Ανησυχία για τις καθυστερήσεις σε κρίσεις και χρηματοδοτήσεις ερευνητικών προγραμμάτων και υποτροφιών, από το υπουργείο Παιδείας, εκφράζουν οι πρυτανικές αρχές δέκα πανεπιστημίων της χώρας, σε επιστολή που απέστειλαν προς την αρμόδια υπουργό, με αφορμή την παραίτηση του γενικού γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας, Αχιλλέα Μητσού.
Την επιστολή υπογράφουν οι αντιπρυτάνεις, αρμόδιοι για τον οικονομικό σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την έρευνα των πανεπιστημίων, Αριστοτέλειο και Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης, Δημοκρίτειο Θράκης, Καλών Τεχνών Αθηνών, Πατρών, Ιωαννίνων, Αιγαίου, Καποδιστριακού Αθηνών, Πελοποννήσου και Ιονίου.
Τα πανεπιστήμια επισημαίνουν την ανυπαρξία κρατικής πολιτικής για την έρευνα, την απουσία ενίσχυσης της διδακτορικής και μεταδιδακτορικής έρευνας που πραγματοποιείται στα ακαδημαϊκά ιδρύματα και στα ερευνητικά κέντρα και την απουσία της ενίσχυσης της καινοτομίας και της αριστείας.
Παράλληλα, ζητούν να ληφθούν υπόψη από το υπουργείο Παιδείας οι παρατηρήσεις του κ. Μητσού για την έγκαιρη προώθηση των διαδικασιών χρηματοδότησης της έρευνας, ιδιαίτερα των νέων επιστημόνων, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χαθούν χρήματα υποτροφιών και άλλοι πολύτιμοι πόροι, λόγω εκπνοής των χρονοδιαγραμμάτων.
Οι αντιπρυτάνεις προειδοποιούν για τον ορατό κίνδυνο να αποκλειστεί από τη χρηματοδότηση ένας σημαντικός αριθμός υποτρόφων του προγράμματος «Ηράκλειτος», που αφορά τη διεξαγωγή διδακτορικών. Χαρακτηριστικά, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εκκρεμούν εδώ και περίπου 2,5 χρόνια οι χρηματοδοτήσεις υποτροφιών σε προτάσεις για 114 διδακτορικά προγράμματα, μέσω του «Ηράκλειτου», τα οποία οι δικαιούχοι κινδυνεύουν να χάσουν, καθώς πλησιάζουν στο χρονικό όριο λήψης των διπλωμάτων τους.
Σύμφωνα με την αντιπρύτανη, Σοφία Κουίδου – Ανδρέου, σημαντικές είναι και οι καθυστερήσεις στις κρίσεις αξιολόγησης ερευνητικών προγραμμάτων του «Θαλή», εξαιτίας των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.
Διαβάστε επίσης: Η απάντηση των πανεπιστημιακών στο Υπ. Παιδείας