Από σήμερα ξεκινά ένας κύκλος επαφών του πρωθυπουργού με Ευρωπαίους ηγέτες, με στόχο την βελτίωση του κλίματος για την Ελλάδα, καθώς, μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους – ελεγκτές της Τρόικα, αυτό επιβαρύνθηκε σημαντικά.
Σκοπός του Αντώνη Σαμαρά είναι να πετύχει, μέσα σε «ασφυκτικά χρονικά περιθώρια», μία συμφωνία με την Τρόικα καιακολούθως θετική τοποθέτηση του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα, τα οποία θα λειτουργήσουν σαν εγγύηση που θα επιτρέψει στην Κυβέρνηση να φέρει το βαρύ πακέτο στη Βουλή και να ζητήσει την ψήφο των βουλευτών. Όπως τονίζουν κύκλοι το Μεγάρου Μαξίμου, είναι δύσκολο για την Κυβέρνηση να φέρει το πακέτο στη Βουλή χωρίς καμία εγγύηση ότι θα πάρει την εκταμίευση.
Πάντως, το κλίμα δεν δικαιολογεί προς το παρόν υπερβολική αισιοδοξία, αφού η αδιαλλαξία των εκπροσώπων της Τρόικα δεν αφήνει περιθώρια για θετική κατάληξη μιας συμφωνίας. Ενδεικτική ήταν η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος, εξερχόμενος χθες το απόγευμα από το Μέγαρο Μαξίμου, ύστερα από νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, επισήμανε ότι η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η Κυβέρνηση θα προλάβει τις ημερομηνίες, απάντησε σιβυλλικά: «Θα δούμε».
Κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις καθυστερήσεις που παρεμβάλλονται από την τρόικα και φοβούνται ότι αν αυτό συνεχιστεί η ελληνική πλευρά δεν θα προλάβει τις ημερομηνίες και δεν θα μπορέσει να πάρει τη νέα δόση. Η Κυβέρνηση θέλει να υπάρξει συμφωνία έως το Σαββατοκύριακο, ώστε να ψηφιστούν τα μέτρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Οκτωβρίου. Πάντως επισήμαναν ότι, αν δεν υπάρξει συμφωνία έως το Σαββατοκύριακο, τότε θα είναι σχεδόν αδύνατο να έχουν προωθηθεί και ψηφιστεί από τη Βουλή τα νέα μέτρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.
Ο κύκλος των ευρωπαϊκών επαφών αναμένεται να ανοίξει σήμερα, με τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ εντός της εβδομάδας θα επικοινωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι, τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι. Στους Ευρωπαίους εταίρους ο κ. Σαμαράς θα διαμηνύσει ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια της Κυβέρνησης για μεγαλύτερες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, και ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η διελκυστίνδα με την Ττρόικα που αμφισβητεί τμήμα του πακέτου μέτρων.
Σημειώνεται ότι αύριο ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Παρίσι, προκειμένου να είναι κεντρικός ομιλητής με θέμα την ανάπτυξη στην εκδήλωση για τα 120 χρόνια από την ίδρυση της International Herald Tribune.
Αυξημένη η πιθανότητα αναδιάρθρωσης
Κάθε βήμα που κάνει η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της φαίνεται ότι καθιστά πολύ πιο δύσκολη την επίτευξη των στόχων της σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, ειδικά όσον αφορά στο χρέος της.
Η Τρόικα θα παρουσιάσει, κατά τις επόμενες τέσσερις έως έξι εβδομάδες, την έκθεσή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όμως, όπως συνήθως συμβαίνει τα τελευταία τρία έτη, οι περισσότερες από τις προβλέψεις βρίσκονται τώρα εκτός στόχου, και η πιθανότητα, να ανταποκριθεί η Αθήνα στον στόχο της για μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, φαίνεται σήμερα ακόμη πιο αμυδρή, όπως αναφέρει τηλεγράφημα του Reuters από Βρυξέλλες.
Η εξέλιξη αυτή αυξάνει την πιθανότητα νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Και αυτή τη φορά θα είναι ο επίσημος τομέας (κατ’ εξοχήν οι ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις και οι φορολογούμενοί τους) που θα κληθούν να αναλάβουν το βάρος, παρά ο ιδιωτικός τομέας.
Mια ακόμη ανησυχία είναι ότι, ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα καταφέρει κατά ένα μαγικό τρόπο να μειώσει το χρέος της στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 (μια προσαρμογή της τάξεως των 120 δισ. ευρώ σε επτά έτη) δεν υπάρχει τίποτε που να διασφαλίζει ότι θα είναι τότε βιώσιμο.
Το ερώτημα, που θέτει το τηλεγράφημα του Reuters, είναι πότε οι αξιωματούχοι θα παραδεχθούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Η κρίσιμη στιγμή θα έρθει όταν η τρόικα παρουσιάσει την έκθεσή της, στην οποία είτε θα πρέπει να «τραβήξει τη σκανδάλη» και να αποτυπώσει την πραγματική κατάσταση της Ελλάδας είτε θα προσπαθήσει να εξωραΐσει την κατάσταση προβάλλοντας διάφορα σενάρια.
Οι περισσότεροι οικονομολόγοι και διπλωμάτες αναμένουν το δεύτερο σενάριο, με το οποίο ηΤρόικα πιθανότατα θα κερδίσει χρόνο έως ότου αποκαλυφθεί η πραγματική εικόνα της ελληνικής Οικονομίας και κριθεί αναγκαία η νέα αναδιάρθρωση του χρέους.