως ανέφερε ο κ. Μανούρας οι ιδιώτες που υποβάλλουν αιτήματα για παροχή αστυνομικής προστασίας και εφόσον κρίνεται από την Επιτροπή ότι συντρέχουν ειδικοί λόγοι θα καταβάλλουν το ισόποσο των μικτών μηνιαίων αποδοχών του αστυνομικού που απασχολεί, εφόσον το εισόδημά τους είναι ανώτερο των 100.000 ευρώ ετησίως. Στην συγκεκριμένη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται δημοσιογράφοι, εκδότες, επιχειρηματίες και άλλα πρόσωπα.
Σε όλως εξαιρετικές περιπτώσεις, σημείωσε, και εφόσον η οικονομική επιφάνεια του υπό προστασία ατόμου δεν υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ ετησίως, συνεκτιμώντας και το βαθμό επικινδυνότητας, θα παρέχεται αστυνομική συνοδεία για συγκεκριμένο διάστημα, το οποίο θα επανεξετάζεται ανά τρίμηνο για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας και για τον καθορισμό του βαθμού απειλής, είτε με πρωτοβουλία της Υπηρεσίας, είτε μετά από σχετικό αίτημα των ενδιαφερόμενων.
Επίσης, θα υπάρξει εκπόνηση ειδικού επιχειρησιακού σχεδιασμού για ομαδοποίηση στόχων σε περιοχές μικρής γεωγραφικής έκτασης ( Κολωνάκι, Ψυχικό κ.λπ.) όπου θα μπορούσαν με ευέλικτες αστυνομικές ομάδες αντί να φρουρούνται, να ελέγχονται ή να επιτηρούνται, αντίστοιχα.
Τόνισε ακόμη πως όσον αφορά στην πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος προσώπων ή κτιρίων θα προηγείται αξιολόγηση Ειδικής Επιτροπής η οποία θα αποφαίνεται για το βαθμό απειλής και την ανάλογη διάθεση ή μη του αναγκαίου αριθμού προσώπων και μέσων.
Τέλος σημείωσε ότι «η αξιολόγηση επικινδυνότητας και ο βαθμός απειλής θα αποτελεί πλέον απόρροια συστηματικής και ενδελεχούς έρευνας συγκεκριμένης Επιτροπής που θα συγκροτείται με απόφαση του Αρχηγού του Σώματος και θα απαρτίζεται από στελέχη συναρμόδιων υπηρεσιών».