Άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητεί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), «σε μία ύστατη προσπάθεια να σωθεί η περίθαλψη του ελληνικού λαού, η απασχόληση και οι επενδύσεις στον κλάδο».
Την απόφαση αυτή έλαβε ομόφωνα σήμερα η γενική συνέλευση του ΣΦΕΕ. Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων έκαναν λόγο για νοσηρό κλίμα, το οποίο επιβαρύνεται διαρκώς από νέα, οριζόντια μέτρα που λαμβάνει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
«Είναι λάθος να λογίζεται το φάρμακο μόνο ως δαπάνη. Γιατί δεν είναι μόνο δαπάνη, είναι και ανάπτυξη. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχουν μέσα στα υπουργεία άνθρωποι να το βλέπουν ως ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Κώστας Φρουζής.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΣΦΕΕ, οι μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που έχουν θεσμοθετηθεί μπορούν να οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για τις δαπάνες υγείας. «Αν η Πολιτεία εφαρμόσει τους νόμους και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο, μπορεί να μειωθεί περαιτέρω η δαπάνη, χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή ασθενών και η επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου», τόνισαν.
Σημειώνεται ότι το κράτος οφείλει στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις 1,8 δισ. ευρώ. «Τελευταία φορά που καταβλήθηκαν ουσιαστικά χρήματα στη φαρμακοβιομηχανία ήταν το 2006. Έκτοτε, σωρεύονται χρέη, τα οποία δεν αποπληρώνονται, όπως προβλέπει ο νόμος.
Επίσης η ρύθμιση των οφειλών της περιόδου 2007 – 2009 οδήγησε, τελικά, σε “κούρεμα” των ομολόγων και ζημία 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από τις επιχειρήσεις μας, για το οποίο και ζητάμε αποζημίωση», ανέφεραν, και πρόσθεσαν: «Μέσα στο πνιγηρό αυτό κλίμα, η Πολιτεία επικαλείται την εφαρμογή μηχανισμού μονομερούς κι οριζόντιας επιστροφής (claw back), το οποίο διακρίνεται για την αδιαφάνειά του.
Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν προσφύγει κατά του μέτρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θεωρώντας ότι πρόκειται για “κόκκινη γραμμή” και παραβιάζει κάθε κράτος Δικαίου και δεν προτίθενται να το καταβάλλουν. Επίσης, δεν προτίθενται να συνεχίσουν να πιστώνουν επ΄ αόριστον το κράτος. Δεν είναι αυτός ο ρόλος τους. Δεν είναι, επίσης, ρόλος του κράτους να παραβιάζει τους νόμους και να αποφεύγει παράνομα τις υποχρεώσεις του».