Ως «μεγάλης συμβολικής σημασίας» χαρακτηρίζει την επίσκεψη της κυρίας Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, το τελευταίο εβδομαδιαίο οικονομικό δελτίο της Alpha Bank. «Η επίσκεψη της Καγκελαρίου επιβεβαίωσε την διαφαινόμενη τους τελευταίους ιδίως μήνες ισχυρή απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να στηρίξουν την Ελλάδα και να διασφαλίσουν την παραμονή της στο Ευρώ, θωρακίζοντας έτσι και την ακεραιότητα της ίδιας της Ζώνης του ευρώ», επισημαίνουν οι αναλυτές.
«Μεγάλης συμβολικής σημασίας ήταν η επίσημη επίσκεψη της Καγκελαρίου της Γερμανίας στην Ελλάδα για εκ του σύνεγγυς διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών εστιάστηκαν κυρίως στην πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί όσον αφορά στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων για την αναγκαία συνέχιση της χρηματοδοτικής ενίσχυσης της Ελλάδος από τη Ζώνη του ευρώ και από το ΔΝΤ, καθώς και για την ακόμη πιο επιτακτική αποκατάσταση των συνθηκών που θα συμβάλλουν στην έγκαιρη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», σημειώνεται στην ανάλυση.
Οι αναλυτές της τράπεζας συνεχίζουν, αναφερόμενοι στον πληθωρισμό και στην εσωτερική υποτίμηση. Ειδικότερα, εντοπίζει τα βασικά αίτια «συμπίεσης» του πληθωρισμού και αυξομείωσης των τιμών, τα οποία και συνοψίζονται στην ύπαρξη της γενικότερης ύφεσης. η συρρίκνωση του διαθέσιμου εισοδήματος, η πτώση σε μισθούς και συντάξεις και η αύξηση της ανεργίας σκιαγραφούν το υφεσιακό σκηνικό, σύμφωνα με το δελτίο.
Η ανάλυση αφιερώνει μέρος της και στη λεγόμενη αδυναμία μείωσης των τιμών των προϊόντων, παρά τημείωση στους μισθούς και αναφέρει σχετικώς: «Η ύφεση και η μεγάλη πίεση για μείωση των τιμών των προϊόντων δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε παραγωγή προϊόντων μειωμένης ποιότητας και σε υποβάθμιση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας».
Σε ό,τι αφορά στα διεθνούς εμβέλειας τεκταινόμενα, γίνεται αναφορά στην έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και συγκεκριμένα επισημαίνεται: «Η Ευρώπη από τις αρχές της τρέχουσας εβδομάδας έθεσε μια νέα διάσταση στη διαδικασία ενοποίησης της Ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης γενικότερα». «Ο νέος μηχανισμός θα αποτελέσει ένα μόνιμο χρηματοπιστωτικό τείχος ασφαλείας για την Ευρωζώνη, προκειμένου να μπορεί να απορροφά μελλοντικούς κραδασμούς προερχόμενους από ενδεχόμενες χρηματοοικονομικές κρίσεις», συμπληρώνει.