Η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί έναν διαρκή πονοκέφαλο για το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, καθώς οι εκκρεμότητες ακόμη είναι πολλές.
Το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας περνά ένα δεύτερο στάδιο επεξεργασίας αυτές τις μέρες, από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) Πάνο Τσακλόγλου και τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Χρύσανθο Λαζαρίδη. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υφυπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, στόχος είναι να αποφευχθεί η αποτυχία του μέτρου, όπως έγινε το 2011 με την εκδοχή που υιοθέτησε το ΠΑΣΟΚ.
Στην κατεύθυνση αυτή, εξετάζεται η δυνατότητα να είναι πιο γενναιόδωρο το μέτρο σε ό,τι αφορά τα κίνητρα που θα έχει κάποιος για να το ακολουθήσει. Επίσης εξετάζεται να εφαρμοστεί πρώτα στους υπαλλήλους των δημοσίων οργανισμών που κλείνουν ή συγχωνεύονται με βάση τις επιταγές του Μνημονίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η Τρόικα είναι θετική απέναντι στο μέτρο της εφεδρείας, αλλά ζητά την πλήρη κοστολόγησή του προκειμένου να είναι μετρήσιμα τα αποτελέσματα. Ο στόχος του Μνημονίου για μείωση του προσωπικού του Δημοσίου κατά 150.000 μέχρι και το 2015 συνεχίζει να ισχύει, αλλά θα πρέπει να γίνει με τρόπο ο οποίος δεν θα αυξάνει άμεσα την ανεργία.
Ένα ακόμη θέμα για το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η οργάνωση των συγχωνεύσεων των δημοσίων οργανισμών, η οποία θα πρέπει να ξεκινήσει στα τέλη του έτους, ώστε να αρχίσει να έχει δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την επόμενη χρονιά.
Όλα παίζονται για τις συντάξεις
Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μετά τη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με τον πρωθυπουργό, είπε ότι το δικό του πακέτο θα είναι 5 δισ. ευρώ. Με αυτό εννοούσε ότι έχει συγκεντρώσει μέτρα που δίνουν ακόμη υψηλότερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Θα πρέπει λοιπόν το επόμενο διάστημα να αποφασιστεί ποιο από τα μέτρα αυτά θα ισχύσει και ποιο όχι, αφού όλα βρίσκονται στο τραπέζι, από τις περικοπές κατά 30 ευρώ των 800.000 συντάξεων του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων ΟΓΑ , μέχρι τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τις περικοπές στις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, τα κοινωνικά επιδόματα, τα εφάπαξ σε Δημόσιο και ευγενή ταμεία, αλλά και ο περιορισμός των συντάξεων που είναι σήμερα πάνω από 1.400 ευρώ.
Η υπέρβαση του στόχου για περικοπές προκάλεσε τα εγκωμιαστικά σχόλια του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος τόνισε ότι είναι πολύ θετικό να έχει συνάδελφο έναν άνθρωπο ο οποίος έχει τόσο καλή γνώση της οικονομίας. Χθες, ο κ. Σταϊκούρας, βαδίζοντας στην ίδια ευθεία, τόνισε σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Βρούτση, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί κάποιοι να έχουν 586 ευρώ μισθό και κάποιοι άλλοι να παίρνουν πάνω από 1.400 ευρώ σύνταξη, ως δήλωση κοινωνικής δικαιοσύνης.
Κλειστά τα μέτρα σε Υγεία – Παιδεία
«Κλειστά» από τις αρχές της εβδομάδας είναι τα μέτρα των υπουργείου Υγείας -το οποίο είναι χρεωμένο με περικοπή δαπανών 2 δισ. ευρώ- αλλά και του υπουργείου Παιδείας -το οποίο θα συγχωνεύσει πάνω από 100 ανώτερες και ανώτατες σχολές της περιφέρειας και θα αυξήσει τις ώρες διδασκαλίας για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς (μειώνοντας τον αριθμό των ωρομίσθιων) με αναμενόμενη εξοικονόμηση περίπου 350 εκατ. ευρώ.
Έκθεση για την πορεία του ΦΠΑ στην εστίαση
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε ότι για να γίνει αποδεκτή η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% που είναι σήμερα θα πρέπει να γίνει μια έκθεση για την πορεία του νέου φόρου (αν δηλαδή είναι θετική ή αρνητική για τα έσοδα). Μια δεύτερη έρευνα θα είναι το ποσοστό φοροδιαφυγής που σημειώθηκε από την έναρξη ισχύος του μέτρου, αλλά και η επίπτωσή του στις οικονομικές συνθήκες της κάθε περιοχής.