Μετά και την χθεσινή αποτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κυβέρνησης και Τρόικα, ανοίγει νέος κύκλος επαφών και διαβουλεύσεων, με την ελπίδα σε σημερινή συνάντηση να καταλήξουν σε συμφωνία, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά.
Τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η Κυβέρνηση θα επιδιώξει, μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup, την Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο, οι τρεις επικεφαλής της Τρόικα να διαβεβαιώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης πως «έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη πρόοδος στο ελληνικό πρόγραμμα».
Το γεγονός αυτό, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, θα ανοίξει τον δρόμο για να ενταχθεί το ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου, προσδοκώντας η ελληνική πλευρά πολιτική απόφαση η οποία θα ανάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης, αλλά και ενδεχόμενη παρέμβαση για το πρόβλημα του χρέους -κατεύθυνση προς την οποία πιέζει το ΔΝΤ και δείχνουν ότι την αγνοούν, μέχρι τώρα, Κομισιόν και ΕΚΤ.
Προκειμένου να πειστούν οι επικεφαλής της Τρόικα (Ματίας Μορς της ΕΕ, Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ, και Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ), θα συνεχιστούν και σήμερα οι επαφές, ενώ, αύριο, θα συνταξιδέψουν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στο Λουξεμβούργο, όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του Eurogroup. Οι επαφές του ΥΠΟΙΚ με τους επικεφαλής της Τρόικα θα είναι συνεχείς, μέχρι την έναρξη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ώστε να εξασφαλιστεί η θετική τους στάση στο συμβούλιο, διαβεβαιώνοντας για την πρόοδο που έχει συντελεστεί.
Μέτρα 9 δισ. ευρώ το 2013
Σήμερα, στις 11 το πρωί, συναντώνται ξανά ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας με τους επικεφαλής της Τρόικα, με κεντρικό αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και συγκεκριμένα τη διαδικασία που θα επιλεγεί. Παράλληλα, θα επαναληφθεί η συζήτηση για τα μέτρα μείωσης των δαπανών και αύξησης των φορολογικών εσόδων, αφού εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορές.
«Σε όλες τις ενότητες υπάρχει κενό», ανέφερε, χθες, στέλεχος του οικονομικού επιτελείου που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, προσθέτοντας πως συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και στα διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία, όπως είπε, απασχόλησαν κατά 90% τη χθεσινή συνάντηση, αλλά και στα νέα δημοσιονομικά μέτρα, ύψους 13,5 δισ. ευρώ.
Αποκάλυψε επίσης ότι η Τρόικα επιχειρεί να επιβάλει βαρύτερο πακέτο για το 2013, που επιφέρει βαθύτερη ύφεση. Οπως είπε, οι ξένοι ελεγκτές πιέζουν ο προϋπολογισμός του 2013 να περιλάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 9 δισ. ευρώ, έναντι 7,8 δισ. ευρώ που εγγράφονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Το γεγονός αυτό, εξήγησε το ίδιο στέλεχος, οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση την οικονομία από το -3,8%, που προβλέπει το προσχέδιο.
Δηλαδή, εξήγησε, η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ύφεση -5% το 2012 οφείλεται στο ότι η τρόικα επιδιώκει να εντάξει περισσότερα μέτρα για το 2013. Συμπλήρωσε πως μία μονάδα ελλείμματος επιφέρει μισή εκατοστιαία μονάδα ύφεσης, ενώ για την επίδραση των μειώσεων δαπανών στην ύφεση διευκρίνισε πως έχουν άμεσο αντίκτυπο οι περικοπές αποδοχών, ενώ λιγότερη είναι η επίπτωση στην ύφεση των μειώσεων διαρθρωτικού χαρακτήρα δαπανών.
Ακόμη, ανέφερε ότι τα μέτρα αυτά, που υπονοούν οι ελεγκτές, θα αποτελούνται από περικοπές στο κοινωνικό κράτος, αλλά και από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα, καθώς δυσπιστεί απέναντι στις κυβερνητικές προτάσεις για μειώσεις δαπανών σε Άμυνα, Υγεία, Παιδεία, ΟΤΑ κ.λπ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να υποχωρήσει και να αποδεχθεί:
– Την κατάργηση των δώρων και στις αγροτικές συντάξεις (720 ευρώ σε ετήσια βάση).
– Τη μείωση και εκείνων των συντάξεων που είναι κάτω από 1.000 ευρώ είτε, εναλλακτικά, την αύξηση από 10% σε 20% της μείωσης των συντάξεων πάνω από 2.000 ευρώ.
– Δεδομένη θεωρείται επίσης η εφεδρεία 15.000 υπαλλήλων.
Βαθύτερη η ύφεση
Βαθύτερη ήταν η ύφεση της οικονομίας το 2011 και το 2010, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία (για πολλοστή φορά) που ανακοίνωσε, χθες το βράδυ, η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Ειδικότερα, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ το 2011 διαμορφώθηκε στο -7,1%, από -6,9% και -7% που ήταν οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ.
Τεράστια είναι η διαφορά μεταξύ αρχικών και τελικών εκτιμήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς η ύφεση στο 2010 ανήλθε σε -4,9%, από -3,4%, ενώ στα ίδια επίπεδα (-0,2%) παρέμεινε ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ του έτους 2008.