Η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί αυτή τη χρονιά, με αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα να παρέχουν μεγαλύτερα ποσοστά ανάπτυξης σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Η τράπεζα εκτιμάει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα φτάσει στο 3.3% φέτος έναντι 3.9% που ήταν το 2010, με τις αναδυόμενες αγορές να μεγαλώνουν κατά 6%.
Τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά αφού όπως αναφέρουν τα ίδια στοιχεία οι τιμές δεν θα είναι αρκετές για να ελαττώσουν την ανεργία στις δυσκολότερες οικονομικά χτυπημένες χώρες.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί ότι υπάρχουν σημαντικές παγίδες επισημαίνοντας ότι αυτές περιλαμβάνουν την κρίση του χρέους της ευρωζώνης και το ρίσκο μεγάλων ποσοστών κεφαλαίου που απορρέει από χαμηλού ενδιαφέροντος αναπτυσσόμενες οικονομίες μέχρι υψηλού ενδιαφέροντος αναδυόμενες αγορές, που μπορούν να επηρεάσουν το συνάλλαγμα.
Ανησυχίες εκφράζονται επίσης και για την αύξηση των τιμών φαγητού.
Το δημόσιο χρέος
Η τράπεζα προβλέπει φέτος ανάπτυξη 8.7% στην Κίνα και 8.5% στην Ινδία. Αυτό συγκρίνεται με μία πρόβλεψη 2.4% για πλούσιες χώρες συλλογικά.
«Αν η χρηματοπιστωτική κρίση ήταν ένα είδος stress test για αναπτυσσόμενες οικονομίες τότε πέρασαν με ιπτάμενα χρώματα,» αναφέρει συγκεκριμένα η Παγκόσμια Τράπεζα.
Αυτές είναι οι οικονομίες που θα οδηγήσουν την παγκόσμια ανάπτυξη το 2011, είπε, παρόλα τα συνεχόμενα θέματα στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Αυτές συμπεριλαμβάνουν υψηλό χρέος νοικοκυριών, ανεργία, αδύναμους τομείς τραπεζών και υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους. Ειδικά στην Ευρώπη.
«Η ανάπτυξη εγχώριας ζήτησης δυνατών αναπτυσσόμενων χωρών οδηγεί την παγκόσμια οικονομία, όμως ακόμα προβλήματα στον τομέα της οικονομίας σε μερικές χώρες υψηλού εισοδήματος να απειλούν ακόμα την ανάπτυξη που απαιτεί επείγουσες δράσεις πολιτικής» είπε ο Justin Yifu, επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας.
Η ανάλυση της τράπεζας αντικατοπτρίζει κάποιες ανησυχίες που ανέκυψαν από το παγκόσμιο Forum στο Global Risk Report που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη ενώ προειδοποιούσε ότι οικονομικές ανισορροπίες, ευμετάβλητες τιμές των εμπορευμάτων, συναλλάγματα και ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού ήταν «μη βιώσιμα».
Συνεχίζοντας ο Justin Yifu αναφέρει πως η παγκόσμια οικονομία δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει μεγάλα νέα σοκ
Τιμές τροφίμων
Η Παγκόσμια Τράπεζα επίσης εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση τιμών βασικών προϊόντων και ενέργειας.
«Αν οι διεθνείς τιμές συνεχίσουν να αυξάνονται, ζητήματα οικονομικής αντοχής και οι επιπτώσεις της φτώχειας μπορεί να εντείνουν» προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα.
«Ανησυχούμε πολύ για την αύξηση στις τιμές των τροφίμων. Βλέπουμε κάποιες ομοιότητες με την κατάσταση το 2008, ακριβώς πριν την οικονομική κρίση,» είπε ο Hans Timmer, ο διευθυντής των προοπτικών ανάπτυξης της τράπεζας.
Το 2008, αιχμηρές αυξήσεις στο κόστος των τροφίμων οδήγησαν σε ταραχές σε ορισμένες χώρες.
Ωστόσο, ο κύριος Timmer είπε ότι η κατάσταση ήταν «ελαφρώς διαφορετική» αυτή τη φορά, αν μη τι άλλο γιατί αποθέματα σιτηρών είναι πολύ μεγαλύτερα.