Oι συναντήσεις με διεθνείς διαχειριστές και η προσπάθεια για βελτίωση του κλίματος
Σε δύο άξονες με στόχο την αναθέρμανση της χρηματιστηριακής αγοράς και τη διευκόλυνση των σχεδίων τους κινούνται οι Ελληνες τραπεζίτες τον τελευταίο μήνα και φαίνεται ήδη ότι η προσπάθειά τους αποδίδει καρπούς.
Μπορεί η μεταβίβαση της «καλής Αγροτικής» στην Τράπεζας Πειραιώς και η επικείμενη πώληση της Εμπορικής να αποτέλεσαν τις αφορμές για να αναζωπυρωθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον στο Χ.Α., αλλά η διάρκεια που αποκτά το ανοδικό momentum, σε συνδυασμό με τις τοποθετήσεις που πραγματοποιούνται, παρέχει σαφείς ενδείξεις της αποτελεσματικότητας των κινήσεων που έγιναν. Ο πρώτος άξονας της στρατηγικής των τραπεζιτών αφορούσε στην ανατροπή του έντονα δυσμενούς κλίματος που είχε διαμορφωθεί για την ελληνική οικονομία με παρουσιάσεις σε ξένους επενδυτές αλλά και επαφές με διεθνή ΜΜΕ που έχουν ισχυρή παρέμβαση και ο δεύτερος αφορούσε στη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν από πλευράς χρηματοδότησης σχεδίων συγχωνεύσεων και στρατηγικών συμμαχιών.
Παζλ ανατροπών
Η προσπάθεια ανατροπής του κλίματος για την Ελλάδα δεν ήταν εύκολη, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, καθώς η χώρα είχε βομβαρδιστεί ανηλεώς από τα ξένα Μέσα Ενημέρωσης. Η ενημέρωση των μεγάλων διεθνών επενδυτικών χαρτοφυλακίων και η αναζήτηση αναδόχων για τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίων κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση είναι για τα εγχώρια τραπεζικά κλιμάκια. Οι ξένοι θέτουν «δύσκολες» ερωτήσεις και ζητούν επιμόνως να ενημερωθούν για τα σχέδια και τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης και, βεβαίως, το κατά πόσο είναι διατεθειμένη να αναλάβει δράση ώστε να εφαρμόσει το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις της. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις έστειλαν το μήνυμα στους Ελληνες τραπεζίτες ότι τα όποια σχέδιά τους για συμμετοχή στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου, είτε ως μέτοχοι είτε ακόμη και ως ανάδοχοι, βρίσκονται σε απόλυτη συνάρτηση με τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία. Οι συνεχείς επαφές, όμως, έκαναν τη δουλειά τους, η οποία φάνηκε όταν πρόσφατα είχαμε θετικές αναλύσεις από διεθνείς οίκους και διαμορφώνοντας ένα πιο θετικό μείγμα για την Ελλάδα.Αυτό, σε συνδυασμό με την κίνηση της Πειραιώς, έδωσε το έναυσμα να ενισχυθούν οι τοποθετήσεις, ειδικά σε τραπεζικές μετοχές. Τοποθετήσεις που ίσως να μην συνεχίζονταν αν δεν είχε προηγηθεί μπαράζ παρουσιάσεων και επαφών με μεγάλους διεθνείς οίκους και χαρτοφυλάκια. Οι τραπεζίτες, άλλωστε, είχαν αντιληφθεί έγκαιρα τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται και αναζήτησαν λύσεις εκεί που πραγματικά υπάρχουν, δηλαδή στο εξωτερικό.
Ειδικότερα επιδόθηκαν σε κυνήγι αναδόχων εν όψει των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου, καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι «επενδυτικές συμπράξεις» με τους μεγάλους διεθνείς οίκους θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης. Και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο στοίχημα για τις τράπεζες, ώστε να είναι εφικτές στη συνέχεια οι μεταξύ τους συγχωνεύσεις, είτε ακόμα και στρατηγικές συνεργασίες με διεθνείς τράπεζες που επιθυμούν σε αυτή τη φάση να επενδύσουν στην Ελλάδα, στοιχηματίζοντας θετικά για την πορεία της οικονομίας.
Πού ποντάρουν οι ξένοι
Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, οι ξένοι παίκτες έχουν αρχίσει να ποντάρουν πως στο αμέσως επόμενο διάστημα οι τράπεζες θα επιδιώξουν στρατηγικές συμμαχίες με ξένα funds ή τραπεζικούς ομίλους ώστε να εξασφαλίσουν κεφαλαιακή ενίσχυση. Στη συνέχεια, με συνδετικό κρίκο τους ξένους επενδυτές, εκτιμούν ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να ξεκινήσει γύρος συγχωνεύσεων, ο οποίος θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση, καθώς θα ενώνουν τις δυνάμεις τους τράπεζες που δεν θα έχουν να φοβηθούν ακόμα και επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών. Η προσπάθεια σύναψης στρατηγικών συμμαχιών θα αποτελέσει πιο εύκολη υπόθεση, αν οι αποτιμήσεις διαμορφωθούν σε υψηλότερα επίπεδα.
Οι ξένοι, όσο και αν φαίνεται παράξενο, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας, δεν είναι πλέον αρνητικοί στην εμπλοκή τους σε τέτοιες εξελίξεις. Ειδικά οι μεγάλοι ξένοι οίκοι βλέπουν ότι μπορεί να αποκομίσουν έσοδα από παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και αναδοχών, διαπιστώνουν ότι και το Δημόσιο μπαίνει στο παιχνίδι της πρόσληψης συμβούλων αποκρατικοποιήσεων και φυσικά γνωρίζουν πολύ καλά ότι χωρίς καλό χρηματιστήριο δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν τις δουλειές που αναλαμβάνουν.
Ετσι και με δεδομένες τις αποτιμήσεις που είχαν διαμορφωθεί, άρχισαν να κατευθύνουν χαρτοφυλάκια στην πραγματοποίηση τοποθετήσεων. Ο στόχος τέτοιων κινήσεων, άλλωστε, είναι η επίτευξη υψηλών αποδόσεων, δεδομένου ότι οι εν λόγω επενδύσεις γίνονται σε μια περίοδο όπου το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα βρίσκεται στο ναδίρ.
O στόχος των μεγάλων αποδόσεων
Και είναι προφανές ότι μεγάλες αποδόσεις μπορεί να προκύψουν και από συγχωνεύσεις και εξαγορές και από τη βελτίωση της οικονομίας. Για παράδειγμα, αν η Ελλάδα κατορθώσει αυτή τη φορά να πιάσει τους στόχους και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, ο δημοσιονομικός κίνδυνος θα υποχωρήσει αισθητά, γεγονός που θα επιδράσει θετικά στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το Χρηματιστήριο ως προεξοφλητικός μηχανισμός ουσιαστικά σήμερα αρχίζει να αποτιμά τον μετασχηματισμό και την εξυγίανση των εγχώριων τραπεζών. Σε επόμενη φάση θα αρχίσει να προεξοφλεί ανάλογες εξελίξεις γενικότερα στον επιχειρηματικό χάρτη.
Και αυτό είναι λογικόν γιατί ένα ισχυρότερο τραπεζικό σύστημα σημαίνει και καλύτερο περιβάλλον χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις. Ορόσημο για το Χρηματιστήριο θεωρείται το επόμενο δίμηνο, όπου αναμένεται να υπάρξει σαφέστερη εικόνα για την κατεύθυνση που λαμβάνει ο μετασχηματισμός του τραπεζικού κλάδου. Παράλληλα, μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο βάσει του οποίου θα πραγματοποιηθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζικών ιδρυμάτων. Τυχόν ευνοϊκoί όροι για τις συμμετοχή των ιδιωτών στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ενδέχεται να δημιουργήσουν έναν νέο ακόμα ισχυρότερο γύρο ανόδου στη χρηματιστήριο, με τη βοήθεια βεβαίως, των διεθνών οίκων.