Εντείνονται οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων των εθνικών Κυβερνήσεων και της ΕΕ – ΕΚΤ, ενόψει του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να ανακοινώσει την επόμενη Πέμπτη η Κυβέρνηση της Μαδρίτης.
Οι Financial Times δημοσιεύουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι διαβουλεύσεις εστιάζονται κυρίως στα μέτρα που θα ζητήσουν οι διεθνείς δανειστές να εφαρμόσει η Ισπανία προτού απευθύνει επισήμως αίτημα για την οικονομική της διάσωση.
Πληροφορίες του Bloomberg, ωστόσο, αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση της Ισπανίας θέλει να αποφύγει με κάθε τρόπο την υπαγωγή της σε πρόγραμμα διάσωσης (διάβαζε Μνημόνιο). Όπως άλλωστε η Κυβέρνηση της Ιταλίας και κάθε άλλη ευρωπαϊκή Κυβέρνηση.
Κατά τη βρετανική εφημερίδα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκουίντος «διαπραγματεύεται με τους αξιωματούχους των Βρυξελλών κυρίως τις διαρθρωτικές αλλαγές που θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του και δευτερευόντως τους νέους φόρους και τις περικοπές δαπανών που επίσης θα περιέχει». Διαπραγματεύεται, δηλαδή, ένα πειστικό προς τους εταίρους και τις αγορές Μνημόνιο που θα αποφασίσει μόνη της η Μαδρίτη να εφαρμόσει.
Το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων, ωστόσο, προτάσσει τη δήλωση που έκανε το βράδυ της Πέμπτης ο υφυπουργός Οικονομικών της Ιταλίας Τζιανφράνκο Πολίλο: «Δεν θα υπάρξει άλλο κράτος που θα προσφύγει σε διεθνή οικονομική βοήθεια οικειοθελώς, με δική του πρωτοβουλία δηλαδή, ακόμη κι αν μια τέτοια κίνηση είναι δικαιολογημένη και λογική. Δεν πρόκειται να βρεθεί έπου θα προσέλθει σε έναν διεθνή οργανισμό και θα πει “ορίστε, σας εκχωρώ την εθνική κυριαρχία που ασκώ’. Αυτό δεν πρόκειται να το πράξει η Ιταλία ή άλλη Κυβέρνηση».
Ο Ιταλός πολιτικός απέκλεισε και το ενδεχόμενο προσφυγής ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο πρόγραμμα αρωγής μέσω της εξαγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, που εξήγγειλε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, καθώς κι αυτό συνεπάγεται την υπαγωγή των Κυβερνήσεων σε… Μνημόνια. Παρά το ότι την πρωτοβουλία Ντράγκι εξήρε με δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο Πολίλο είπε ότι «το πρόγραμμα αυτό θα ενεργοποιηθεί μόνο αν κάποια κυβέρνηση αντιληφθεί ότι το νερό έχει φθάσει μέχρι το λαιμό της», δηλαδή μόνο αν δεν μπορεί πλέον να δανειστεί από τις αγορές.
Η ανακοίνωση του προγράμματος Ντράγκι και η στροφή επί το ευνοϊκότερο που έκαναν το Βερολίνο και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος συνεισέφεραν στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού τόσο της Ιταλίας όσο και της Ισπανίας, που είχαν φθάσει σε επίπεδα-ρεκόρ τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τις ημέρες αυτές το επιτόκιο του ιταλικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται λίγο υψηλότερα από το 5% και το επιτόκιο του αντίστοιχης διάρκειας ισπανικού κυμαίνεται στο 5,70%.
Δεν πρόκειται για συνθήκες φθηνού δανεισμού, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα δανείζεται από την τρόικα σε επίπεδα λίγο υψηλότερα του 3%. Όπως αποκαλύπτει, όμως, ο Ιταλός υφυπουργός, για τη Ρώμη και τη Μαδρίτη, εκείνο που προέχει είναι να αποφύγουν τα… συνεπαγόμενα του δανεισμού από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, που «πληρώνουν» η ελληνική κυβέρνηση και βεβαίως οι πολίτες.
Εν προκειμένω, η Κυβέρνηση της Μαδρίτης και ο ίδιος ο Μαριάνο Ραχόι έχουν επανειλημμένα διακηρύξει σε κάθε τόνο ότι δεν επιθυμούν να ζητήσουν βοήθεια από τους εταίρους τους, την ΕΚΤ ή το ΔΝΤ.
Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, εξάλλου, είναι γνωστό ότι δεν θα επιθυμούσε την εμπλοκή του και στη διάσωση της Ισπανίας ή άλλης ανεπτυγμένης χώρας της ευρωζώνης, καθώς η ηγεσία του φέρεται να δέχεται ισχυρές πιέσεις από τις αναδυόμενες οικονομίες που έχουν αυξήσει το μερίδιο χρηματοδότησής τους προς αυτό (Βραζιλία, Κίνα κλπ) προκειμένου να απεμπλακεί από την πλούσια Ευρώπη που, εν πάση περιπτώσει, μπορεί να λύσει μόνη τα οικονομικά προβλήματά της.
Ο Ντράγκι, πάντως, με την ενθάρρυνση πολλών Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (κυρίως της ιταλικής και της γαλλικής), με την ανοχή του Βερολίνου και με την αρνητική ψήφο της Bundesbank έχει δημιουργήσει ένα ταμείο με «προίκα» 500 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 192 τα έχουν βάλει οι Γερμανοί) που κάποιοι έχουν τολμήσει να χαρακτηρίσουν και… «μπαζούκα».
Το βέβαιο είναι ότι ο Ραχόι και η κυβέρνησή του διστάζουν να καταφύγουν στην προστασία του «μπαζούκα» αυτού. Λέγεται, ωστόσο, ότι υπάρχουν και άλλες σκοπιμότητες που συνηγορούν υπέρ της προσφυγής της Ισπανίας σ’ αυτό.
Λέγεται συγκεκριμένα ότι ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Μάριο Μόντι βιάζονται να θέσουν σε λειτουργία το νέο όπλο της ΕΚΤ και γι’ αυτό ασκούν πιέσεις στον Ραχόι προκειμένου να τολμήσει την άντληση κεφαλαίων από το Ταμείο του Ντράγκι. Πρόκειται, όμως, για ένα σενάριο που αποκλείει ο Ιταλός υφυπουργός Οικονομικών…