Σε επίμονους και διεξοδικούς ελέγχους μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού (φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες), προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν περιπτώσεις παράνομης εξαγωγής συναλλάγματος, συντονίζονται τα αρμόδια τμήματα του ΣΔΟΕ.
Όπως αναφέρει σε έγγραφό του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, που διαβιβάστηκε την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ερευνών θα συνταχθούν εκθέσεις ελέγχου και θα διαβιβαστούν στις ΔΟΥ για την επιβολή των προβλεπομένων από την κείμενη νομοθεσία διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.
Το έγγραφο του υπουργού Οικονομικών διαβιβάστηκε στη Βουλή προς απάντηση ερώτησης που είχαν καταθέσει οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Οδυσσέας Βουδούρης και Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός αναφέρεται στο Εθνικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Καταπολέμησης της Φοροδιαφυγής το οποίο εκπονείται κάθε τρία χρόνια και περιλαμβάνει άξονες ή εξαμηνιαίες δράσεις, μέτρα και στόχους με ποσοτικούς και ποιοτικούς μετρήσιμους δείκτες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Ήδη, για το 2012 έχουν τεθεί οι στόχοι των δράσεων ενώ ολοκληρώθηκε και η επεξεργασία των δράσεων του πρώτου εξαμήνου.
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται επίσης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα των ελεγκτικών υπηρεσιών «ELENXIS», με το οποίο άρχισε η αυτοματοποιημένη ανάλυση κινδύνου φοροδιαφυγής, η στοχευμένη επιλογή υποθέσεων προς έλεγχο σε κεντρικό επίπεδο στο οποίο εντάσσονται σταδιακά οι ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα.
Όπως ακόμη επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας, οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ γίνονται «σε κάθε μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, όπου και αν αυτή εκδηλώνεται», ενώ ιδιαίτερη αναφορά κάνει στους «ελέγχους – έρευνες σε χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω τραπεζικών λογαριασμών φυσικών προσώπων, με στόχο τον εντοπισμό και την καταστολή οικονομικών παραβάσεων ιδιαίτερης βαρύτητας και σημασίας».
Και για τα σκάφη αναψυχής
Παράλληλα, συμπληρώνει, το ΣΔΟΕ διενεργεί ελέγχους και για τα σκάφη αναψυχής, σύμφωνα με το ετήσιο πρόγραμμά του, βάσει εισαγγελικής παραγγελίας από τον εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος που είχε εκδοθεί στις 25.08.2010 και βάσει διαταγής του Ειδικού Γραμματέα του ΣΔΟΕ από τις 30.07.2010.
Διασταυρώσεις στοιχείων τραπεζών εξωτερικού
Σε άλλη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης αναφέρει ότι από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αξιοποιούνται διασταυρώσεις στοιχείων τραπεζών του εξωτερικού για την απόδοση φόρων των τόκων αποταμιεύσεων φυσικών προσώπων, ενώ στις δράσεις για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εντάσσεται και η έρευνα για την άμεση φορολόγηση τους.
Αυτόφωρο και μικροοφειλέτες
Τέλος, σε ερώτηση του κ. Μιχελογιαννάκη σχετικά με την αναστολή του αυτοφώρου για τους μικροοφειλέτες, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης τονίζει ότι το αδίκημα της διακράτησης του ΦΠΑ του ΦΚΕ και των παρακρατούμενων ή επιρριπτόμενων φόρων, τελών ή εισφορών, το αδίκημα της μη καταβολής βεβαιωμένων στο Δημόσιο χρεών και το αδίκημα της έκδοσης πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, θεωρούνται ως διαρκή και συνεπώς αυτόφωρα από την κείμενη νομοθεσία.
Σημειώνει ωστόσο εγκύκλιο του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 23.9.2011 σύμφωνα με την οποία η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας είναι νόμιμη και επιβεβλημένη σε ιδιαίτερα προκλητικές περιπτώσεις διακράτησης ΦΠΑ και μη καταβολής βεβαιωμένων χρεών στο Δημόσιο, ενώ αντίθετα η εφαρμογή της διαδικασίας αυτής δεν ενδείκνυται σε περιπτώσεις φοροδιαφυγής ήσσονος σημασίας.
Ο κ. Μαυραγάνης αναφέρει επίσης ότι «θα πρέπει να εξετασθεί και η περίπτωση δίωξης για ληξιπρόθεσμα χρέη άσχετα με την ποινικοποίηση της φοροδιαφυγής και προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης».