Το κλίμα της απροθυμίας των ιδιοκτητών να τακτοποιήσουν τα αυθαίρετα δεν φαίνεται να αλλάζει έως τις 14 Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες οι οποίοι, αν και ξεκίνησαν τη διαδικασία, δεν την προχώρησαν λόγω του κόστους των προστίμων.
Για τον λόγο αυτόν στην Κυβέρνηση αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων προκειμένου να μπουν στη διαδικασία τακτοποίησης.
Οι δύο ενδεχόμενες αλλαγές που εξετάζονται από το υπουργείο είναι η μείωση των προστίμων ή η αύξηση των δόσεων για την καταβολή τους στη βάση των προτάσεων που έχουν ήδη υποβάλει ο κατασκευαστικός κλάδος αλλά και το ΤΕΕ.
Κι αυτό γιατί η διαδικασία τακτοποίησης έχει σχεδόν «παγώσει» τους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να μην έχουν εισπραχθεί τα προβλεπόμενα ποσά, ενώ και η προθεσμία που δόθηκε ύστερα από την παράταση εκπνέει στις 14 Σεπτεμβρίου.
Για το θέμα ενδιαφέρεται πολύ και το μέγαρο Μαξίμου, όπως σημείωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος: «Είναι ζήτημα εθνικής σημασίας, για το οποίο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός δείχνει ενδιαφέρον. Ως το τέλος της προθεσμίας πρέπει κάτι να έχει γίνει» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αρμόδιος για το θέμα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος ήδη συλλέγει τα στοιχεία και εξετάζει τα δεδομένα.
Μέχρι τώρα, πάντως, τίποτα δεν θεωρείται ανακοινώσιμο. Ωστόσο πηγές του υπουργείου επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν σκέψεις για στοχευμένες βελτιωτικές ενέργειες αλλά οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν πιθανότατα κοντά στην εκπνοή της προθεσμίας.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, πάντως, ότι το ζήτημα της μείωσης των προστίμων έως και κατά 40% όπως ήδη έχει ζητηθεί από κλάδους της αγοράς, δεν είναι εύκολο να προχωρήσει καθώς «αγκάθι» γι΄αυτό αποτελεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται τελικώς να επικρατήσει η πρόταση για αύξηση των δόσεων ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και πρόταση για κανονισμό των δόσεων βάσει και εισοδηματικών κριτηρίων.
Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα και ύστερα από περίπου έναν χρόνο που «τρέχει» η ρύθμιση της τακτοποίησης, έχουν υπαχθεί σε αυτή περίπου 400.000 αυθαίρετα από τα περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο που υπολογίζεται ότι θα πρέπει να υπαχθούν. Μια μεγάλη μερίδα αυτών πρόκειται για επαγγελματικά ακίνητα και όχι κατοικίες.
Από τα ήδη δηλωθέντα έχουν εισπραχθεί περί τα 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ στην τελική αποπληρωμή των δόσεων υπολογίζεται ότι στα ταμεία του Δημοσίου θα έχουν εισρεύσει απ΄ αυτά περίπου 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Υπολογίζεται ότι τα συνολικά έσοδα από τα πρόστιμα για τα αυθαίρετα μπορεί να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ και να φτάσουν ακόμα και τα 10 δισ. ευρώ.