Η διάσταση απόψεων μεταξύ των διεθνών δανειστών για την επόμενη ημέρα στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης αναδείχθηκε στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στο Τόκιο.
Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρέθηκε πολλές φορές στην ανάγκη να απολογηθεί γα την στάση του Βερολίνου, επαναλαμβάνοντας σχεδόν μονότονα ότι οποιαδήποτε απόφαση για την Ελλάδα θα ληφθεί μετά την κατάθεση της έκθεσης της τρόικας.
Τόσο για τις προτάσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για επιμήκυνση ή «κούρεμα» του ελληνικού χρέους όσο και για την πρόταση του στελέχους της ΕΚΤ, Γιοργκ Άσμουσεν για την επαναγορά από την Ελλάδα του χρέους της, ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε «πρόωρη» κάθε συζήτηση.
Μιλώντας με δημοσιογράφους μετά το τέλος της ετήσιας γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο κ. Σόιμπλε αρκέστηκε να πει ότι έχει ορισμένες απορίες όσον αφορά την πρόταση Άσμουσεν, για τις οποίες δεν βλέπει ακόμη τις απαντήσεις. Παραδέχτηκε όμως ότι τον περασμένο χρόνο ειδικοί του υπουργείου του είχαν εξετάσει την περίπτωση επαναγοράς ομολόγων.
Ανάλογη στάση με τον κ. Σόιμπλε τήρησε σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία (Deutschlandfunk), ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (FDP), Ότο Φρίκε.
Ο κ. Φρίκε είπε την Κυριακή ότι η πρόταση Άσμουσεν μάλλον δεν αποτελεί λύση, αναγνώρισε όμως ότι δίνει ώθηση σε μια συζήτηση ως προς το ελληνικό χρέος που κατά την άποψη του δεν είναι μπορεί να γίνει βιώσιμο παρά τις όποιες προσπάθειες των Ελλήνων.