Για να ενισχύσει την ρευστότητα της Alumil και να μειώσει τα δάνεια των 157,7 εκατ. ευρώ
Σε ένα… γαϊτανάκι «κοπτοραπτικής» θυγατρικών της Alumil έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα ο Γιώργος Μυλωνάς. Ο «Βαλεντίνο» του αλουμινίου- όπως έχει ονομαστεί λόγω της επιμονής του να φέρνει στην αγορά συνεχώς νέα σχέδια- όπως και οι περισσότερες εισηγμένες σε περίοδο οικονομικής κρίσης, προχωρά στην πώληση ή την συγχώνευση θυγατρικών και άλλων περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να τονώσει την ρευστότητα των ταμείων του και να μειώσει τις δανειακές του υποχρεώσεις.
Οι κινήσεις αυτές έχουν ενταθεί εδώ και δύο μήνες περίπου (από τον Αύγουστο ξεκίνησε), αλλά ο σχεδιασμός, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πραγματοποιηθεί από την άνοιξη ακόμη. Έτσι, πριν από ενάμιση μήνα πούλησε το ποσοστό μετοχών που κατείχε στην θυγατρική Alumil Albania SHPK και ανερχόταν στο 99,23% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου, στην θυγατρική του ομίλου Alumil Group Ltd, η οποία εδρεύει στην Κύπρο. Από αυτή την πώληση κατάφερε να βάλει στα ταμεία της εισηγμένης 11,68 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρία ανανέωσε την χρονική διάρκεια της σύμβασης ειδικής διαπραγμάτευσης επί των κοινών εισηγμένων μετοχών της εταιρίας για ενίσχυση της ρευστότητάς της.
Την περασμένη βδομάδα ο Γιώργος Μυλωνάς ανακοίνωσε πως η Alumil προχωρά στην απορρόφηση των θυγατρικών της Αλουφύλ και Αλουσύς, τις οποίες ήλεγχε κατά 100% (άρα δεν απαιτείται και η έκδοση νέων μετοχών) και οι οποίες μεταβιβάζουν το σύνολο των περιουσιακών τους στοιχείων στη μητρική εταιρία. Μια πρωτοβουλία που, όπως τονίζουν επιχειρηματικοί κύκλοι, έγινε με σκοπό την μείωση του λειτουργικού κόστους του ομίλου, ο οποίος από το πρώτο εξάμηνο του 2011 ακόμη έχει καταφέρει να σημειώνει λειτουργικά κέρδη της τάξεως των 5,8 εκατ. ευρώ (και το δεύτερο εξάμηνο 2,9 εκατ. ευρώ περίπου).
Στελέχη της εταιρίας δεν αποκλείουν να γίνουν και άλλες ανάλογες ενέργειες στο μέλλον, από την στιγμή που το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα και στην βαλκανική αγορά επιδεινώνεται και η οικοδομική δραστηριότητα έχει φτάσει στο… ναδίρ με αποτέλεσμα να έχει πληγεί σημαντικά και ο κλάδος του αλουμινίου. Ζητούμενο άλλωστε αποτελεί η εξεύρεση «ζεστού» χρήματος με σκοπό να υλοποιηθούν νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ή και να αποπληρωθούν δάνεια και άλλες υποχρεώσεις.
Και η Alumil δεν αποτελεί… εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρώτο μισό του έτους η εισηγμένη του Γιώργου Μυλωνά «είδε» τις πωλήσεις της να υποχωρούν κατά 4,8%, στα 93,6 εκατ. ευρώ (από 98,3 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2011), ενώ οι ζημίες προ φόρων διευρύνθηκαν στα 7,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με 5,4 εκατ. ευρώ την περσινή χρονιά. Την ίδια ώρα οι δανειακές της υποχρεώσεις αποτελούν «θηλιά», καθώς αγγίζουν συνολικά τα 157,7 εκ. ευρώ (114 εκ. μακροπρόθεσμα και 43,7 εκ. βραχυπρόθεσμα) , αν και πρόσφατα πήρε «ανάσα» από την αναχρηματοδότηση των ομολογιακών του δανείων και πέτυχε να λάβει σε ρευστό 30 εκατ. ευρώ, τα οποία όμως, θα χρησιμοποιήσει ως κεφάλαια κίνησης στον τομέα της ενέργειας.
Στρατηγική επιβίωσης
Η στρατηγική του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Alumil δεν εξαντλείται μόνο στην πώληση περιουσιακών στοιχείων και την αναχρηματοδότηση δανείων για να ξεπεράσει τις ζημίες και να «θωρακίσει» τα ταμεία του.
Ταυτόχρονα ενισχύεται σε αγορές που θεωρεί ότι παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης λόγω των αυξημένων αναγκών στον κατασκευαστικό τομέα των συγκεκριμένων περιοχών, όπως η Τουρκία, η Αφρική και η Πολωνία, οι οποίες κατά κάποιον τρόπο θα λειτουργήσουν και ως «αντίβαρο» της Alumil στην Ελλάδα της κρίσης.
Πρόσφατα προχώρησε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην θυγατρική Alumil Polska SRL κατά 676.034, 25 ευρώ με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων, ενισχύοντας έτσι τα ταμεία της και την δραστηριότητά της.
Στο επόμενο διάστημα προχωράει και στην ίδρυση εμπορικής εταιρίας στην Κωνσταντινούπολη (100% θυγατρική) με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη στην τουρκική αγορά, όπου ήδη εδώ και 10 χρόνια δραστηριοποιείται με υποκατάστημα. Άλλωστε, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η γειτονική χώρα μπορεί να αποτελέσει διέξοδο για τις ελληνικές κατασκευαστικές και όχι μόνο, δεδομένου ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης κινούνται σε θετική τροχιά και αυτή την τάση θέλει να αξιοποιήσει ο Γιώργος Μυλωνάς.
Στόχος του Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία είναι και η είσοδος του ομίλου του στην αγορά της Αφρικής, η οποία αποτελεί τον αναπτυξιακό στόχο της επόμενης δεκαετίας. Η Alumil έχει κάνει ήδη τα πρώτα βήματά της στην περιοχή, ρίχνοντας αρχικά το βάρος στην Κεντρική Αφρική με σημείο εκκίνησης την Γκάνα.
Εκτός από τον κωδικό «εξωστρέφεια», ο Γιώργος Μυλωνάς στοχεύει και στην περαιτέρω προώθηση των ενεργειακών του σχεδίων. Μόλις πρόσφατα έκλεισε συμφωνία με μεγάλο συνεργάτη για τη συμμετοχή σε έργο στο εξωτερικό, για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 150 MW. Για τη συμμετοχή της στο συγκεκριμένο έργο (κατασκευή βάσεων και πλαισίων για πάνελ) η Alumil θα βάλει στα ταμεία της 15 εκατ. ευρώ.
Πωλούνται περιουσιακά στοιχεία κι άλλων ομίλων
Στο… σφυρί υποχρεώνονται να βγάλουν αρκετές εισηγμένες, θυγατρικές τους και άλλα περιουσιακά στοιχεία σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν ρευστότητα και να μειώσουν τα δάνεια.
Η ΤΙΤΑΝ πούλησε τον Ιούνιο το 11,5% των δραστηριοτήτων του στα Δυτικά Βαλκάνια στην IFC, η οποία κατέβαλε 50 εκατ. ευρώ για τις θυγατρικές της ελληνικής εταιρίας σε Σκόπια, Σερβία και Κόσσοβο, ενώ δεν αποκλείεται να πουλήσει και άλλα περιφερειακά της στοιχεία, αν οι συνθήκες επιδεινωθούν. Η Μηχανική επίσης εξετάζει την επιλεκτική πώληση ή μεταβίβαση περιουσιακών της στοιχείων στο εξωτερικό (ήδη έχει ολοκληρωθεί η πώληση του project Μέγας Αλέξανδρος στη Ρωσία), ενώ στην ίδια κατηγορία συμπεριλαμβάνεται και η Euromedica.
Οι συζητήσεις της FFGroup με ελβετικό όμιλο για την πώληση των ΚΑΕ συνεχίζονται και αν τελικά το deal κλείσει, το τίμημα θα αξιοποιηθεί για νέες επενδύσεις και για αποπληρωμή δανείων της (736 εκ. ευρώ). Από θυγατρική της εταιρία (ΕΤΕΜ Bulgaria) εξαγοράστηκαν τον Αύγουστο και άλλες τρεις θυγατρικές της ΕΤΕΜ (σε Αλβανία, Ουκρανία, Ρουμανία) προς 710.000 ευρώ, ενώ σε αναγκαστική εκποίηση προχώρησε και η Sprider, η οποία πούλησε την Sprider Romania έναντι 640.000 ευρώ στην κυπριακή Naqua.
Πρόγραμμα αναδιάρθρωσης επεξεργάζεται και η Ελλάκτωρ. Ήδη έχει πωληθεί μεγάλο μέρος των συμμετοχών στα Μεταλλεία Χρυσού, ενώ πληροφορίες τη θέλουν να εξετάζει και την πώληση της Άνεμος ΑΕ.