Οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα συνδέονται με αυξημένη συχνότητα κρυολογημάτων και ιώσεων. Προκειμένου, λοιπόν, κάποιος να ξεφύγει από αυτή την κατάσταση, πρέπει να διαθέτει ένα γερό οργανισμό, και πιο συγκεκριμένα ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που για να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού τους καταφεύγουν σε διάφορα μέσα (προληπτικό εμβολιασμό, λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, κ.α.), δραστικά ή μη.
Το ασκορβικό οξύ είναι η γνωστή σε όλους βιταμίνη C, η οποία συνήθως εμπεριέχεται στα συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού. Ωστόσο, τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι τόσο «δραστικά» όσο η λήψη των βιταμινών μέσω της τροφής.
Επομένως, αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός σας περισσότερο αυτή την εποχή του χρόνου είναι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικά συστατικά. Δεν είναι μόνο η βιταμίνη C δραστική ενάντια στα κρυολογήματα, αλλά και πληθώρα άλλων θρεπτικών στοιχείων.
Σε ποιες τροφές υπάρχει η βιταμίνη C;
Όπως πιθανότατα ήδη γνωρίζετε, εμπεριέχεται σε όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
Συγκεκριμένα, πηγές αυτής της βιταμίνης αποτελούν: τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπ-φρουτ, μανταρίνια, κ.α.), ντομάτες, μούρα, ακτινίδια, φράουλες, πιπεριές, σπανάκι, λάχανο, μπρόκολο και κουνουπίδι.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως οι παραπάνω τροφές συστήνεται να καταναλώνονται ωμές, γιατί η οποιαδήποτε επεξεργασία τους έχει ως αποτέλεσμα τον θρεπτικό τους υποβιβασμό -όσον αφορά στο ασκορβικό οξύ.
Για έξτρα ενίσχυση…
Στύψτε 2 πορτοκάλια, 2 μανταρίνια, ½ λεμόνι και καταναλώστε τον χυμό τους.
(Όταν νιώσετε ότι το κρυολόγημα είναι «προ των πυλών» καταναλώνετέ το 3 φορές την ημέρα μέχρι τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.)
www.newsit.gr