Για την αναχρηματοδότηση των δανείων και την εξασφάλιση ρευστότητας
Σε ένα διαρκές «παζάρι», που για πολλούς έχει ξεκινήσει από πέρυσι, βρίσκονται 16 ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι με τις τράπεζες. Τα δάνεια αποτελούν «θηλιά» για τις περισσότερες εταιρίες, όχι μόνο τις μικρομεσαίες, αλλά και τις μεγαλύτερου μεγέθους και ταμείου. Και αν η κατάσταση είναι ασφυκτική για τις πρώτες, δεν σημαίνει πως δεν είναι πιεστική και για τις δεύτερες.
Γι’ αυτό και πολλοί επιχειρηματίες «συνωστίζονται» έξω από τα γραφεία ανώτερων τραπεζικών στελεχών, οι περισσότεροι με αίτημα την αναδιάρθρωση των χρεών τους με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, κάποιοι ζητώντας νέα χρηματοδότηση με ευνοϊκότερα επιτόκια ή για να εξασφαλίσουν κεφάλαια κίνησης κυρίως μέσω της έκδοσης ομολογιακών δανείων.
Για το πρώτο εξάμηνο του 2012, όπως υποστηρίζουν χρηματιστηριακοί αναλυτές, οι εισηγμένες μέσω των ομολογιακών έχουν αντλήσει κεφάλαια ύψους 400 εκατ. ευρώ, ενώ την περασμένη χρονιά είχαν «εκμαιεύσει» περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, πρόχειρες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δάνεια που υπερβαίνουν τα 40 δισ. ευρώ και τα οποία οφείλουν οι εισηγμένες προς τα πιστωτικά ιδρύματα. Και αν για τις μικρότερες εταιρίες -πολλές εκ των οποίων ζημιογόνες- η εξασφάλιση ενός δανείου ή μιας αναδιάρθρωσης αποτελεί ζήτημα επιβίωσης, για τους μεγαλύτερους ομίλους είναι βασικό εργαλείο για να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους ανοίγματα ή να αυξήσουν την ρευστότητα στα ταμεία τους και να αποπληρώσουν παλαιότερες υποχρεώσεις. Αν και επιχειρηματικοί κύκλοι επισημαίνουν πως ο υπερδανεισμός πολλών εξ αυτών τα προ κρίσης έτη ευθύνεται για την «επιβάρυνση» των οικονομικών τους μεγεθών μετά το ξέσπασμα της οικονομικής «θύελλας».
Εκτός από τις εταιρίες, όμως, οι οποίες ανησυχούν για το τι μέλλει γενέσθαι με τις δανειακές τους υποχρεώσεις, η αγωνία βρίσκεται στο… κόκκινο και για τις τράπεζες, αφού πολλές επιχειρήσεις δηλώνουν αδυναμία αποπληρωμής των οφειλών τους, ενώ άλλες παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις στις συναλλαγές τους με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται τα χαρτοφυλάκιά τους. Και όσο η ύφεση εντείνεται και η έλλειψη ρευστότητας πλήττει μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες, τόσο οι τράπεζες γίνονται πιο επιφυλακτικές στο να ανοίξουν την στρόφιγγα της χρηματοδότησης και πολλές από τις διαπραγματεύσεις διαρκούν ακόμη και περισσότερο από έναν χρόνο.
Γεγονός είναι πάντως, πως οι επιχειρηματίες των ισχυρών ομίλων που διαθέτουν ακόμη την δυνατότητα να ακολουθούν μια «στρατηγική πειθούς» με τις κινήσεις τους, από την πλευρά τους κάνουν ό, τι μπορούν προκειμένου να ενισχύσουν την διαπραγματευτική τους ισχύ στις συζητήσεις με τους τραπεζίτες, αναζητώντας τρόπους και σχέδια που αφορούν κυρίως στις αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά, στις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, στην επίτευξη θετικών ταμειακών ροών κ.ά. Έτσι, προσέρχονται με μεγαλύτερη ευκολία στο τραπέζι των συζητήσεων για με τα πιστωτικά ιδρύματα και ελπίζουν σε μια πρόσφορη λύση.
Η “Deal” επιχειρεί μια… ακτινογραφία των ομίλων εκείνων που διαθέτουν μεν υψηλά επίπεδα δανείων, τα οποία προσπαθούν να αναχρηματοδοτήσουν, αλλά διαθέτουν και «ισχυρά όπλα» στην… φαρέτρα τους στις συζητήσεις τους με τις τράπεζες.
ΕΛΛΑΚΤΩΡ:
Σε συζητήσεις με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση δανείων του βρίσκεται ο όμιλος του Γιώργου Μπόμπολα, του οποίου ο καθαρός δανεισμός στο τέλος του προηγούμενου έτους άγγιζε τα 1,04 δισ. ευρώ, με τα έξοδα χρηματοδότησης να προσεγγίζουν τα 62 εκατ. ευρώ. Ο τραπεζικός δανεισμός θα ήταν μεγαλύτερος μάλιστα, αν δεν εισέπραττε 94 εκατ. ευρώ από την πώληση της συμμετοχής του στην εταιρία χρυσού EGU.
Οι αναλυτές τονίζουν πως στα συν του στις συζητήσεις με τις τράπεζες είναι ότι ο όμιλος παραμένει κερδοφόρος, το υψηλό ανεκτέλεστο στο κατασκευαστικό κομμάτι (d2,8 δισ.) και η δυνατότητα είσπραξης μερισμάτων από την Αττική Οδό.
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ:
Η αναχρηματοδότηση δανείων αποτελεί ζητούμενο και για τον όμιλο του Γιώργου Περιστέρη στις επαφές του με τα πιστωτικά ιδρύματα. Ο συνολικός καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 637,6 εκατ. ευρώ, ο συνολικός τραπεζικός δανεισμός φτάνει μάλιστα το πρώτο τρίμηνο του 2012 στα 975,9 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των ίδιων κεφαλαίων ανέρχεται στα 663,4 εκατ. ευρώ. Στα «ατού» της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στις συζητήσεις με τις τράπεζες είναι τα έσοδα που θα αποφέρουν τα μεγάλα projects του εξωτερικού και η παραμονή σε κερδοφόρο τροχιά (κέρδη 2,4 εκατ. ευρώ).
J&P ΑΒΑΞ:
Στο ίδιο «μοτίβο» με τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κινείται και η εταιρία του Δάκη Ιωάννου, ο οποίος επίσης βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες για να πετύχει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των βραχυρπόθεσμων δανείων του. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου αυξήθηκε στα 484,2 εκατ. ευρώ από 452,9 εκατ. ευρώ το 12μηνο του 2011. Οι μακροπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις ανήλθαν στα 253 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες στα 299,1 εκατ. ευρώ.
ΤΙΤΑΝ:
Ένας από τους στόχους του Ανδρέα Κανελλόπουλου για ακόμη μια χρονιά είναι η μείωση του καθαρού τραπεζικού δανεισμού της τσιμεντοβιομηχανίας, ο οποίος στο τέλος του α’ τριμήνου 2012 ανήλθε στα d788 εκ., υψηλότερος κατά 11% σε σχέση με το τέλος του περασμένου χρόνου.
Στις συζητήσεις του με τις τράπεζες πάντως, δεν έχει υπάρξει κάποιοι πρόβλημα. Συγκριτικά πλεονεκτήματα του ομίλου είναι το ισχυρό ταμείο του παρά την κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας κατά 40%, το ότι το μεγαλύτερο κομμάτι του δανεισμού του θα κληθεί να αναχρηματοδοτηθεί από το 2015, ενώ μόνο το 1/3 των πιστωτικών γραμμών είναι σε ελληνικές τράπεζες.
ΒΙΟΧΑΛΚΟ:
Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων της εταιρίας του Νίκου Στασινόπουλου έχει συναφθεί με ελληνικές τράπεζες, αν και μέχρι τώρα η διοίκηση δεν έχει αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στις επαφές για αναχρηματοδότηση των δανείων.
Αναλυτές υποστηρίζουν πάντως, πως σε μια ενδεχόμενη αύξηση στις τιμές των commodities, θα χρειαστούν επιπλέον κεφάλαια κίνησης. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώνονται στα d1,07 δισ. Η εταιρία πάντως, έχει περάσει δια… πυρός και σιδήρου εξαιτίας της επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε Ελλάδα και εξωτερικό και λόγω της κρίσης ρευστότητας. Το κόστος χρηματοδότησης που είναι υψηλότερο σε σχέση με άλλες εταιρίες εκτός συνόρων τον επηρεάζει αρνητικά.
FORTHNET:
Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις της διοίκησης της Forthnet με τις τράπεζες για μετατροπή των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων και μακροπρόθεσμες. Ο όμιλος έχει ήδη πετύχει το «πάγωμα» της καταβολής των δόσεων ομολογιακών δανείων έως το 2013. Οι διαπραγματεύσεις διενεργούνται κυρίως με την Εθνική Τράπεζα, η οποία λειτουργεί ως διαχειρίστρια και εκπρόσωπος των ομολογιούχων. Οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις της Forthnet στο τέλος του 2011 είχαν διαμορφωθεί στα 332 εκατ. ευρώ.
ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ:
Πριν από έναν μήνα περίπου η ΣΑΝΥΟ ΕΛΛΑΣ στα πλαίσια της επαναδιαπραγμάτευσης των όρων αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων του Ομίλου, για την θυγατρική εταιρία GORTYNIA SHIPPING ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς για τον δανεισμό της και, συγκεκριμένα, υπογράφτηκε η τροποποίηση των όρων του από 2008 δανείου ανεξόφλητου κεφαλαίου USD 14.590.000.
Όσον αφορά τις υψηλές ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες εμφανίζονται στις βραχυπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις του Ομίλου, η Διοίκηση συνεχίζει να βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων με τις τράπεζες για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων σημαντικού τμήματος των υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων.
ΝΗΡΕΑΣ:
Η μεγαλύτερη εταιρία στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, στην γενική συνέλευση του Ιουνίου κατάφερε με απόφαση των ομολογιούχων να επιμηκύνει τη λήξη ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ. Αν και ο όμιλος του Αριστείδη Μπελλέ έχει καταφέρει να περιορίσει πολύ τα δάνειά του, οφείλει στις τράπεζες περίπου 210 εκατ. ευρώ, ποσό για το οποίο βρίσκεται σε… ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τα πιστωτικά ιδρύματα.
ΣΕΛΟΝΤΑ:
Οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου της οικογένειας Στεφανή αγγίζουν τα 90,7 εκατ. ευρώ και κάποιες από αυτές ίσως καταστούν ληξιπρόθεσμες εντός του έτους. Η διοίκηση βρίσκεται εδώ και καιρό σε συζητήσεις με τις τράπεζες και φιλοδοξεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι το τέλος του 2012. Στόχος της είναι να αλλάξουν οι όροι των συμβάσεων, να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων και να μετατραπούν μακροπρόθεσμα δάνεια σε βραχυπρόθεσμα.
FOLLI FOLLIE GROUP:
Σε ό,τι αφορά τον δανεισμό και το πλάνο αναχρηματοδότησης, οι συζητήσεις που πραγματοποιεί ο όμιλος της οικογένειας Κουτσολιούτσου με ελληνικές και ξένες τράπεζες, φαίνεται πως κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση και υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει η σχετική συμφωνία για το σύνολο του ποσού, το οποίο φτάνει τα 615,4 εκατ. ευρώ. Mέσα στον Iούνιο έληγε μακροπρόθεσμο δάνειο 200 εκατ. ευρώ του ομίλου στην Alpha Bank, για το οποίο έχει ρήτρα προστασίας, ώστε να μην καταστεί απαιτητό ως το τέλος του 2012.
ALTEC:
Σε διάλογο έχει καλέσει τις τράπεζες από τον Ιούνιο και ο κ. Αθανασούλης της ALTEC. Ο πρόεδρος της εταιρίας έχει ως στόχο μεν η εταιρία να μην παράγει περαιτέρω ζημίες σε λειτουργικό επίπεδο, ενώ οι τράπεζες που μετέχουν και στο μετοχικό κεφάλαιο θα πρέπει να πάρουν γενναίες αποφάσεις που αφορούν μεταξύ άλλων ποιες απαιτήσεις είναι εικονικές και ποιες όχι, τι μπορούν να περιμένουν από πλευράς τοκοφορίας, ή από πλευράς μετοχής κ.λπ. Ένας ακόμη λόγος για επίσπευση της εξέτασης του όλου θέματος είναι και το γεγονός ότι τα ίδια κεφάλαια του ομίλου είναι αρνητικά.
DIONIC:
Σε χρονικό ορίζοντα έξι μηνών προβλέπεται να έχει ολοκληρώσει τις συζητήσεις της με όλες τις πιστώτριες τράπεζες η Dionic σχετικά με τον τρόπο αναχρηματοδότησης του δανεισμού της. Η ALPHA Bank παρέτεινε μέχρι το τέλος του έτους το ομολογιακό δάνειο που έληξε τον Ιούνιο. Θετικά στον διάλογο εκτιμάται πως θα συμβάλλουν οι εξελίξεις για ένα πιθανό μεγάλο έργο στον τομέα των ΑΠΕ.
ΕΛΠΕ:
Δανειακές υποχρεώσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ λήγουν στο τέλος του 2013 για τον όμιλο Ελληνικά Πετρέλαια, όμως, οι επικεφαλής του δεν ανησυχούν για την χρηματοδότηση του δανεισμού της. Παρά την αρνητική συγκυρία, ο Όμιλος διατήρησε τη θετική του επίδοση με Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA στα E 75 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2012 (+5% έναντι Α’ τριμήνου 2011), κυρίως λόγω μείωσης εξόδων, των έργων βελτίωσης ανταγωνιστικότητας και αυξημένων εξαγωγών. Η αναχρηματοδότηση των πιστωτικών γραμμών με λήξη μεταξύ Δ’ τριμήνου 2012 – Α’ τριμήνου 2013 βρίσκεται σε εξέλιξη, σε συνεργασία με τις πιστώτριες τράπεζες.
MOTOR OIL:
Ακόμη και να περιορίζονταν τα περιθώρια διύλισης, η Motor Oil του Βαρδή Βαρδινογιάννη, δεν θα αντιμετώπιζε ζήτημα χρηματοδότησης, όπως έχει επισημάνει η Deutsche Bank και αυτό γιατί υπάρχει εμπιστοσύνη από πλευράς των τραπεζών με τις οποίες βρίσκεται σε… ανοικτή γραμμή επικοινωνίας, αφού ισχυρό «χαρτί» της είναι το ότι παράγει θετικές ταμειακές ροές. Εκτιμά μάλιστα πως θα υπάρξει μείωση του καθαρού δανεισμού και διανομή του 40% των κερδών. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους πάντως, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις άγγιξαν τα 850,3 εκατ. ευρώ.
NUTRIART:
Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από τότε που στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ τραπεζών και διοίκησης της Nutriart με επικεφαλής τον Χάρη Δαυίδ τέθηκε το θέμα αναδιάρθρωσης των δανείων.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η εταιρία ελπίζει πως σύντομα το ζήτημα θα κλείσει οριστικά, απαλλάσσοντάς την από τεράστια βάρη και ο δανεισμός της δεν θα υπερβαίνει τα E40 εκατ. Το πλάνο χρηματοδότησης προβλέπει πως ο βασικός μέτοχος θα εισφέρει 10 εκατ. ευρώ ως κεφάλαιο κίνησης και θα κεφαλαιοποιήσει μέρος από τα υπόλοιπα δάνεια.
ΒΩΒΟΣ:
«Μαραθώνιος» συζητήσεων και πιέσεων διεξάγεται εδώ και έναν χρόνο περίπου ανάμεσα και στον Μπάμπη Βωβό και τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων της εταιρίας, ύψους 125 εκατ. ευρώ που την… βαραίνουν. Αν καταλήξουν σε συμφωνία, θα αποτελέσουν «ανάσα» για τον όμιλο, ο οποίος βρίσκεται σε διαδικασία περικοπών των λειτουργικών δαπανών. Πιέζει μάλιστα και για να «ξεμπλοκάρει» άμεσα το έργο της διπλής ανάπλασης του Βοτανικού, ώστε να έχει και ένα διαπραγματευτικό «χαρτί» ισχυρό στα χέρια του.