Αντιπαράθεση για τα «μάτια» της Ελλάδας έχει ξεσπάσει στους κόλπους των πιστωτών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πιστωτές θα πρέπει να διαπραγματευθούν για το ποιος «θα θυσιαστεί» για να σώσει την Αθήνα από την χρεοκοπία. Και αυτό διότι η έκθεση των ελεγκτών της τρόικας τον Οκτώβριο θα δείξει πόσο μεγάλο είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας, για το οποίο οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι ήδη εκτιμούν ότι θα είναι αρκετά μεγάλο για να το διαχειριστεί μόνη της η ελληνική πλευρά.
«Όπως παραδέχονται ευρωπαίοι αξιωματούχοι«το ελληνικό σχέδιο διάσωσης ύψους 173 δισ. ευρώ το οποίο συμφωνήθηκε με την Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο- το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης που συμφωνείται με την Ελλάδα- εμφανίζει σοβαρές αποκλίσεις», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, θα πρέπει να διαπραγματευθούν ως προς το ποιος θα κάνει τις επώδυνες παραχωρήσεις, ώστε να ελαφρύνει το βάρος του ελληνικού χρέους. Αυτό θα «προστατεύσει» την Ελλάδα από την χρεοκοπία που θα διώξει την χώρα από το ευρώ και θα προκαλέσει οικονομικό πανικό σε ολόκληρη την ευρωζώνη, επισημαίνει η εφημερίδα.
Σύμφωνα πάντα με την WSJ, τα σενάρια για την Ελλάδα είναι τα ακόλουθα:
– Η παράταση της λήξης των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ή δέσμευση της Τράπεζας για την αγορά νέων ομολόγων με την λήξη των παλιών. Ωστόσο, αυτό το σενάριο συναντά την σθεναρή αντίσταση αξιωματούχων της ΕΚΤ, οι οποίοι θεωρούν ότι ισοδυναμεί με παράνομη χρηματοδότηση κρατικού χρέους από την Κεντρική Τράπεζα.
– Να ασκηθούν πιέσεις στο ΔΝΤ να καθυστερήσει η αποπληρωμή των δόσεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα λίγα χρόνια. Παρόλα αυτά το ΔΝΤ ήδη εμφανίζεται να απορρίπτει το σενάριο αυτό, καθώς εξαντλείται η υπομονή του λόγω της έκθεσής του στο ριψοκίνδυνο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης.
– Να καλύψει η Αθήνα το κενό μέσα από την πώληση ομολόγων σε ιδιώτες επενδυτές, όπως οι τράπεζες. Η περίπτωση αυτή, ωστόσο, απορρίπτεται καθώς σύμφωνα με την εφημερίδα η ζήτηση είναι χαμηλή, λόγω των επιτοκίων.
Ένα ακόμη σενάριο που συζητάται είναι η διαγραφή κάποιων από τα 53 δισ. ευρώ που δόθηκαν με τη μορφή διμερών δανείων από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην Αθήνα κατά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης τον Μάιο του 2010. Γερμανία και Γαλλία ωστόσο δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε ένα τόσο μεγάλο βήμα, επισημαίνει το δημοσίευμα.