Φόρους και τέλη για τα εισοδήματά τους, την ακίνητη περιουσία και τα αυτοκίνητά τους, καλούνται να πληρώσουν 5,5 εκατ. νοικοκυριά, από σήμερα μέχρι και τους πρώτους μήνες του 2013, που συνολικά αγγίζουν το πακέτο των περικοπών δαπανών για τη διετία 2013-2014 (11,5 δισ. ευρώ) και εξανεμίζουν τα εισοδήματά τους.
Ειδικότερα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν εξοφλήσει τους φόρους που αναγράφονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2012 θα πρέπει να έχουν πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων τους για το έτος 2013, ενώ μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 2013 υποχρεούνται να έχουν πληρώσει και τις 5 συνολικά διμηνιαίες δόσεις του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών του 2012, που αναγράφουν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν εντός του τριμήνου Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2012 τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για τα έτη 2010 και 2011.
Πιο συγκεκριμένα, οι φόροι που πρέπει να πληρώσουν είναι:
Ειδικό Τέλος Ακινήτων
Το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών έχει αρχίσει ήδη να εισπράττεται, καθώς σε πολλούς λογαριασμούς έχει ενσωματωθεί η πρώτη από τις πέντε διμηνιαίες δόσεις εξόφλησής του. Συνολικά το υπουργείο Οικονομικών προσδοκά να εισπράξει το ποσό των 2,4 δισ. ευρώ.
Το 2013 το ΕΕΤΗΔΕ καταργείται και θα αντικατασταθεί από ένα ενιαίο ειδικό τέλος ακινήτων, το οποίο θα επιβαρύνει όχι μόνο τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα αλλά και τις εκτός σχεδίου εδαφικές εκτάσεις, δηλαδή τα αγροτεμάχια, όχι όμως και τις εκτάσεις που ανήκουν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Ο νέος φόρος στα ακίνητα θα έχει αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα συντελεστών.
Φόρος Ακίνητης Περιουσίας 2010 και 2011: Από τον Οκτώβριο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να στέλνει τα σημειώματα του ΦΑΠ των ετών 2010-2011 με στόχο την είσπραξη περίπου 1 δισ. ευρώ. Το ΦΑΠ του 2010 θα κληθούν να πληρώσουν περίπου 170.000 φορολογούμενοι που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητη περιουσία αξίας μεγαλύτερης των 400.000 ευρώ, ενώ τον ΦΑΠ του 2011 θα πληρώσουν περίπου 500.000 που κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Εκκαθάριση ΦΑΠ
Η εκκαθάριση του ΦΑΠ θα γίνει ξεχωριστά για κάθε σύζυγο. Δηλαδή, σε κάθε περίπτωση συζύγων δεν θα εκδοθεί πλέον ένα κοινό ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα. Για κάθε ανδρόγυνο θα εκδοθούν 2 εκκαθαριστικά σημειώματα, ένα για κάθε σύζυγο.
Τέλη κυκλοφορίας 2013
Μέχρι το τέλος τους έτους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν ένα ακόμη «χαράτσι». Πρόκειται για τα τέλη κυκλοφορίας του 2013, από τα οποία αναμένονται έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ. Ομως αυτή τη φορά οι ιδιοκτήτες οχημάτων δεν θα στηθούν στις ουρές των τραπεζών και της Εφορίας για την προμήθεια των σημάτων τελών κυκλοφορίας.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει αποφασίσει να καταργήσει τα αυτοκόλλητα σήματα και ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει αρχίσει να τρέχει τον σχεδιασμό ειδικής εφαρμογής που θα αντικαταστήσει τα σήματα τελών κυκλοφορίας με αποδείξεις.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι φορολογούμενοι θα μπαίνουν στο Taxisnet και πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους θα εκδίδουν έναν κωδικό.
Με αυτόν θα πηγαίνουν στην τράπεζα ή θα πληρώνουν ηλεκτρονικά, θα παίρνουν την απόδειξη και αυτή θα υποκαθιστά το σήμα τελών κυκλοφορίας.
Οι έξτρα φόροι για τα εισοδήματα του 2011 – Επτά στους δέκα θα πληρώσουν 1.912 ευρώ
Οι έξτρα φόροι που άρχισαν να πληρώνουν μέχρι και σε επτά δόσεις οι φορολογούμενοι για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2011 υπερβαίνουν ήδη τα 6,5 δισ. ευρώ. Από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι σχεδόν επτά στους δέκα φορολογούμενους οφείλουν να πληρώσουν πρόσθετο φόρο που κατά μέσο όρο ανέρχεται σε 1.912 ευρώ. Για πολλούς φορολογούμενους το συνολικό ποσό των φόρων που καλούνται να πληρώσουν αντιστοιχεί σε 2 έως και 3 μηνιαίες συντάξεις ή μηνιαίους μισθούς.
Ειδική εισφορά
Εκτός από τον πρόσθετο φόρο για τα εισοδήματα του 2011, στα εκκαθαριστικά περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης που επιβάλλεται με συντελεστές 1%- 4% στους έχοντες εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος των 500 ευρώ για όσους άσκησαν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα. Σημειώνεται ότι για οικογενειακό εισόδημα έως 60.000 ευρώ, ο φόρος εξοφλείται σε 7 ίσες μηνιαίες δόσεις, ενώ για μεγαλύτερα ποσά καταβάλλεται σε 3 ίσες διμηνιαίες δόσεις.
Στο στόχαστρο όσοι δεν υπέβαλαν φέτος δηλώσεις
Στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι φορολογούμενοι οι οποίοι δεν υπέβαλαν φέτος δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, για να αποφύγουν την πληρωμή των υπέρογκων φόρων που προκύπτουν από τα εκκαθαριστικά σημειώματα.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) έχει λάβει εντολή να ξεκινήσει μέσα στον μήνα εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων για να εντοπίσει όλους τους συγκεκριμένους παραβάτες.
Στη συνέχεια και μέχρι το τέλος του έτους θα ελεγχθούν 8.500.000 φορολογούμενοι (ιδιοκτήτες ακινήτων, μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι και βιοτέχνες) για να διαπιστωθεί αν απέκρυψαν μέρος των εισοδημάτων τους.
Ποινή 2,5%
Θα πρέπει να τονιστεί πως η μη υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος συνεπάγεται, ειδικά για φέτος, την επιβολή πρόσθετου φόρου ίσου με το 2,5% του ετήσιου εισοδήματος του παραβάτη, πέραν των λοιπών διοικητικών κυρώσεων που προβλέπει εδώ και πολλά χρόνια η ισχύουσα νομοθεσία.
Όποιος εντοπιστεί να μην έχει καταθέσει δήλωση εισοδήματος, αν και είναι υπόχρεος, χάνει το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ, καθώς δεν του αναγνωρίζεται το δικαίωμα να προσκομίσει τις αποδείξεις που μάζεψε το προηγούμενο έτος. Επιπλέον, όποιος εντοπίζεται να μην έχει υποβάλει δήλωση:
– Θα χρεώνεται και με προσαύξηση 1,5% επί του συνολικού οφειλόμενου φόρου εισοδήματος για κάθε μήνα που παρήλθε μετά τη λήξη της προθεσμίας, εντός της οποίας θα έπρεπε να είχε υποβληθεί η δήλωση.
– Δεν θα έχει το δικαίωμα να υπαχθεί στις διευκολύνσεις που νομοθετήθηκαν πρόσφατα και προβλέπουν την εξόφληση των φόρων έως και σε 7 μηνιαίες δόσεις, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2013.