Το ζήτημα του κατώτατου μισθού, αλλά και αυτό της μείωσης του κόστους των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με τους επικεφαλής της τρόικας.
Ως προς τις απαιτήσεις των ξένων τεχνοκρατών για μείωση των αποζημιώσεων, ο κ. Βρούτσης επανέλαβε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή. «Δεν κρίνουμε το χρόνο ώριμο για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα», τόνισε.
Όπως είπε ο υπουργός, με τους εκπροσώπους των δανειστών συζητήθηκε επίσης το θέμα του ΣΕΠΕ και η αξιολόγησή του από το ILO, αλλά και η μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Οι δύο πλευρές συζήτησαν τέλος και για τις ενεργητικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
Στο μεταξύ, εξευτελιστικούς χαρακτήρισε τους μισθούς στην Ελλάδα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος και τάχθηκε κατά της μείωσής του, συμπληρώνοντας πως οι χαμηλοί μισθοί στη Βουλγαρία δεν έφεραν επενδύσεις.
Επικαλέστηκε μάλιστα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι μέσες αποδοχές το 2011 διαμορφώθηκαν στα 10.110,6 ευρώ ετησίως, (στη δεύτερη θέση από το τέλος μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας) με αμέσως επόμενη την Τουρκία, όπου οι αποδοχές διαμορφώνονται στα 6.015 ευρώ.
«Η λιτότητα έχει ένα όριο, έχουμε τη δεύτερη υψηλότερη ανεργία στην ΕΕ, το 28% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας», συνέχισε.
Τέλος, ο κ. Μιχαλος υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει διαπραγμάτευση με τους εταίρους και να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, τονίζοντας πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί «αυτό το εξοντωτικό πρόγραμμα».