«Η κύρια αποστολή του ΕΦΕΤ είναι η προστασία των καταναλωτών, είτε στην κατεύθυνση που αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων, είτε στην προστασία των συμφερόντων τους έναντι πιθανής παραπλανητικής επισήμανσης τους», υποστηρίζει ο ΕΦΕΤ σε ανακοίνωση – απάντηση του σε διαμαρτυρίες καταναλωτικών οργανώσεων για την ως τώρα στάση του απέναντι στο σκάνδαλο με τις διοξίνες.
«Ο ΕΦΕΤ διασφαλίζει επιπλέον την άριστη συνεργασία του με τους εκπροσώπους του καταναλωτικού κοινού, θεσπίζοντας τον εκλεγμένο εκπρόσωπο των καταναλωτών (Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτών) ως ένα από τα επτά μέλη του Διοικητικού του Συμβουλίου. Σήμερα ο εκλεγμένος εκπρόσωπος των καταναλωτών, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΕΤ, είναι ο κος Λεχουρίτης Γεώργιος, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝ.ΚΑ). Ο ΕΦΕΤ ενημερώνει με υπευθυνότητα, συνεχώς το καταναλωτικό κοινό μέσω της ιστοσελίδας του (www.efet.gr )», διευκρινίζει ο οργανισμός.
Σ’ ότι αφορά τις ενέργειες του ΕΦΕΤ προς ενημέρωση του κοινού για το διατροφικό επεισόδιο που αφορά στη διακίνηση επιμολυσμένων με διοξίνες ζωοτροφών & τροφίμων από Γερμανία, το δελτίο τύπου παραπέμπει σε αναλυτική ενημέρωση στο site του ΕΦΕΤ (www.efet.gr).
Επισημαίνεται, επιπλέον, ότι ο τρόπος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων ορίζεται από την κοινοτική οδηγία 178/2002 άρθρο 10, κατά την οποία σε περίπτωση κινδύνου της Δημόσιας Υγείας πραγματοποιείται αναλυτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ελέγχων.
Πιο συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι «προχώρησε άμεσα σε σχετικούς προληπτικούς πανελλαδικούς ελέγχους, σε όλο το εύρος της τροφικής αλυσίδας. Περισσότερες από 85 επιχειρήσεις από όλη την επικράτεια (μεγάλες αλυσίδες Super Market, εισαγωγικές εταιρείες, ψυκτικές μονάδες, κρεοπωλεία, εταιρείες παραγωγής αλλαντικών, κεντρικές κρεαταγορές κ.α.) έχουν ήδη ελεγχθεί, ενώ αριθμός δειγμάτων (περίπου 20) που αφορούν σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (κοτόπουλα, γαλοπούλα, χοιρινό κρέας κ.ά.) έχει σταλεί προς ανάλυση στο Εργαστήριο ‘Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών’ του ΕΚΕΦΕ ‘Δημόκριτος’. Τα πρώτα 5 εργαστηριακά αποτελέσματα σε κοτόπουλα, γαλοπούλα και χοιρινή πανσέτα, τα οποία μας γνωστοποιήθηκαν, ήταν αρνητικά, όπως αναφέρεται και στο ιστότοπο του ΕΦΕΤ από 13/01/2011».
«Ο ΕΦΕΤ λειτουργώντας στο πλαίσιο πολιτικής του Εθνικού Προγράμματος Ελέγχου Διοξινών, για το έτος 2010, έχει ήδη πραγματοποιήσει ελέγχους σε περίπου 100 τρόφιμα ζωικής προέλευσης, μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και σημαντικός αριθμός από την Γερμανία, τα εργαστηριακά αποτελέσματα των οποίων ήταν επίσης αρνητικά. Παράλληλα ο ΕΦΕΤ, αμέσως μόλις ξέσπασε το διατροφικό επεισόδιο, συνέστησε εγγράφως στις Ελληνικές Βιομηχανίες Τροφίμων να προβούν στους επιβαλλόμενους σχετικούς προληπτικούς αυτοελέγχους», υπενθυμίζει η ανακοίνωση.
Τέλος, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και με τις αρμόδιες Γερμανικές Αρχές, παραπέμπει για σχετικές πληροφορίες στον ιστότοπο της επιτροπής (http://ec.europa.eu/food/food/chemicalsafety/contaminants/dioxin_germany_en. htm) και δεσμεύεται να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό για κάθε νεότερη εξέλιξη, αφού οι έλεγχοι συνεχίζονται.
Διαβάστε επίσης: Απαίτηση για εντατική έρευνα σχετικά με διοξίνες