Συγχώνευση κλινικών από τις οποίες θα προκύψει μείωση λειτουργικών εξόδων, εφημεριών και υπερωριών, συμπίεση των τιμών από τους παρόχους Υγείας, επέκταση των γενόσημων φαρμάκων αλλά και επανεξέταση των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) περιλαμβάνουν τα μέτρα περιστολής της δαπάνης στον κλάδο της Υγείας.
Όσο για το μέτρο της επιβολής πλαφόν 1.500 ευρώ ανά ασθενή για ιατρικές δαπάνες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς τόνισε χθες κατηγορηματικά ότι δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεν ετέθη από την Τρόικα.
Μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (Mega), ο κ. Σαλμάς χαρακτήρισε μάλιστα το μέτρο «ανεφάρμοστο στην πράξη».
Αναφερόμενος στις περικοπές στις δαπάνες της Υγείας, σημείωσε ότι πρέπει να γίνει δημοσιονομική προσαρμογή, να περιοριστεί η σπατάλη και να προστατευτεί η παροχή υγείας, εξηγώντας ότι είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, την οποία χειρίζεται ο υπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Τόνισε ότι είναι εκτός διαπραγματεύσεων το κλείσιμο νοσοκομείων, αλλά συζητιούνται οι αναδιαρθρώσεις τους, σημειώνοντας, πάντως, ότι οι δαπάνες της Υγείας βρίσκονται κάτω από το 6% όταν σε άλλες χώρες αυξάνονται.
Στις προτεραιότητες του υπουργείου βρίσκεται και η προώθηση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης προκειμένου να αποφορτιστούν τα νοσοκομεία, ενώ σε ό,τι αφορά τον ΕΟΠΥΥ υποστήριξε ότι το εγχείρημά ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να νοικοκυρευτεί ως οργανισμός, προαναγγέλλοντας ότι από την 1η Σεπτεμβρίου όλοι οι γιατροί του ΙΚΑ θα συνταγογραφούν ηλεκτρονικά.