Η πορεία των Γλου από τις «χρυσές εποχές» της Puma, στο άρθρο 99 και τις πίτσες
Οι χρυσές εποχές, τότε που το όνομα των αδελφών Γιώργου και Αντώνη Γλου είχε ταυτιστεί με την Puma Hellas, τα δεκάδες πανάκριβα συμβόλαια και την υπογραφή του μεγάλου σταρ Ριβάλντο, με την ραγδαία εξάπλωση των καταστημάτων Glou σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό ως σήμα κατατεθέν στην φθηνή ένδυση και με τον Ολυμπιακό ως ένας εκ των στενών συνεργατών του Σωκράτη Κόκκαλη, έχουν περάσει εδώ και καιρό.
Πλέον οι αδελφοί Γλου μοιάζουν με «πληγωμένα πούμα» που αγωνίζονται για να επιβιώσουν και η αγωνία τους έχει… χτυπήσει κόκκινο. Τα μέτωπα που έχουν ανοιχτά άλλωστε είναι πολλά. Από τη μια η προσπάθεια ένταξης της ΓΛΟΥ Α.Ε στο άρθρο 99 και η δικαστική διαμάχη με τους Γερμανούς της Puma Hellas μετά το πολύκροτο επιχειρηματικό τους «διαζύγιο» πριν από ενάμιση χρόνο και από την άλλη τα πρώτα δειλά τους βήματα να δραστηριοποιηθούν σε ένα τελείως διαφορετικό αντικείμενο από εκείνο της ένδυσης που γνωρίζουν καλά, στρεφόμενοι στον χώρο της εστίασης και του γρήγορου φαγητού.
Η οικονομική κρίση που άρχισε να αφήνει τα αρχικά αποτυπώματά της από το 2008 στο λιανεμπόριο και κορυφώθηκε τα επόμενα χρόνια ήταν η αρχή του τέλους της «αυτοκρατορίας» των Γλου. Η χαριστική βολή όμως, δόθηκε, όπως λένε άνθρωποι του στενού τους περιβάλλοντος, όταν ξεκίνησαν τα προβλήματα με τους Γερμανούς της Puma και η βίαιη διακοπή της συνεργασίας τους. Τότε ήταν που άρχισαν να «φυλλορροούν» τα οικονομικά τους μεγέθη. Η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη αρχίσει.
Οι σκόπελοι του άρθρου 99
Την άνοιξη του 2011 ο Γιώργος Γλου, υπό το βάρος ζημιών, δανείων και έλλειψης ρευστότητας, κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, η οποία τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου έγινε δεκτή από το Πρωτοδικείο Αθηνών. Μάλιστα, υπέρ της αίτησης συνδιαλλαγής είχαν ταχθεί οι 180 εργαζόμενοι του ομίλου και οι προμηθευτές του, με εξαίρεση την Puma Hellas, της οποίας οι απαιτήσεις ανέρχονται στα 55 εκατ. ευρώ. Οι δικηγόροι της μάλιστα, δήλωσαν τότε πως θα παρέμβουν υπέρ της αίτησης πτώχευσης που έχει καταθέσει η τράπεζα κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.
Ο Πειραιώτης επιχειρηματίας περιμένει παρόλ’ αυτά την οριστική ένταξη της άλλοτε κραταιάς εταιρίας στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, αφού πρώτα εγκριθεί το σχέδιο για την εξυγίανσή της.
Το αρχικό business plan που είχε καταθέσει και το οποίο αφορούσε σε ένα ευρύ πλάνο αναδιοργάνωσης και περιστολής δαπανών (ο όμιλος Γλου το 2008 ήλεγχε ένα δίκτυο 65 καταστημάτων και έβαλε λουκέτο σε 45 εξ αυτών τα επόμενα χρόνια) είχε κριθεί σε πρώτη φάση βιώσιμο, εξυπηρετεί τους πιστωτές του, ενώ στόχος των αδελφών Γλου ήταν από την αρχή η άμεση αποπληρωμή των υποχρεώσεων και η διατήρηση του ομίλου στην αγορά παρά την δυσχερή οικονομική συγκυρία. Το χρονικό περιθώριο που δίνουν οι ίδιοι, είναι μέχρι το 2013 να έχουν βγει δυναμικά μπροστά για να ανακτήσουν το χαμένο από την κρίση έδαφος.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πάντως, πως πριν την προσφυγή στο άρθρο 99, είχαν κλείσει όλες τις «μαύρες τρύπες». Είχαν ξεχρεώσει όλα τα ενοίκια των καταστημάτων που έκλεισαν και δόθηκαν κανονικά τα δεδουλευμένα στο κατάστημα του Mall που επίσης έβαλε λουκέτο.
Η ρήξη με τους Γερμανούς
Η ρήξη με τους Γερμανούς της PUMA AG, μετά από 16 χρόνια πετυχημένης συνεργασίας, κόστισε ακριβά στους αδελφούς Γλου, με τις δύο πλευρές να προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφορές τους στα δικαστήρια, σε έναν «πόλεμο» που δεν έχει τέλος.
Η «αποκαθήλωση» των αδελφών Γλου από την διοίκηση της Puma Hellas ήταν η συνέχεια της… πυρκαγιάς που ξέσπασε στο τέλος του 2010. Οι ζημίες ύψους 100 εκ. ευρώ που αποκάλυψε ο έλεγχος των ορκωτών λογιστών της μητρικής εταιρίας για το 2009 αποτέλεσε το «φυτίλι» για να ξεσπάσει ο πόλεμος.
Η μαμά εταιρία εξαπέλυσε τότε σφοδρές κατηγορίες κατά των Αντώνη και Γιώργου Γλου «για κατάχρηση χρημάτων». Από την πρώτη στιγμή, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Puma Hellas, Γιώργος Γλου είχε δηλώσει πως οι κατηγορίες αυτές δεν υφίστανται και πως ουδέποτε θα έπρατταν κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, αποκάλυψε πως οι Γερμανοί σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία τους πίεζαν να αλλάξουν μέχρι και τρόπο πληρωμής προς τους προμηθευτές, αλλά οι ίδιοι αρνήθηκαν σθεναρά κάτι τέτοιο. «Αυτό πληρώνουμε τώρα. Λαμόγια δεν υπήρξαμε ποτέ», ήταν η έντονη αντίδραση των αδελφών Γλου.
Το νέο ξεκίνημα
Θέλοντας να αφήσουν στο παρελθόν- όσο αυτό είναι δυνατόν- ό, τι τους πλήγωσε, οι αδελφοί Γλου κάνουν ένα νέο ξεκίνημα, κόντρα στην κρίση, στον χώρο της εστίασης. Αποφάσισαν να επενδύσουν στο φθηνό φαγητό, ανοίγοντας με συνεταίρους δύο πιτσαρίες με την επωνυμία «Pizzoteca».
Πρόκειται για ένα νέο concept στον χώρο του γρήγορου ιταλικού φαγητού και του καφέ προσφέροντας προσιτές τιμές. Ήδη έχουν δημιουργηθεί τα πρώτα δύο καταστήματα, το ένα στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά, στον χώρο που παλαιότερα φιλοξενούσε κατάστημα ένδυσης Glou και το δεύτερο στη Νέα Σμύρνη.
Διεκδικούν 30 εκατ. ευρώ από μερίσματα
Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο «πόλεμος» με την Puma Hellas, οι αδελφοί Γλου πέρασαν στην αντεπίθεση κατά των Γερμανών.
Ζήτησαν, αλλά δεν πήραν απάντηση από τη μητρική εταιρία για τα 30 εκατ. ευρώ που τους χρωστούν οι Γερμανοί από μερίσματα, τα οποία δεν εισπράχθηκαν ποτέ.
Μάλιστα, ο κ. Γιώργος Γλου είχε υποστηρίξει ότι αν είχαν αυτά τα χρήματα, δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα οικονομικό. Έτσι, πήραν την απόφαση να διεκδικήσουν δικαστικά το εν λόγω ποσό και αναμένεται και αυτή η υπόθεση να κρίνει πολλά για τις επόμενες κινήσεις του επιχειρηματία.
«Η Puma είναι υπόλογη απέναντί μας και όχι εμείς. Αντί να κατηγορεί εμάς άδικα δήθεν για οικονομικές ατασθαλίες, να κοιτάξει να είναι εκείνη συνεπής απέναντί μας» είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Puma Hellas.