Οι νορβηγικές TGS-Nopec, PGS και η Spectrum και η αμερικανική ION διεκδικούν τις έρευνες
Σε λιγότερο από μια ώρα αναμένονται τα ονόματα των μνηστήρων που θα αναλάβουν τις έρευνες, σε Ιόνιο και Κρήτη, για τον εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Συνολικά στον διαγωνισμό συμμετείχαν οκτώ εξειδικευμένες, στις σεισμικές έρευνες, εταιρείες ενώ μόλις οι τέσσερις πήραν το διαβατήριο για την τελική φάση.
Πρόκειται για τις νορβηγικές TGS-Nopec, PGS, Spectrum, καθώς και την αμερικανική ION, που εδρεύει στο Χιούστον, με τις οποίες έγιναν και οι τελικές διαπραγματεύσεις.
Ο διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα της ανάθεσης των ερευνών σε μία ή περισσότερες εταιρείες, με τις πληροφορίες να συγκλίνουν ότι μέχρι τελευταίας στιγμής το «παιχνίδι» παιζόταν ανάμεσα στην επιλογή μίας εταιρείας για όλες τις περιοχές ή το πολύ δύο.
Αγωγός TAP
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι διεργασίες για τον αγωγό ΤΑΡ, ο οποίος προορίζεται για τη μεταφορά του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας, με τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο να εκφράζει τη στήριξή του.
Ένα ακόμα σημαντικό βήμα έγινε χθες κατά τη συνάντηση που είχε ο διευθύνων σύμβουλος του project Kjetil Tungland με τον υπουργό Εξωτερικών.
Σε ανακοίνωσή του ο κ. Tungland αναφέρει ότι στη συνάντηση «η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε το ισχυρό της ενδιαφέρον για τη διασφάλιση της υλοποίησης του αγωγού».
Η πολιτική στήριξη της Ελλάδας και της Ιταλίας στο πρόγραμμα του ΤΑΡ θεωρείται κρίσιμη, καθώς τους επόμενους μήνες το Αζερμπαϊτζάν αναμένεται να ανακοινώσει την τελική του απόφαση για το ποιος αγωγός θα μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη.
Το έργο διεκδικεί και ο West Nabucco, ένα μικρότερης κλίμακας project σε σχέση με το αρχικό Nabucco, το οποίο έχει τη στήριξη των Βρυξελλών.
Μέτοχοι του ΤΑΡ είναι η ελβετική EGL με 42,5%, η νορβηγική Statoil με επίσης 42,5% και η γερμανική EON με 15%.