«Τρυπάει» σε Ιόνιο και Κρήτη
Υπό το εξαιρετικά σφικτό χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το ελληνικό Δημόσιο, η υπογραφή της σύμβασης με τη νορβηγική εταιρεία ερευνών είναι το μόνο εμπόδιο που δεν επιτρέπει στην Petroleum Geo Services (PGS) να βάλει μπροστά τα μηχανήματα για να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.
Όλα τα εμπόδια αναμένεται να ξεπεραστούν εντός του μήνα και η νορβηγική εταιρεία θα λάβει το «πράσινο φως» για την εκτέλεση των ερευνών, με το χρονοδιάγραμμα να θέλει την επεξεργασία των δεδομένων να ολοκληρώνεται μέχρι το καλοκαίρι του 2013, ώστε μέσα στο 2014 να προκηρυχθεί ο γύρος των παραχωρήσεων.
Στο μεταξύ, εκτενές ρεπορτάζ φιλοξένησε χθες το πρακτορείο «Reuters» σχετικά με την μελέτη που έχει κάνει η ομάδα υπό τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Αντώνη Φώσκολο και τον αντιπρόεδρο της εταιρείας «Flow Energy» (και πρώην διευθυντή ερευνών και κοιτασμάτων υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ) Ηλία Κονοφάγο, για τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα υδρογοναθράκων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη.
Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Φώσκολος τα εκτιμώμενα αποθέματα φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης ανέρχονται σε 3,5 τρισ. κυβικά μέτρα, που σημαίνει ότι μπορούν να αποφέρουν κρατικά έσοδα600 δισ. δολαρίων σε 25-30 χρόνια. Πιο συντηρητικές είναι οι εκτιμήσεις του κ. Κονοφάγου που μιλούν για 2 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου, που αντιστοιχούν σε 20 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, και είναι ικανά να αποφέρουν 270 δισ. δολάρια στο ελληνικό Δημόσιο, σε βάθος πάντα 25-30 ετών.
«Πρόκειται πάντως για νούμερα που δε στηρίζονται σε σεισμικά και γεωτρητικά δεδομένα, όπως κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις το United States Gelogical Survey, η γεωολογική υπηρεσία των ΗΠΑ”, απαντούν από την πλευρά τους γνώστες του αντικειμένου. Κι αυτό καθώς η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης είναι εντελώς ανεξερεύνητη, αντίθετα με το Ιόνιο για παράδειγμα. “Εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν μόνο σε περιοχές όπου υπάρχουν στοιχεία από σεισμικές έρευνες, κάτι που δεν ισχύει για τη συγκεκριμένη περιοχή, στην οποία οι έρευνες δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει», προσθέτουν τα ίδια στελέχη.
Η συγκεκριμένη πάντως μελέτη, που σύμφωνα με το «Reuters» είναι και σε γνώση του γραφείου του Πρωθυπουργού, έχει βασιστεί σε σύγκριση των γεωλογικών στοιχείων της θαλάσσιας περιοχής νότιας της Κρήτης με περιοχές που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά διεθνώς, και όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα. Τέτοια είναι τα νησιά Μπαρμπάντος στη Βενεζουέλα και τα νησιά Τιμόρ στη ΒΔ Αυστραλία.
Η έρευνα έγινε με τη συνδρομή του Καναδικού Ινστιτούτου Γεωλογίας (Canadian Geological Survey) και του Αλέν Μπρουνετόν πρώην διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου (ΒΕΙCIP).
Εκτιμήσεις της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ ανέφεραν ότι «είναι ρεαλιστικός ο στόχος σε βάθος 15-20 ετών να καλύπτουμε από εγχώριες πηγές υδρογονανθράκων το 30% των αναγκών της χώρας, με άλλα λόγια να αντικαταστήσουμε το 30% των σχεδόν 12 δισ. ευρώ που δαπανούμε για εισαγωγές πετρελαιοειδών κάθε χρόνο, με ελληνικούς υδρογονάνθρακες».