Θετική ήταν η απήχηση των προτάσεων που διατύπωσε ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη.
Οι προτάσεις του κ. Τσαυτάρη στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ στις Βρυξέλλες αφορούσαν στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας, την αντιμετώπιση των προβλημάτων της αύξησης των ζωοτροφών, τη στήριξη της Αγροτικής Ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Ταμείο και την περαιτέρω ανάπτυξη της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
Ο κ. Τσαυτάρης, σε γραπτή του παρέμβαση στο Συμβούλιο, ζήτησε, μεταξύ άλλων, την προβλεπόμενη δυνατότητα εφαρμογής του προγράμματος κρατικών ενισχύσεων «de minimis» για τους κτηνοτρόφους ώστε να αντεπεξέλθουν άμεσα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Τη θέση αυτή υποστήριξαν και άλλα κράτη-μέλη ενώ ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ντασιάν Σιολός ανέφερε ότι τα ad hoc ποσά που ενδεχόμενα θα δαπανηθούν για την περίοδο 2012-2013 δεν θα επιβαρύνουν το τριετές όριο που έχουν τα κράτη μέλη με βάση τον κοινοτικό κανονισμό.
Επίσης ο κ. Τσαυτάρης ζήτησε:
1. Την εξασφάλιση πρόσβασης στο Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ που έχει συσταθεί για έκτακτες περιστάσεις όπως αυτή της απότομης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.
2. Την ενίσχυση της καλλιέργειας των ψυχανθών από το 2013 με ένα κατ’ αποκοπή ποσό, ώστε να ενθαρρυνθεί η αύξηση των εκτάσεων, που καλλιεργούνται με ψυχανθή για παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών και να μετριασθεί η εξάρτηση από την εισαγόμενη σόγια η τιμή της οποίας διπλασιάσθηκε. Η ενίσχυση αυτή να είναι ανάλογη της ενίσχυσης που προβλεπόταν για την παραγωγή ενεργειακών καλλιεργειών έως το 2008 (άρθρο 88, τον κανονισμό (ΕΚ) 1782/2003).
3. Τη θέσπιση κινήτρων για καλλιέργεια ψυχανθών και πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής διάστασης και των φιλοπεριβαλλοντικών μέτρων που ενισχύονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τέτοιο κίνητρο αποτελεί μια πρόσθετη πληρωμή για τις καλλιεργούμενες με ψυχανθή εκτάσεις, στο πλαίσιο του 2ου πυλώνα της ΚΑΠ, που είναι επί του παρόντος υπό συζήτηση.
4. Κάθε άλλο μέτρο που θεωρείται κατάλληλο από την Επιτροπή, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση του τομέα της κτηνοτροφίας και των αγροτών, όπως η ενδεχόμενη αύξηση της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2012 πέραν του 50%.
Σε σχέση με τη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ και ειδικότερα για τον κανονισμό της Κοινής Οργάνωσης Αγορών των γεωργικών προϊόντων, ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέφερε ότι τα εργαλεία που διαθέτουν ήδη οι χώρες για τη ρύθμιση της αγοράς δηλαδή η παρέμβαση, η ιδιωτική αποθεματοποίηση και οι εξαγωγικές επιστροφές, θα παραμείνουν και στον νέο Κανονισμό και θα αποτελούν εργαλεία για τη διαχείριση της αγοράς.
Στην παρέμβασή του, ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- τη σημασία που αποκτά, η αναγκαιότητα αναγραφής της προέλευσης των προϊόντων στη συσκευασία, ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής και να προστατεύονται τα ευρωπαϊκά προϊόντα από αθέμιτο ανταγωνισμό.
Από τη συνοπτική συζήτηση που έγινε διαπιστώθηκε ευρεία υποστήριξη για την εφαρμογή του νέου συστήματος προσδιορισμού των περιοχών με φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα, με μεταβατική περίοδο μέχρι το 2015, κατά την οποία θα εξακολουθήσουν να δίνονται ενισχύσεις στις υφιστάμενες με την προηγούμενη κατάταξη μειονεκτικές περιοχές.