Πειθαρχική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, για την υπόθεση της έκδοσης των πλαστών πιστοποιητικών τυφλότητας από την υγειονομική επιτροπή της Ζακύνθου, άσκησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος.
Η ενέργεια αυτή ήλθε ως συνέπεια του γεγονότος ότι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες ανταποκρίθηκαν πλημμελώς στα καθήκοντά τους, «επιδεικνύοντας ανεπίτρεπτη ανοχή και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις κατά την προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία πειθαρχικής δίωξης, εναντίον του εμπλεκομένου στη συγκεκριμένη υπόθεση ιατρού».
«Η τιμωρία του ήταν να μετατεθεί στον Πύργο. Προβλέπεται από τον κώδικα ένα χρόνο αργία και δεν το κάνανε», δήλωσε ο δήμαρχος Ζακύνθου Στέλιος Μποζίκης στο ρ/σ ΣΚΑΙ και πρόσθεσε πως το ποσό που ζημιωνόταν το ελληνικό δημόσιο κάθε χρόνο ήταν περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ.
«Εάν ήταν υπάλληλος του δήμου θα είχε απολυθεί ήδη και κυρίως θα είχα φροντίσει να του δεσμευτεί η περιουσία και να του καταλογιστούν τα χρήματα τα οποία ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο», συνέχισε.
Όπως προκύπτει από στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΙΚΑ μετά από επανελέγχους, σε σύνολο 221 περιπτώσεων επιδοματούχων που επανεξετάστηκαν, το ποσοστό των μη τυφλών ανέρχεται στο 82,35%, ενώ το 17,65% των περιπτώσεων ήταν όντως τυφλοί. Το συνολικό ποσοστό των μη τυφλών είναι ωστόσο ακόμη μεγαλύτερο, δεδομένου ότι από τους 388 επιδοματούχους που εκλήθησαν για έλεγχο δεν προσήλθαν οι 146 (δηλαδή το 37,63% των κληθέντων).
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το ΙΚΑ, από τα 221 άτομα που εξετάστηκαν, διαπιστώθηκε ότι 34 ήταν τυφλοί εφ’ όρου ζωής, πέντε ήταν τυφλοί για ένας έτος, ενώ οι 182 δεν ήταν τυφλοί.
«Τα χρήματα θα διεκδικηθούν μέσα από την νόμιμη διαδικασία από όλους όσους τα καταχράστηκαν ως παρανόμως παρακρατηθέντα κλπ», δήλωσε επίσης στον ΣΚΑΙ ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
Στη Βουλή τα στοιχεία για τις συντάξεις – «μαϊμού» ανά Ταμείο
Την ίδια ώρα, αναλυτικά στοιχεία για τις αχρεωστήτως καταβληθείσες συντάξεις, σε κάθε Ταμείο ξεχωριστά, απέστειλε στη Βουλή υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης.
Σύμφωνα με αυτά:
– Στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ οι αναπόγραφες συντάξεις είναι 6.600. Το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ προέβη σε διασταύρωση στοιχείων, από την οποία προέκυψε ότι από το σύνολο των περιπτώσεων, περίπου 2.500 αφορούσαν σε συνταξιούχους που είχαν αποβιώσει και από αυτές έχουν διακοπεί προς το παρόν 2.250 συντάξεις, λόγω θανάτου των δικαιούχων. Για όσες περιπτώσεις ολοκληρώθηκε ο έλεγχος και η ταυτοποίηση των στοιχείων, κατατέθηκαν μηνυτήριες αναφορές. Από τον Ιούνιο του 2011 έως σήμερα, έχουν κατατεθεί 148 μηνυτήριες αναφορές για παρανόμως εισπραχθείσες συντάξεις από διάφορες αιτίες (αναπόγραφοι, διπλοσυνταξιούχοι, εργαζόμενοι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας κ.α.). Το υπουργείο διευκρινίζει ότι δεν συντρέχουν απαραιτήτως προϋποθέσεις υποβολής μηνυτήριας αναφοράς σε όλες τις περιπτώσεις αναπόγραφων συνταξιούχων λόγω θανάτου, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που τα ποσά συντάξεων πιστώθηκαν αχρεωστήτως μετά το θάνατο του δικαιούχου και παρέμειναν στους τραπεζικούς λογαριασμούς. Από το ΙΚΑ- ΕΤΑΜ διεξάγεται έρευνα και για τη διαπίστωση χορήγησης αχρεωστήτων συντάξεων λόγω εικονικής ασφάλισης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο νομό Ξάνθης διακόπηκαν συντάξεις και υποβλήθηκαν 54 μηνυτήριες αναφορές διότι προέκυψε σε έλεγχο ότι υπήρχαν εργαζόμενοι σε γεωργικές συνεταιριστικές οργανώσεις, οι οποίοι είχαν προβεί σε εικονική ασφάλιση.
– Στον ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών), οι αναπόγραφοι συνταξιούχοι, στους οποίους δεν καταβάλλεται πλέον σύνταξη, είναι 137. Έχουν ασκηθεί 20 αγωγές και μία μήνυση, το 2011 και 42 αγωγές και τρεις μηνύσεις, το 2012.
– Στο ΕΤΑΑ (Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτικών Δημοσίων Έργων- ΤΣΜΕΔΕ , δεν καταβάλλεται σύνταξη σε 99 μη απογραφέντες και έχουν ήδη ζητηθεί στοιχεία για τον έλεγχο, προκειμένου στη συνέχεια όσες περιπτώσεις πρέπει, να διαβιβαστούν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
– Στον Τομέα Ασφάλισης Νομικών (ΤΑΝ), από τον έλεγχο προέκυψε η καταβολή 2 παράνομα εισπραχθεισών συντάξεων, μετά τον θάνατο των συνταξιούχων. Επίσης, εντοπίστηκαν 11 αναπόγραφοι οι οποίοι έχουν διαγραφεί και η Υπηρεσία έχει προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες.
– Στον Τομέα Σύνταξης και Ασφάλισης Υγειονομικών ΤΣΑΥ , ασφαλής έλεγχος θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της καταγραφής των συνταξιούχων με φυσική παρουσία, που έχει ορισθεί από 1ης Οκτωβρίου του 2012 έως 15 Νοεμβρίου του 2012.
– Στο ΕΤΑΠ- ΜΜΕ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης) έχει εντοπιστεί και έχει σταλεί στη Δικαιοσύνη μία περίπτωση αχρεωστήτως καταβληθείσας σύνταξης λόγω θανάτου του δικαιούχου.
– Στον ΟΓΑ, στο πλαίσιο ελέγχου καταβολής συνταξιοδοτικών παροχών, διενεργήθηκε απογραφή- έλεγχος των συνταξιούχων ανασφάλιστων ομογενών από την Αλβανία και τους ζητήθηκε να προσκομίσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά. Διαπιστώθηκε ότι 3.140 άτομα δεν είχαν τις προϋποθέσεις χορήγησης της εν λόγω παροχής και ο Οργανισμός διέκοψε οριστικά τη σύνταξή τους. Ακόμη, 1.200 άτομα δεν παρουσιάστηκαν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά και η σύνταξή τους έχει ανασταλεί από 1ης Σεπτεμβρίου του 2011. Το τρέχον έτος, διενεργείται παρόμοιος έλεγχος για ανασφάλιστους υπερήλικες ομογενείς, που έχουν γεννηθεί ή κατάγονται από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ καθώς και την Τουρκία και την Αίγυπτο. Ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη. Πάντως, 2.000 άτομα δεν προσκόμισαν έγκαιρα τα απαραίτητα δικαιολογητικά και η σύνταξή τους έχει ανασταλεί. Ο ΟΓΑ στη συνέχεια, θα ελέγξει τα δικαιολογητικά για 17.000 ενδιαφερόμενους και, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις, θα διακοπεί η σύνταξή τους. Επίσης, στο πλαίσιο του ελέγχου στον ΟΓΑ, έχει παραδοθεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ηλεκτρονικό αρχείο με τα στοιχεία 1.014 συνταξιούχων, οι οποίοι δεν έχουν απογραφεί.
– Σε ό,τι αφορά στους φορείς επικουρικής ασφάλισης, έχουν εντοπιστεί και σταλεί στη Δικαιοσύνη πέντε περιπτώσεις αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων λόγω θανάτου δικαιούχου.
Στοιχεία για τις συντάξεις- «μαϊμού» που εντοπίστηκαν είχε ζητήσει από το υπουργείο η βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, όπως και για τις υποθέσεις που αφορούν αλλοδαπούς και όσες περιπτώσεις έχουν διαβιβαστεί στη Δικαιοσύνη.