Ανοιχτό το ενδεχόμενο η Deutsche Telekom να ενδιαφερθεί για την αγορά της Globul, της θυγατρικής του ΟΤΕ στη Βουλγαρία, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία πώλησης, άφησε χθες η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας.
Ειδικότερα, ο CFO της Deutsche Telekom, T. Höttges, ανέφερε χθες ότι η D.T. θα μπορούσε να είναι αγοραστής της εταιρείας που πουλά ο οργανισμός στη Βουλγαρία. Σημειώνεται ότι στο σχετικό θέμα είχε αναφερθεί από τις 23 Ιουλίου ο Χαμαιλέων.
Ο οργανισμός, αναζητώντας τρόπους για τη μείωση του δανεισμού του, έχει βάλει «πωλητήριο» στις επιχειρηματικές μονάδες που διαθέτει στη Βουλγαρία, και συγκεκριμένα στην Globul και στην Germanos Telecom Bulgaria, μάλιστα για τον σκοπό αυτόν έχει ήδη προσληφθεί ως σύμβουλος η Citigroup.
Η γνωστοποίηση της πρόθεσης του ΟΤΕ να προχωρήσει στην πώληση των μονάδων στη Βουλγαρία συνοδεύτηκε από φημολογία ότι μεταξύ των ενδιαφερόμενων για την αγορά τους θα βρίσκεται και η τουρκική Turkcell.
Σε περίπτωση όπου η Deutsche Telekom επιλέξει τελικώς να συμμετάσχει στη διαδικασία, θα σημαίνει ότι η γερμανική εταιρεία, που ως μέτοχος του ΟΤΕ είναι ήδη μέτοχος και της βουλγαρικής, επιλέγει να αγοράσει στοιχεία της εταιρείας και όχι να προχωρήσει σε απευθείας κάλυψη του δανεισμού της.
Μειώνεται η παρουσία του ΟΤΕ στο εξωτερικό
Στις αρχές της χρονιάς ο ΟΤΕ προχώρησε στην πώληση της Telecom Serbia βάζοντας στο ταμείο του 380 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι δανειακές υποχρεώσεις του τον υποχρεώνουν στην αποχώρηση από μία ακόμη αγορά του εξωτερικού.
Οι πωλήσεις θυγατρικών έχει κριθεί ότι, στην παρούσα φάση, είναι ο μόνος τρόπος για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών του ΟΤΕ με δεδομένη τη δυσκολία πρόσβασης των ελληνικών εταιρειών σε τραπεζικό δανεισμό, αλλά και το ξεκαθάρισμα από την πλευρά της γερμανικής μητρικής ότι ο ΟΤΕ θα πρέπει να τα βγάλει περά μόνος του στο ζήτημα αυτό.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ ανέφερε πρόσφατα ότι η διοίκηση τουΟΤΕ θα έπρεπε να επιλέξει μεταξύ της πώλησης κάποιας θυγατρικής ή της παύσης του επενδυτικού προγράμματός του, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ίδιος προτιμά σαφώς το πρώτο.
Οι δανειακές υποχρεώσεις τις οποίες πρέπει να αναχρηματοδοτήσει έως τον Φεβρουάριο του 2014 αγγίζουν τα 3,2 δισ. ευρώ και αυτήν τη στιγμή υπάρχει μαύρη τρύπα που ξεπερνά τα 900 εκατ. ευρώ καθώς η ρευστότητά του ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που επαρκεί για την κάλυψη των φετινών αναγκών, όχι όμως και των επόμενων ετών.
Αύξηση μεγεθών για την Globul
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΟΤΕ, στο τέλος του β΄ τριμήνου του 2012οι πελάτες της Globul έφτασαν τα 4,4 εκατ., καταγράφοντας ετήσια αύξηση άνω του 8%, ως αποτέλεσμα των πρωτοποριακών προτάσεων της εταιρείας για υπηρεσίες φωνής και δεδομένων, που προσέλκυσαν νέους πελάτες τόσο συμβολαίου όσο και καρτοκινητής.
Οι υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας μέσω δικτύου κινητής της Globul σημείωσαν σημαντική άνοδο συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, με τους πελάτες να ξεπερνούν τους 200.000 στο τέλος Ιουνίου 2012, ενώ και οι πελάτες ευρυζωνικών υπηρεσιών δεδομένων ενισχύθηκαν περισσότερο από 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Τα έσοδα από υπηρεσίες κατέγραψαν οριακή πτώση της τάξης του 0,3% σε ετήσια βάση, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό στην αγορά των εταιρικών πελατών και τη μείωση της χρήσης πέραν του ελεύθερου χρόνου ομιλίας.
Πωλείται και ο δορυφόρος
Ως τις αρχές του 2013 η διοίκηση του ΟΤΕ ελπίζει να ολοκληρωθεί η πώληση της Hellas Sat, η οποία διαχειρίζεται τον ομώνυμο δορυφόρο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού, ο ΟΤΕ επιθυμεί την απεμπλοκή του από τον δορυφόρο με το σκεπτικό ότι αυτή η δραστηριότητα δεν ανήκει στις βασικές του.
Η πώληση έχει καθυστερήσει καθώς επανειλημμένως ο κ. Τσαμάζ έχει μιλήσει για παράθυρο τελευταίας ευκαιρίας αφού, με δεδομένο ότι η ζωή του δορυφόρου λήγει το 2018, αν η πώληση δεν προχωρήσει σύντομα η απομείωση της αξίας του στο εξής θα είναι πολύ γρήγορη.
Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τίμημα ύψους 140 εκατ. ευρώ, ωστόσο όσο ο καιρός περνά ο στόχος αυτός θα πρέπει να θεωρείται δύσκολος.