Η απόφαση του κ. Κεφαλογιάννη, να ανακοινώσει το μεσημέρι της Δευτέρας (προπαραμονή του Δεκαπενταύγουστου) ότι θα διεκδικήσει τη θέση του γραμματέα της ΝΔ, αναδιανέμει την εσωκομματική τράπουλα και αναδεικνύει την αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση για την θέση του γενικού γραμματέα.
Με βάση τα νέα δεδομένα, προβλέπεται μια ενδιαφέρουσα μάχη, αφού ο κ. Κεφαλογιάννης, που λέγεται ότι έχει και τη στήριξη στελεχών της ηγετικής ομάδας, αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τον βουλευτή Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη που επιμένει στην υποψηφιότητά του.
Την είδηση για την υποψηφιότητα του κ. Κεφαλογιάννη την πληροφορήθηκε ο κ. Κακλαμάνης από την Αθήνα όπου βρίσκεται, και αμέσως ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τους στενούς του συνεργάτες για το τοπίο που διαμορφώνεται στο κόμμα.
Η κίνηση του κ. Κεφαλογιάννη ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό του κ. Κακλαμάνη για μια εύκολη σχετικά εκλογική αναμέτρηση, αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο κρητικός πολιτικός έχει τη στήριξη και μεγάλου τμήματος της ηγετικής ομάδας, ενώ θεωρείται πλέον το κατάλληλο πρόσωπο που θα μπορέσει να αντιπαρατεθεί επί ίσοις όροις με τον πρώην Δήμαρχο Αθηναίων.
Εξάλλου, όπως είναι γνωστό στους μυημένους στο νεοδημοκρατικό παρασκήνιο και τους γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στο γαλάζιο στρατόπεδο, η υποψηφιότητα του κ. Κακλαμάνη δεν είχε εξ αρχής ενθουσιάσει πολλούς στην ηγετική ομάδα.
Αντίθετα η περίπτωση του κ. Κεφαλογιάννη θεωρείται από κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη ιδανική, με το επιχείρημα, ότι είναι έμπειρος και έχει άποψη, γνωρίζει πολύ καλά την κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα. Επίσης αναφέρουν το στοιχείο ότι είναι Κρητικός και δεν θεωρείται ακραιφνής «σαμαρικός», ενώ επισημαίνουν πως στο παρελθόν είχε διαφωνήσει και με επιλογές της ηγεσίας.
Η ψηφοφορία για τον νέο γραμματέα που θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο Ανδρέα Λυκουρέντζο (νυν υπουργό Υγείας) κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, επειδή ο νέος γραμματέας θα κληθεί ουσιαστικά να ελέγξει το κόμμα και τους βουλευτές εν όψει και της τρικυμίας που θα φέρουν τα νέα μέτρα και η ηγεσία επιθυμεί τη διατήρηση της συνοχής.
Ουσιαστικά ο κ. Κεφαλογιάννης, για όσους αποκρυπτογραφούν κινήσεις στην κομματική σκακιέρα, θεωρείται, όσο και εάν διαψεύδεται ή δεν επιβεβαιώνεται, η επιλογή της πλειονότητας των μελών της ηγετικής ομάδας.
«Για να αλλάξει το κράτος πρέπει πρώτα να αλλάξουμε εμείς. Δεν πρέπει να στεκόμαστε στα επιμέρους, πρέπει να αναζητήσουμε την ουσία. Ευελπιστώντας να σηματοδοτήσω την αλλαγή στο κόμμα και στη χώρα καταθέτω την υποψηφιότητά μου» είπε ο κ. Κεφαλογιάννης μιλώντας στη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Ηρακλείου της ΝΔ.
«Το Μαξίμου δεν δίνει χρίσμα. Έχουμε με πιο σημαντικά πράγματα να ασχοληθούμε αυτή την περίοδο» είναι το μήνυμα από το πρωθυπουργικό περιβάλλον που δεν επιθυμεί, τουλάχιστον, δημόσια να τοποθετηθεί και να δείξει ότι συμμετέχει ενεργά στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Όμως, ο κ. Κακλαμάνης δεν θεωρείται εύκολος παίκτης, καθώς με τις κινήσεις του τις προηγούμενες εβδομάδες ανέτρεψε τον αρχικό σχεδιασμό της ηγετικής ομάδας που ανατράπηκε από λανθασμένους χειρισμούς ανώτερων κομματικών παραγόντων.
Η απόφαση του κ. Κακλαμάνη να είναι υποψήφιος γραμματέας, με την κίνησή του να αυτοπροταθεί πρώτος εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν άρεσε εξ αρχής στην ηγετική ομάδα της ΝΔ και ορισμένοι μιλούσαν για μη ενδεδειγμένη επιλογή, αν και ο πρώην δήμαρχος είχε εξασφαλίσει τη στήριξη του καραμανλικού στρατοπέδου και πολλών βουλευτών.
Την ίδια στιγμή προωθούσαν για τη θέση του γραμματέα τον επικεφαλής της γραμματείας συνδικαλιστικού της ΝΔ Φιλίππου Ταυρή, που πλέον αποσύρεται, ενώ, λόγω της χαμηλής απήχησης της συγκεκριμένης υποψηφιότητας, είχε αναβληθεί (για να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο εσωκομματικό ατύχημα που θα τραυματίσει την εικόνα της ηγεσίας) η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής που ήταν προγραμματισμένη για πριν από τρεις εβδομάδες.
Κάποια στιγμή ετέθη προς συζήτηση και το ενδεχόμενο μιας εναλλακτικής υποψηφιότητας του νεοεκλεγέντος βουλευτού Βοιωτίας κ. Ι. Καράμπελα, που κανείς δεν ξέρει εάν με τα νέα δεδομένα της υποψηφιότητας του κ. Κεφαλογιάννη θα επιμείνει, όπως και άλλα στελέχη, όπως π.χ. το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας κ. Δ. Πανοζάχος.
Στο τραπέζι είχε τεθεί και το όνομα του προέδρου της ΟΝΝΕΔ κ. Ανδρ. Παπαμιμίκου, αν και ο ίδιος το διαψεύδει σε συνομιλητές του, καθώς θεωρούνταν μια πολύ καλή υποψηφιότητα, όπως και του κ. Καράμπελα, ώστε να γίνει μια στροφή στη νεώτερη γενιά.
Σε αυτό το κλίμα, ο διαγραφείς πλέον από τη ΝΔ Νίκος Νικολόπουλος που είχε δηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος πριν τεθεί εκτός κόμματος, ετοιμάζει συγκέντρωση στην Πάτρα την παραμονή της εκλογής του νέου γραμματέα.