Η δυσμενής οικονομική συγκυρία επιβάλλει όσο ποτέ άλλοτε συστράτευση όλων των ζωντανών δυνάμεων του Ελληνισμού, και για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη στενωπό επιβάλλεται εθνική ομοψυχία, υπογράμμισε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Παράλληλα, διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν πρέπει να περνά κανενός από το μυαλό, ότι εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Κύπρος, θα υπάρξουν εκπτώσεις ή θα γίνουμε ευεπίφοροι στις πιέσεις σε ό,τι αφορά τα εθνικά μας θέματα, για να αποδεχθούμε ελλειμματικές λύσεις στο Κυπριακό».
Το Κυπριακό, συνέχισε ο κ. Ομήρου, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα του Έθνους, ως πρώτο θέμα και της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος, και για να λυθεί, «θα πρέπει να τερματιστεί πραγματικά και ουσιαστικά η κατοχή, θα πρέπει να εφαρμοστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδες ελευθερίες, όπως επιτάσσει το Διεθνές, αλλά και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο».
Ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής έστειλε μήνυμα και προς την Αγκυρα, η οποία όπως είπε, πρέπει να κατανοήσει ότι «δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τις έωλες απαιτήσεις της για δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο και συνομοσπονδία, ούτε θα περάσουν οι απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης».
Κατά τη συνάντησή τους, ο κ. Ομήρου ενημέρωσε επίσης τον Πρωθυπουργό για την πορεία της Κυπριακής Προεδρίας στην Ε.Ε. για την οποία, όπως σημείωσε, υπάρχουν πολύ θετικά σχόλια και για την κοινοβουλευτική της διάσταση.
Όσον αφορά την κρίση χρέους με την οποία είναι αντιμέτωπη η ευρωζώνη, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι αμφότεροι συμφώνησαν πως με πολιτικές μονόπλευρης λιτότητας και σιδηράς δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν θα βγει η Ευρωπαϊκή Ένωση από την ύφεση και τη στασιμότητα και «θα πρέπει, επιτέλους, να υπάρξουν πολιτικές ανάπτυξης».
Αναφορικά, τέλος, με τις έρευνες φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτίμησε πως το Ενεργειακό είναι ένα θέμα που πρέπει να συνδέσει την Κύπρο και την Ελλάδα σε θέματα στρατηγικών συμμαχιών στην περιοχή.