Στην έκθεση της τρόικας παρέπεμψε η καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγκελα Μέρκελ, κληθείσα να τοποθετηθεί σχετικά με την πρόταση της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο Τόκιο περί επιμήκυνσης του ελληνικού προγράμματος.
Η έκθεση της τρόικας «είναι η βάση για την αξιολόγησή μας» ανέφερε η κ. Μέρκελ, μετά το τέλος της συνάντησής της με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν. Αναγνώρισε πάντως ότι και η γερμανική οικονομία έχει πληγεί από την ύφεση στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ τάχθηκε υπέρ της διετούς παράτασης για να πετύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς της στόχους, σημειώνοντας: «Αντί να λειτουργεί κανείς έντονα εμπροσθοβαρώς, είναι μερικές φορές καλύτερο να δίνει λίγο περισσότερο χρόνο, με δεδομένο τις συνθήκες που επικρατούν και το γεγονός ότι πρέπει πολλές χώρες ταυτόχρονα να εφαρμόσουν την ίδια δέσμη πολιτικών για να περιορίσουν το έλλειμμά τους».
«Αυτή ήταν η θέση μου για την Πορτογαλία, αυτή ήταν η θέση μου για την Ισπανία και αυτή είναι η θέση μας και για την Ελλάδα, για την οποία έχω πει επανειλημμένως ότι η χώρα χρειάζεται δύο επιπλέον χρόνια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το εξεταζόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής» πρόσθεσε.
Ο δεύτερος τη τάξει του ΔΝΤ, Ντέιβιντ Λίπτον, υποστήριξε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες για την πλήρη συμμόρφωση με τους όρους του μνημονίου. Σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard, ο Λίπτον είπε ότι η μεγαλύτερη του αναμενόμενου πτώση του ΑΕΠ σε συνδυασμό με τις βουλευτικές εκλογές καθυστέρησαν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει κάνει τίποτα. Έχει εφαρμόσει αρκετά, αλλά όχι επαρκή μέτρα δεδομένων των προβληματικών συνθηκών», ανέφερε, ενώ παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι πιο δύσκολη από ό,τι πριν από ένα χρόνο. «Το ερώτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό. Αυτό είναι το θέμα των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση», σημείωσε ο Λίπτον.