Την ανάγκη η πολιτική της κυβέρνησης και η φορολόγηση να προσανατολισθούν περισσότερο αναπτυξιακά, τονίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος.
Ο κ. Πάγκαλος σημειώνει για το θέμα αυτό ότι «είναι κάτι που έχει αρχίσει με μια σειρά από νομοθετήματα», ενώ παραδέχεται ότι «σε αυτό έχουμε αργήσει λίγο», συμπληρώνοντας όμως «δεν είναι και τόσο απλό να πατήσεις ένα κουμπί και να αρχίσεις την ανάπτυξη, δηλαδή να πεισθεί ο κάθε επιχειρηματίας να επενδύσει».
Σχετικά με τις επενδύσεις και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αναφέρεται στο πρόσφατο ταξίδι του στο Κατάρ κατά το οποίο συζήτησε την επένδυση στον Αστακό, «η οποία ξανανοίγει» καθώς «οι Καταρινοί είναι έτοιμοι να ξανασυζητήσουν οποιαδήποτε επενδυτική πρόταση υπάρχει, υπό τον όρο να είναι σοβαρή και να προκύπτει ύστερα από προετοιμασία». «Ήταν συγκεχυμένη η αρχική μας πρόταση και αυτό δεν τους άρεσε. Αλλά πρέπει να σας πω ότι στο Κατάρ υπάρχει πολύ θετικό κλίμα για την Ελλάδα, το οποίο και πρέπει να αξιοποιήσουμε», αναφέρει ο κ. Πάγκαλος.
Για τις οικονομικές εξελίξεις σε σχέση με την κρίση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δηλώνει ότι αναδιάρθρωση του χρέους «ούτε έχουμε ζητήσει ούτε και έχουμε σκοπό να ζητήσουμε» και εκφράζει την πεποίθηση ότι η καγκελάριος της Γερμανίας «θα ενδώσει στην έκδοση του ευρωομολόγου».
Ο κ. Πάγκαλος τονίζει ότι ήταν «αδήριτη ανάγκη για τη λήψη των μέτρων που λάβαμε» καθώς «δυστυχώς, δεν είχαμε περιθώρια για πειραματισμούς». «Πιστεύω ότι μεταξύ του 2012 – 2013 μπορούμε να φτάσουμε σε πρωτογενές πλεόνασμα, δηλαδή να ρίξουμε το έλλειμμα κάτω του 3% προκειμένου να σταματήσουμε την αύξησή του χρέους. Αυτό, βέβαια, δεν μας γλιτώνει από το πρόβλημα, γι’ αυτό πρέπει πλέον να δώσουμε όλη την προσοχή μας στην ανάπτυξη», τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Για το θέμα των εξελίξεων στις συγκοινωνίες, ο κ. Πάγκαλος αναφέρει ότι «η λογική της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει τη μεταρρύθμισή» και προσθέτει με νόημα για τους απεγούς ότι «από εκεί και πέρα, νομίζω ότι θα καταλάβουν και αυτοί -μετά τους άλλους που κατάλαβαν- ότι αυτού του είδους η πρακτική δεν έχει κανένα νόημα…».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον θόρυβο που προκάλεσαν πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Πάγκαλος εξηγεί ότι η ακριβή φράση που είπε ήταν: «αν διορίσεις έναν κοπρίτη στο Δημόσιο επειδή σε ψηφίζει η οικογένειά του, τότε το Δημόσιο θα τον υποστεί εσαεί καθώς θα ξέρει ότι δεν θα απολυθεί», που «ήταν διαφορετική ιδέα από τη φράση που μου απέδωσαν όσοι διαχρονικώς στον Τύπο προβαίνουν σε μια λοβοτομή του δημοσίου λόγου, απομονώνοντας και διαστρεβλώνοντας μια πρόταση από μια ολοκληρωμένη σκέψη».
«Ποτέ δεν χαρακτήρισα όλους τους δημοσίους υπαλλήλους ‘κοπρίτες’» τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και προσθέτει: «Στην Ελλάδα, όμως, δεν μας αρέσει η αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι χρεοκόπησε το κράτος. Διότι κάποια στιγμή δεν είχε τα χρήματα να καλύψει τις δαπάνες του. Κι αυτό συνέβη από τους μισθούς των υπαλλήλων που πλεονάζουν στο Δημόσιο, διότι απλούστατα δεν χρειάζονταν και διορίστηκαν για λόγους πολιτικής ψηφοθηρίας. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο είναι επαίσχυντος ψεύτης». Συμπληρώνει ότι η επίθεση που δέχθηκε «μέχρις ενός σημείου πρέπει να ήταν στημένη» και πίσω από αυτήν κρύβεται «η προσπάθεια της ΝΔ να απαξιώσει την κυβέρνηση για να καλυφθεί η δική της απαξίωση». «Είχα την κακοτυχία να με ‘προσέξει’ μια ομάδα δημοσιογράφων για να αυξήσουν το αναγνωστικό τους κοινό ή και να προετοιμαστούν για να λάβουν κομματικές θέσεις. Διότι κάτι τέτοιο συνέβη», σημειώνει ο Θ. Πάγκαλος.
Ο κ. Πάγκαλος προαναγγέλλει ότι θα κινηθεί νομικά για όσα «ψευδή» εγράφησαν για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς από τον ίδιο και την οικογένεια του. «Το ‘Θέμα’ συνηθίζει αυτή τη δημοσιογραφία, αλλά εν προκειμένω πρέπει να αποδείξει και όσα αναληθή δημοσίευσε. Διότι η συγκεκριμένη επίθεση στράφηκε κατά της προσωπικής και οικογενειακής μου αξιοπρέπειας και τιμής και θα κριθεί νομικά», αναφέρει ο κ. Πάγκαλος και προσθέτει «όταν γράφεις ψέματα, πρέπει να έχεις τη φιλοτιμία να τα διορθώνεις».
Σχετικά με τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς ο κ. Πάγκαλος εξηγεί ότι: «Με τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου, όπως και με τον γαμπρό του, τον Νίκο τον Σηφουνάκη, είμαστε χρόνια γνωστοί. Συνέβη να είναι φίλοι και τα παιδιά μας. Και επειδή έχουμε πένθος και δεν θέλαμε να μείνουμε σπίτι, πήγαμε να δούμε τα πυροτεχνήματα του Συντάγματος και να φάμε. Πέρασε η ώρα και οι φίλοι μας μάς πρότειναν να διανυκτερεύσουμε. Παρά τις εκκλήσεις τους μάλιστα, πλήρωσα και το δωμάτιο. Δεν μπορούσα να φανταστώ το μέγεθος της κακοήθειας στην επίθεση που δέχθηκα. Δημοσιεύθηκαν πλαστές φόρμες κρατήσεων, κατασκευασμένο μενού, που ουδέποτε φάγαμε, και άλλα τόσα άθλια, που εκθέτουν τη βορβορώδη ψυχή εκείνων που τα γράφουν στην κοινή χλεύη. Πήρα εκατοντάδες μέιλ από πολίτες, που μου εξέφρασαν τη συμπάθειά τους, όπως είχα λάβει και χιλιάδες υποστηρικτικά μετά τη φράση μου «όλοι μαζί τα φάγαμε» με επικρίσεις, μάλιστα, επειδή δεν είπα κι άλλα…».
Επίσης, ο κ. Πάγκαλος υποστηρίζει τη θέση ότι «χρειάζεται επειγόντως ένα νομοθετικό πλαίσιο και να υπάρχει σε αυτά τα μπλογκ-εφημερίδες τουλάχιστον ένας υπεύθυνος κατά τον νόμο».
Σχετικά με τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο, ο κ. Πάγκαλος εκφράζει τη θέση ότι «το πελατειακό κράτος φαλίρισε και μόνον όσοι το καταλάβουν εγκαίρως θα επιβιώσουν» και δηλώνει σύμφωνος με την πρόταση να υπάρξουν και βουλευτές που δεν στηρίζονται από τα μεγάλα κόμματα προσθέτοντας ότι «θα ψήφιζα και κάτι ακόμη που δεν νομίζω ότι θα περάσει. Τη δυνατότητα των πολιτών να ψηφίζουν το κόμμα που θέλουν σε περιφερειακό επίπεδο και υποψήφιο άλλου κόμματος στις μονοεδρικές περιφέρειες αν θεωρούν ότι το αξίζει».
Τέλος, για το πολιτικό του μέλλον δηλώνει: «αν το κόμμα θέλει να με έχει, θα με έχει, διότι εγώ δεν πρόκειται ποτέ να φύγω από την πολιτική -με την έννοια της ουσιαστικής πολιτικής- όσο καιρό θα ζω…»