Η εξάπλωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξαιτίας της παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα, απειλεί τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θέτει σε κίνδυνο τις ήδη μικρές πιθανότητες επιτυχίας του δεύτερου προγράμματος διάσωσης, προειδοποίησαν την Τρίτη στη WSJ ανώτατα στελέχη ελληνικών τραπεζών.
Οι αξιωματούχοι των τραπεζών ανέφεραν ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν φτάσει το 20%του συνόλου των δανείων, καθώς η ύφεση και τα διαδοχικά κύματα περικοπών αφαιρούν από επιχειρήσεις και νοικοκυριά τα μέσα για να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδαβρισκόταν στο 18,5%, υπερδιπλάσιος από το 9% στην Ισπανία.
“Ο ρυθμός αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι τρομακτικός” ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους. “Επίσης έχουμε αναγκαστεί να παρατείνουμε την περίοδο αποπληρωμής σε περισσότερα από μισό εκατομμύριο δάνεια. Οι άνθρωποι απλώς δεν έχουν τα χρήματα να τα αποπληρώσουν” πρόσθεσε.
Τα στελέχη ανέφεραν στη WSJ ότι η αυξητική τάση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δημιουργεί αμφιβολίες για την επάρκεια του δεύτερου πακέτου διάσωσης, το οποίο προβλέπει 50 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποιηση των ελληνικών τραπεζών.
Το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της κυβέρνησης, το οποίο θα οριστικοποιηθεί του χρόνου, θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα στην κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος.
“Μπορεί να μην αποδειχθεί αρκετό αν δεν σταματήσει σύντομα το καθοδικό σπιράλ” ανέφερε άλλος αξιωματούχος. “Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού, με σχεδόν 48 δισ. ευρώ σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια” τόνισε.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ο τραπεζικός δανεισμός προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρισκόταν τον Ιούνιο στα 240,2 δισ. ευρώ.
“Είναι πολύ κοντά στο να ξεφύγει από τον έλεγχο” ανέφερε το πρώτο στέλεχος. “Η συνεχιζόμενη ύφεση μας έχει πλήξει και δυστυχώς δεν υπάρχει φως στο τούνελ” πρόσθεσε.