Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της χώρας μας με τους Ευρωπαίους εταίρους της βρίσκεται επιτέλους το θέμα της επιμήκυνσης της περιόδου προσαρμογής, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, αργά χθες βράδυ, αμέσως μετά την λήξη του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με τον υπουργό, οι διεθνές δανειστές εξετάζουν το ενδεχόμενο να δώσουν στην Ελλάδα δύο ακόμα χρόνια προκειμένου να φτάσει τους στόχους του προϋπολογισμού της για τη μείωση του ελλείμματος.
Παράλληλα σημείωσε ότι ο επιπλέον χρόνος δεν θα σήμαινε περισσότερα χρήματα από την ευρωζώνη ενώ εκτίμησε ότι ενδεχόμενη παράταση δύο ετών στο πρόγραμμα, θα κόστιζε περίπου 12 δισ. ευρώ.
Σε ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση των υπολοίπων υπουργών Οικονομικών για το θέμα, ο Γιάννης Στουρνάρας είπε ότι «έχουμε μόλις αρχίσει τις συζητήσεις και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση».
Εντυπωσιασμένος από τις επιδόσεις και τη θέληση της Κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου «το πρόγραμμα να επανέλθει στις ράγες», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, πλέκοντας το εγκώμιο στην Κυβέρνηση για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει.
Η ισχυρή αποφασιστικότητα της ελληνικής Κυβέρνησης μάς διαβεβαίωσε ότι η χώρα θα συνεχίσει με τις μεταρρυθμίσεις και την εξυγίανση, με βάση τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τόνισε.
Τόνισε ότι οι αποφάσεις για τη χώρα μας πρέπει να ληφθούν εντός των επόμενων εβδομάδων γιατί δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο.
Ο κ. Γιουνκέρ δήλωσε ότι το Eurogroup είναι έτοιμο να ξανασυνεδριάσει, μόλις είναι έτοιμη η έκθεση της Τρόικα, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας πρέπει να καλύψει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει πριν από τις 18 Οκτωβρίου και τη Σύνοδο Κορυφής.
Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε η συμφωνία να ολοκληρωθεί το συντομότερο, δήλωσε ο Επίτροπος για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ολι Ρεν και πρόσθεσε ότι η ελληνική Κυβέρνηση επιδεικνύει αποφασιστικότητα στην προώθηση των μέτρων που θα καταστήσουν την οικονομία βιώσιμη.
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί χαρακτήρισε ικανοποιητική και θετική την πρόοδο στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ώστε και η ευρωζώνη να τηρήσει τις δικές της δεσμεύσεις.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ωστόσο συμπλήρωσε ότι πρέπει να γίνουν και άλλα σε όλους τους τομείς, όπως στη φορολογία και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η αποστολή της Τρόικα, σημείωσε, θα παραμείνει στην Αθήνα προκειμένου να γίνει η δουλειά που πρέπει να γίνει.
Αναφερόμενη στην περίπτωση της Ισπανίας, η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι κλιμάκιο του ΔΝΤ θα μεταβεί στη χώρα αμέσως μετά την ετήσια συνεδρίαση του Ταμείου στο Τόκιο, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας για την εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα.
Για την Κύπρο, η επικεφαλής του ΔΝΤ είπε ότι κλιμάκιο του Ταμείου θα βρεθεί στη Λευκωσία μετά τις 15 Οκτωβρίου.
Υπέρ της στήριξης της Ελλάδας και της παροχής πρόσθετου χρόνου, εάν χρειαστεί, τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν, προσερχόμενος στη σύνοδο του Eurogroup.
«Η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Πιστεύω ότι εάν χρειάζεται πρέπει να της δώσουμε περισσότερο χρόνο, εφόσον αυτό δεν απαιτεί πολύ περισσότερα χρήματα, πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα. Ωστόσο, δεν είναι μονόδρομος: θα πρέπει και η Ελλάδα να συνεχίσει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Κυβέρνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Θέλουμε το κοινό μας νόμισμα, το ευρώ, όχι μόνο θα το προστατέψουμε μέσω της κεντρικής μας τράπεζας, αλλά μέσω αυτών των εργαλείων (ESM) θα προστατέψουμε και ολόκληρη την ευρωζώνη και τα κράτη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες», δήλωσε προσερχόμενη στη σύνοδο η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ.
«Έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση προς την κατεύθυνση της σταθερότητας, αλλά δεν έχουμε λύσει ακόμη τα προβλήματά μας. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταθεροποίηση των ισπανικών τραπεζών και να παρακολουθούμε την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Ελλάδας. Πιθανότατα η Κύπρος θα καταθέσει αίτημα (στήριξης). Η Σλοβενία αντιμετωπίζει δυσκολίες. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι δεν θα πνιγούμε στα χρέη στην Ευρώπη».
«Η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να βοηθήσει την Ελλάδα σε αυτό το δύσκολο δρόμο», είπε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης, επισημαίνοντας ωστόσο πως «η Τρόικα έχει τη δική της δουλειά».
«Πρέπει να αναφέρει αν η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας και, αν η Τρόικα μπορέσει να το πει αυτό, τότε θα πληρούνται οι όροι για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αλλά αυτό δεν θα είναι στην ατζέντα της επίσκεψης στην Αθήνα», ξεκαθάρισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.